Pączki orzechowe
Przepis na pączki orzechowe z kajmakiem
Przepis na pączki orzechowe nadziane kajmakiem to połączenie puszystego pączka z aromatycznym wnętrzem wypełnionym kremowym nadzieniem kajmakowym. To wyjątkowy smak, który łączy intensywność orzechów z delikatnością kajmaku, tworząc niezwykłe doznania dla podniebienia. Prosta receptura pozwala na przygotowanie tych smakołyków w domowym zaciszu, dostarczając nie tylko pysznego, ale i satysfakcjonującego doświadczenia kulinarne. Odkryj rozkosz w każdym kęsie tych pączków orzechowych z kajmakiem!
Spis treści
Pączki orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pączki, to koniecznie upiecz takie z mielonymi orzechami i masą kajmakową.
Pączki orzechowe przepis
Składniki
składniki na pączki orzechowe
- 20 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru ( do drożdży)
- ok 300 ml mleka (ciepłego (nie gorącego))
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)
- 100 g orzechów (mielonych (użyłam laskowe))
- 60 g masła (roztopionego )
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 2 jajka ((użyłam L))
- 1 łyżka spirytusu ( lub wódki)
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 puszka masy kajmakowej ((użyłam z Gostynia))
składniki na lukier kajmakowy do pączków
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- około 100 g masy kajmakowej ((użyłam to, co mi zostało po nadzianiu pączków))
- kilka łyżek mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe pączki z kajmakiem
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej mlekiem – wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ok 300 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, mielone orzechy, cukier, rozpuszczone masło, jajka, alkohol i przyprawy.500 g mąki pszennej, 100 g orzechów, 60 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, 1 szczypta cynamonu, 1 szczypta soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – zrobiłam to mikserem – w razie konieczności możesz dodać trochę mleka.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (możesz wstawić miskę do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni – wtedy ciasto szybciej wyrośnie).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką lub posmarowany olejem blat (polecam tą drugą opcję – nadmiar mąki spowoduje, że pączki będą zbite i twardawe), krótko zagnieć.
- Rękoma rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1,5 cm, szeroką szklanką wycinaj krążki.
- Na każdy krążek nałóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklej – gotowe kuleczki odkładaj na posmarowany olejem blat.1 puszka masy kajmakowej
- Przykryj pączki ściereczką i pozwól im podrosnąć przez około 30 minut.
- W szerokim, ale niskim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
- Smaż pączki na rumiano z obydwu stron (pączek będzie gotowy jeśli po wbiciu w niego wykałaczki będzie ona po wyjęciu sucha).
- Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić kajmakowy lukier do pączków
- Masę kajmakową dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mleka i dodaj do cukru pudru – zmieszaj razem, w razie konieczności dodaj jeszcze trochę mleka – lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z pączków.150 g cukru pudru, około 100 g masy kajmakowej, kilka łyżek mleka
- Posmaruj lukrem pączki i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Orzechowe pączki z kajmakiem – uwagi
Bardzo lubię czas karnawału i Tłusty Czwartek, bo wtedy – nie wiem jakim cudem – wszelkie słodkości mają jakoś o wiele mniej kalorii. Człowiek zje sobie pączka, chrupiącego faworka i od razu mu jakoś lepiej, lżej i weselej – czy też tak uważacie? Możecie więc bez skrępowania i wyrzutów sumienia zrobić sobie pączki (takie domowe są moim zdaniem o niebo lepsze od kupionych) i zjeść kilka, bo już niedługo karnawał się kończy i ostatki zbliżają się wielkimi krokami.
Pościć będziemy później – teraz można sobie trochę po dogadzać :)
Zwykle na Tłusty Czwartek robię swoje ulubione pączki według przepisu Bożeny Dykiel, ale w tym roku skusiłam się pączki orzechowe i nie zawiodłam się na nich. Mielone orzechy (użyłam laskowe) dodajemy do ciasta drożdżowego – jeśli je wcześniej podprażycie na patelni lub w piekarniku aromat orzechów będzie jeszcze mocniejszy. Jako nadzienie wykorzystałam gotową masę kajmakową, ale można też użyć marmoladę lub ulubiony dżem. Aby orzechowe pączki z kajmakiem były lekkie i puszyste należy ograniczyć ilość mąki używaną do podsypywania blatu – ja nawet zupełnie z niej rezygnuję i tylko smaruję blat olejem, aby ciasto nie przyklejało się do niego.
Ważna jest tu też temperatura smażenia – nie może być za wysoka, bo pączki będą się palić (a w środku pozostaną surowe). Ale jeśli będzie za niska wtedy mocno nasiąkną tłuszczem. Najlepsza jest temperatura ok 170 stopni (jeśli nie macie termometru, to pilnujcie aby olej tylko lekko wrzał – z małymi pęcherzykami, jeśli jest ich dużo i są duże, to olej jest za ciepły).
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na pączki z mojego bloga.
Przepis znalazłam na blogu Every Cake you bake, ale podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na pączki domowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i różnych nadzieniach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pączki orzechowe z kajmakiem
Przepis na przepyszne orzechowe pączki z nadzieniem z masy kajmakowej i ze słodkim lukrem kajmakowym. Te pączki z kajmakiem są przepyszne i bardzo słodkie - szczególnie z lukrem kajmakowym na wierzchu. Takie pączki z orzechami i kajmakiem to prawdziwa gratka na Tłusty Czwartek i nie tylko! Jeśli lubicie pączki i jeszcze nie jedliście takich pączków z mielonymi orzechami i kajmakiem to koniecznie spróbujcie! Pączki orzechowe z nadzieniem kajmakowym zaskoczą wszystkich nieziemskim smakiem.
Orzechowe pączki przepis
Przepis na pączki przyda się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także gdy najdzie was ochota na coś dobrego. Z tego przepisu otrzymacie sporo pączków, więc będziecie mogli się nimi podzielić z innymi. Ciasto na pączki z mielonymi orzechami jest pyszne, lekkie i puszyste. Takie jakie powinny być pączki. Jak zrobić pączki? Przeczytajcie mój dokładny przepis krok po kroku, a na pewno wszystko się wam uda! Te pączki orzechowe z kajmakiem zachwycą każdego!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pączki, a także przepisy na oponki.