Pieczony sernik oreo
Przepis na sernik z ciasteczkami oreo
Zrób dziś ze mną pieczony sernik oreo. To bardzo pyszny i do tego lekki sernik na samych białkach (bez żółtek) z kawałkami ciasteczek oreo w środku. Sernik na spodzie z oreo oraz z odrobiną masy kajmakowej smakuje wyśmienicie i jestem przekonana, że pokochają go wszyscy. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić sernik z ciasteczkami oreo.
Spis treści
Przepis na pieczony sernik oreo krok po kroku
Jeśli lubisz serniki i uwielbiasz testować nowe przepisy i nowe smaki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pieczony sernik oreo przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z oreo:
- 150 g ciastek Oreo ( lub podobnych)
- 30 g masła
składniki na sernik z oreo:
- 1 kg twarogu sernikowego (- dobrej jakości, polecam Piątnicę)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 4 białka ((z jajek o wielkości L))
- 1 budyń waniliowy (opakowanie około 40 g)
- 200 ml śmietany kremówki
- kilka ciasteczek oreo (grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk))
dodatkowo:
- 2-3 łyżki masy kajmakowej (- czubate, u mnie około 100 g)
- kilka ciastek oreo (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić oreo sernik
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.150 g ciastek Oreo, 30 g masła
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm – dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
- Ciastkami wylep dno tortownicy.
- W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 białka, 1 budyń waniliowy, 200 ml śmietany kremówki
- Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.kilka ciasteczek oreo
- Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
- Piecz 5 minut w 180 stopniach (góra/dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
- Schłodź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.2-3 łyżki masy kajmakowej, kilka ciastek oreo
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pieczony sernik oreo – wskazówki
Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia). Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną. Sernik na oreo wyszedł tak rewelacyjny, że teraz z Wami dzielę się moim przepisem i mam nadzieję, że zasmakuje równie mocno co sernik na zimno.
Jak zrobić sernik z oreo?
Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami. Dodałam więc do masy serowej same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę). Jeśli nie wiecie co zrobić z żółtkami, które zostały wam po przygotowaniu sernika, to polecam ciasto na żółtkach, albo babeczki na żółtkach. Pysznych słodkich wypieków nigdy za wiele! Białek nie ubijałam na pianę, tylko dodałam je całe do do twarogu i reszty składników. Masę na sernik zmiksowałam krótko – tylko do połączenia składników i wtedy dodałam do niej pokruszone ciasteczka oreo i wymieszałam łyżką.
Jaki twaróg do sernika z oreo?
Ja jak zwykle użyłam twaróg na serniki z wiaderka. Ale polecam wybrać tu dobry jakościowo, tłusty i gęsty twaróg – taki jak np. Piątnica lub Mój ulubiony. Te twarogi są bardzo gęste i nie podchodzą wodą.
Ile piec sernik oreo?
Ja swój sernik piekłam w niskiej temperaturze – tak aby był płaski i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia. Dlatego piekłam go dłużej – tak mniej więcej 1,5 godziny. Sernika po upieczeniu nie wyciągam od razu z piekarnika, tylko zostawiam go tam z uchylonymi drzwiczkami i pozwalam spokojnie ostygnąć. Dopiero taki ostudzony chowam do lodówki do schłodzenia. Sernik schładzam najczęściej przez całą noc i podaję dopiero następnego dnia. Jeśli macie jednak mniej czasu, to schłodźcie go chociaż cztery godziny. Mój pieczony sernik oreo wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny!
Spróbujcie sami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakował. Ja jestem przekonana, że serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części. Jeśli robiliście już sernik z ciastkami oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję pieczoną :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na serniki z mojego bloga.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite serniki o różnych smakach. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz sernik idealny dla siebie. Ja tu na szybko polecam między innymi trzy takie przepisy:
Chyba wszyscy słyszeli chociaż raz o ciasteczkach oreo. To popularna, słodka przekąska, która jest uwielbiana przez wielu, a szczególnie przez dzieci. Serniki też cieszą się tym, że smakują każdemu, a dzięki temu, często pojawiają się na stołach podczas świąt. Postanowiłam Was zaskoczyć i przygotowałam sernik z ciasteczkami oreo! Połączenie tych dwóch smacznych frykasów, jest czymś niewiarygodnym! Obejrzyj go w mojej wersji na zdjęciach, prawda, że wygląda cudownie? Wyobrażasz sobie jak smakuje mój sernik z ciasteczkami? Upiecz go koniecznie! Przy tworzeniu tego przepisu na pieczony sernik oreo inspirowałam się sernikiem oreo na zimno. Wbrew pozorom, nie jest skomplikowany, nie potrzebujesz mieć wyszukanych umiejętności. Gwarantuję Ci, że z pewnością sobie poradzisz! Wykonanie sernika oreo zajmie Ci trochę czasu, to na pewno, bo oreo sernik się dosyć długo piecze, ale warto zaczekać. Sernik z oreo po prostu rozpływa się w ustach, a Twoje podniebienie jest w niebie. Dzięki ciasteczkom zyskało nietuzinkową fakturę, której nie znajdziesz w klasycznym serniku. Ciasto oreo zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym :) Spróbuj koniecznie! Jeśli poszukujesz podobnych doznań smakowych, koniecznie wypróbuj sernik na cieście czekoladowym. Borówki, biała i ciemna czekolada w połączeniu z sernikiem to rarytas! Zachwycisz nim każdego ze swoim gości. Gorąco polecam!
73 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pieczony sernik oreo przepis
Oreo sernik przepis
Czy śmietankę można czymś zastąpić lub po prostu pominąć ?
Jeśli masz rzadki twaróg na serniki (np. president), to możesz pominąć śmietankę. Zamiast możesz dać np. jogurt naturalny.
O super dziekuje
A co z bialkami?
Tak jak w pkt 5 – wszystkie składniki – w tym białka – miksujesz razem z twarogiem
SUPER przepis, to pierwszy sernik pieczony, który mi wyszedł w życiu.
Super :)
Jaka śmietanka?
Kremówka – ja używam najczęściej płynną 30%
Pieczenie z termoobiegiem, czy bez?
Serniki lepiej piec bez termoobiegu
czy ten sernik trzeba trzymać w lodówce?
Ja wszystkie serniki trzymam w lodówce, bo są smaczniejsze po schłodzeniu
Pani Beato to jest mistrzostwo świata, zrobiłam pierwszy raz z serka z wiaderka z Piątnica, jest przepyszny kremowy :)
Bardzo się cieszę, że serniczek zasmakował :)
Witam Pani Beato. Mam ser twarogowy w wiaderku z presidenta czy wyjdzie ten sernik? Wiem ,że używa pani z piątnicy ale nie mam jak jechać po niego :) (drugi koniec miasta )Drugie pytanie : Jeśli piekę na tortownicy 27cm to sera też mam dać więcej ? Dziękuję . Pozdrawiam :)
Też wyjdzie. Możesz zrobić z 1kg, ale wtedy sernik będzie niższy
Moj sernik po czasie pieczenia z przepisu jest calkowicie plynny. Czy tak powinno byc? Czy po wystudzeniu będzie miał odpowiednią konsystencję?
Po półtorej godziny pieczenia nie powinien być płynny. Może twaróg, który użyłaś był z tych „luźnych”, albo to wina piekarnika. Najlepiej podpiec go dłużej.
Halo
Halo
Czy na blaszkę prostokątną wystarczy podwoić proporcje?
Na stronie – w zakładce u góry jest przelicznik foremek, wpisz tam rozmiar swojej foremki i będziesz wtedy wiedzieć, jaką musisz przyjąć proporcję :)
Przeliczarka
Czy budyń z cukrem czy bez?
Budyń bez cukru :)
A o zrobić żeby następny raz nie popękał?
W jakiej temperaturze piekłaś? Lepiej piec dłużej – tak 1,5 godziny w 150 stopniach – bez termoobiegu. Po upieczeniu zawsze zostawiam sernik w środku – bez otwierania drzwiczek – aż sernik ostygnie. Takie powolne studzenie zapobiega pękaniu sernika.
Cyt.”Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.” Więc jak? Otwierać te drzwi czy nie otwierać?
Otwórz drzwiczki (a dokładnie uchyl), ale sernik zostaw w środku. Piekarnik będzie ostygał a razem z nim sernik
Witam sernik upiekł się bardzo ładnie ale po wystudzeniu bardzo popękał jakaś rada na to?
Teraz to już tylko można to zakryć możesz ubić kremówkę i posmarować wierzch.
kurcze raz juz robiłam był pyszny. teraz siedzi w piekarniku i cholera nie dodałam śmietany!!!!! :( będzie hm kiszka? :(
Nie będzie :) będzie najwyżej bardziej zwarty :)
Żeby sernik był biały, polecam zamienić śmietanę kremówkę na mleko kokosowe. Wtedy nawet dodatek żółtek nie zmieni koloru ciasta, będzie śnieżno białe :-)
:)
Śmietana 30% czy 36%?
Ja najczęściej używam 30%
A czy można ten sernik zrobić na serku ricotta? Albo ew. w jakimś połączeniu z twarogiem sernikowym?
Na samym serku ricotta jeszcze nie piekłam sernika – myślę, że lepiej zmieszać go z twarogiem sernikowy, bo ma bardzo lekką konsystencję i sernik może być luźny i niedopieczony. Jeśli zdecydujesz się na samą ricottę to nie dawaj już śmietany kremówki, aby dodatkowo nie rozrzedzić za bardzo masy.
[…] Przetestujcie również przepis na pieczony sernik oreo […]
Jest i moj! Wyszedl pyszny :) https://uploads.disquscdn.com/images/f29ea0e4cd65851be5b13dfe7c0fa73d3ca695555c02d895c3ee1699f1db9831.jpg
Ale cudnie wygląda, aż ślinka cieknie :)
https://uploads.disquscdn.com/images/29646917d8f879c354b384d35534de63c98b11697b524e2836a4059cfd6c4390.jpg
Mega!
Boski :D
Czyli na spod całe ciastka a do masy cos z ciastek tez dać? Np ten środek?
Do sernika idzie tylko to co podane w składnikach, z ciasteczek nie wydłubujemy tym razem kremu :)
Dziękuję za odpowiedź, a serniczek pyszny, mojemu 5 latkowi baaardzo smakował :) Pozdrawiam
Super :) najbardziej cieszy jak ciasta smakują dzieciom, bo są wybredne :)
A śmietankę wcześniej Pani ubija?
Nie, nie ubijam wcześniej śmietany :) Pozdrawia, Beata
Oczywiście gwiazdek za przepis miało być pięć, komputer mi szwankuje☺
Witam,Mam pytanie,bo chciałabym zrobić ten py z ny sernik na Święta: budyn waniliowy ile ma mieć gram (w sklepach są tak różne opakowania…)
Pozdrawiam
Zawsze używam standardowych wielkości budyniu – taki do rozrobienia na pół litra mleka – o ile mnie pamięć nie myli, to opakowanie ma chyba jakieś 30 g.
wielkie dzięki za przepis!
rzeczywiście po dodaniu całych jaj wychodzi żółtawy, następnym razem spróbuję z samymi białkami.
zmodyfikowałam to lekko: do spodu zmiksowałam same ciastka z masłem (bez środka, ten poszedł do sernika).
i nie wyobrażam sobie dania na górę jeszcze masy kajmakowej :D jak można aż tak slodkie zjeść? :-)
Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało :) Zdjęcie super!
Wspaniały przepis :), właśnie wczoraj go wypróbowałam i połowy już nie ma :) Pyszny POLECAM !!!
Dziękuję bardzo :) serniczek wygląda baaardzo apetycznie :)
Dzis zrobiłam sernik oreo. Przepyszny. Polecam!!!! I naprawdę łatwe . Ja tez nie dałam polewy na wierzch – nie zdążyłam
bardzo się cieszę, że smakowało :)
sernik pyszny :-) jeszcze nie zdążył wystygnąć a już połowy nie ma
ja zrobiłam bez wierzchu – czyli bez masy krówkowej i ciasteczek na
P O L E C A M
Dziękuję :)
Jaki twaróg najlepszy? Moze byc gotowy z wiaderka?
tak, tylko ważne aby był sprawdzony i nie za bardzo wodnisty. Ja używam Piątnice lub Pilosa z Lidla
Witam
Czy na spód mają iść całe ciasteczka wraz z nadzieniem? Czy nadzienie przełożyć do masy sernikowej?
Do tego przepisu nie musimy oddzielać nadzienia. Miksujemy wszystko razem :)
Dziękuję za odpowiedź, to biorę się za pieczenie
Trzymam kciuki :) Bede wdzieczna za zdjecia ;)
Czy przepis na sernik nadaje się tylko do tortownicy czy można też piec na blasze? :))
Oczywiście, możesz go upiec również na blaszce. Tutaj możesz przeliczyć składniki wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek
Witam!
Sernik wygląda rewelacyjnie. Mam pytanie – czy mozna dodać cale jaja?
Dziękuję :) Oczywiście możesz dać całe jajka. W moim przepisie użyłam tylko białek aby żółtka nie zmieniły koloru i sernik był bardziej biały. Należy jednak zachować konsystencję ciasta więc proponuję użyć 3 jajek :)
„1 kg twarogu sernikowego
300 g cukru
4 duże białka (z jajek o wielkości L)
budyń waniliowy
200 ml śmietany kremówki” -> czy te wszystkie składniki wrzucić do miski? Czy raczej w jakiejś ustalonej kolejności ?
Ja wszystko wrzucam jednocześnie do miski i wtedy krótko miksuję :)