Placki kukurydziane
Przepis na placuszki na mące kukurydzianej
Zapraszam dziś na pyszne placki kukurydziane. To delikatne, słodkie placuszki, których smak został wzbogacony mąką kukurydzianą. Ich puszysta konsystencja sprawi, że każdy kęs będzie czystą rozkoszą dla Twoich zmysłów. Doskonale nadają się na pyszne śniadanie, które doda energii na cały dzień, a także jako smaczna przekąska w ciągu dnia. Placki kukurydziane to idealny sposób na połączenie zdrowego i smacznego w jednym. Są one nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. Przygotuj się na niezapomniane smakowe doznania i ciesz się wyjątkowymi plackami kukurydzianymi w każdej chwili dnia!
Spis treści
Placki kukurydziane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie śniadania z pysznymi placuszkami z różnymi dodatkami, to wypróbuj te placuszki kukurydziane zrobione na mieszance mąki pszennej i kukurydzianej.
Placki kukurydziane przepis
Składniki
składniki na placki kukurydziane
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (- około 225 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (- około 225 g)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 60 g masła
- ok 360 ml mleka (- ok 1,5 szklanki (albo do uzyskania odpowiedniej konsystencji))
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
Instrukcja
Jak zrobić placuszki kukurydziane
- Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia60 g masła
- Żółtka zmiksuj z cukrem.3 żółtka, 3 łyżki cukru
- Dodaj płynne masło.
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.ok 360 ml mleka
- Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.3 białka
- Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo – patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
- Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Notatki
Prywatne
Kukurydziane placuszki na słodko – uwagi
Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)
Kolejne świetne weekendowe śniadanie dla całej rodziny.
Kukurydziane placuszki podałam z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami.
Ale pyszne będą również z konfiturą, dżem albo bitą śmietaną.
Z przepisu wychodzi ogromna ilość placków – placków starczyło jeszcze na kolację :)
Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.
Polecane przepisy na placki na śniadanie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne placki świetne na śniadanie, albo na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj podrzucam Wam trzy takie przepisy, a więcej na blogu:
Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placki kukurydziane
Przepis na puszyste placuszki na mące kukurydzianej to idealny przepis na słodkie śniadanie. Takie kukurydziane placuszki smakują zupełnie inaczej niż typowe placki na samej mące pszennej. Możecie zrobić przepis na pancakes w stylu amerykańskim i sobie porównać. I jedne i drugie placuszki smakują wybornie, więc spróbujcie ich obydwu :)
Kukurydziane placuszki przepis
Zobaczcie mój przepis na placuszki kukurydziane i usmażcie je na śniadanie dla całej rodziny. Jeśli mąkę pszenną zastąpicie mieszanką mąki bezglutenowej to otrzymacie bezglutenowe placuszki kukurydziane. Podajcie placuszki na ciepło z ulubionymi dodatkami i zjedzcie pyszne słodkie śniadanie.