Prażony sernik na cieście dyniowym

Przepis na jesienny sernik na cieście dyniowym – aromatyczny i pyszny!
Jesień to czas, gdy kuchnia pachnie cynamonem, pieczoną dynią i domowym ciepłem. A jeśli szukasz deseru, który idealnie odda klimat tej pory roku, ten prażony sernik na cieście dyniowym będzie strzałem w dziesiątkę! To połączenie wilgotnego, aromatycznego ciasta dyniowego i delikatnego, smażonego sernika z nutą cynamonu tworzy obłędnie pyszny duet, któremu trudno się oprzeć. Każdy kęs to smak jesieni zamknięty w miękkim, kremowym kawałku ciasta. Spróbuj tego przepisu — gwarantuję, że zagości w Twojej kuchni na dłużej!
Spis treści
- Prażony sernik na cieście dyniowym – jesienny hit z cynamonem
- Dlaczego warto upiec ten sernik na cieście dyniowym?
- Składniki potrzebne na prażony sernik z dynią
- Jak prażyć masę serową do sernika?
- Jak podać prażony sernik cynamonowy?
- Jak przechowywać prażony sernik z cynamonem?
- Ile kcal ma smażony sernik z ciastem dyniowym?
- Polecane przepisy na jesienne wypieki

Prażony sernik na cieście dyniowym – jesienny hit z cynamonem
Jeśli lubisz aromatyczne, cynamonowe ciasta, a do tego uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj to jesienne połączenie smaków!

Prażony sernik na cieście dyniowym przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe
- 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 400 g puree z dyni
- 240 ml oleju
- 4 jajka (rozmiar L)
- mleko (opcjonalnie – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić prażony sernik na cieście dyniowym krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta dyniowego
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (góra/dół) albo 170℃ (termoobieg).
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.250 g mąki pszennej, 100 g cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki na ciasto.400 g puree z dyni, 240 ml oleju, 4 jajka
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj – jeśli masz problem z dobrym połączeniem składników, to dodaj odrobinę mleka.mleko
- Przelej ciasto do przygotowanej formy.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
- Ostrym nożem zetnij wybrzuszony wierzch, tak aby otrzymać płaskie ciasto.
- Ścięte ciasto zmiksuj lub porządnie pokrusz na okruszki.
- Pozostałe ciasto przetnij na dwa blaty.
- Dolny blat ciasta ponownie umieść razem z papierem do pieczenia w formie do pieczenia.
Krok 2 – przygotowanie prażonego sernika cynamonowego
- W dużym garnku rozpuść masło, wsyp cukier i podgrzej razem, aż cukier się rozpuści.200 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do garnka twaróg i wymieszaj.1 kg twarogu
- Dodaj pojedynczo (!) jajka i po każdym dokładnie wymieszaj masę.4 jajka
- Dodaj do masy cynamon – zależnie jak bardzo chcesz mieć cynamonowy dodaj 1 lub 2 łyżeczki (ja użyłam 2).1-2 łyżeczki cynamonu
- Wstaw ponownie garnek z masą sernikową do gotowania i gotuj aż masa będzie gorąca.
- Zmieszaj razem budynie z mlekiem.2 opakowania budyniu, 200 ml mleka
- Wlej budyń do masy sernikowej i dobrze wymieszaj – gotuj aż masa trochę zgęstnieje.
Krok 3 – złożenie prażonego sernika z ciastem dyniowym
- Na wyłożony do foremki spód dyniowy wylej około połowę masy sernikowej – nie musisz jej wcześniej studzić.
- Nałóż na sernik drugi blat ciasta dyniowego.
- Wylej resztę sernika cynamonowego.
- Posyp wierzch sernika okruszkami ze ściętego wierzchu ciasta.
- Schowaj formę z prażonym sernikiem do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Dlaczego warto upiec ten sernik na cieście dyniowym?
Jeśli lubisz jesienne aromatyczne wypieki, to koniecznie musisz zrobić ten rewelacyjny sernik z dynią i cynamonem. To ciasto to pyszne połączenie dyni, sera oraz cynamonu. Wilgotne i pełne aromatycznych korzennych przypraw dyniowe ciasto przekroiłam i przełożyłam pysznym i prostym w przygotowaniu cynamonowym sernikiem, który nie wymaga pieczenia! Bo ten sernik prażony przygotowany jest przez smażenie/gotowanie w garnku na kuchence. To zapewnia, że taki prażony sernik nie opadnie, bo nie ma tu co opadać! Jeśli do tej pory przygotowanie sernika było twoją zmorą, to koniecznie zrób ten smażony sernik z cynamonem! Do tego dodam, że ten sernik cynamonowy wspaniale się prezentuje, więc możesz go przygotować również na święta, albo na rodzinne uroczystości.
Składniki potrzebne na prażony sernik z dynią
Aby zrobić ten cynamonowy sernik z ciastem dyniowym będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów oraz ewentualne zamienniki.
- dynia – do ciasta dyniowego najlepsza będzie dynia hokkaido, która idealnie nadaje się do słodkich wypieków, ewentualnie możesz też użyć puree z dyni piżmowej
- twaróg – ja tu użyłam twaróg na serniki z Lidla firmy Pilos – jest to twaróg z tych nieco rzadszych, ale możesz też użyć tłusty twaróg z Piątnicy (wtedy zmieni się trochę kaloryczność sernika)
- masło – użyłam masło extra 82% i ono będzie tu najlepsze (zapewnia potem stabilność masy sernikowej), ale ostatecznie możesz użyć również masło typu mix
- olej – do ciasta dyniowego będziesz potrzebować olej, ja użyłam olej rzepakowy, ale dobry będzie każdy olej o delikatnym smaku
- budyń – użyłam tutaj budyń waniliowy (bez cukru), ale możesz również użyć budyń śmietankowy, albo nawet karmelowy :)
Jak zrobic puree z dyni do ciasta dyniowego?
Jeśli nie wiesz jak zrobic puree dyniowe, to koniecznie zobacz mój wpis na ten temat. Tam znajdziesz dokładnie opisany sposób na jego przygotowanie, a także krótki film gdzie pokazuję jak to zrobić.
Jak prażyć masę serową do sernika?
Prażenie, czyli smażenie sernika polega na tym, że zamiast pieczenia sernika smażymy go. Polecam do tego duży garnek – mi się tu sprawdza garnek 5 litrowy. Najpierw rozpuść masło, potem podgrzej razem z nim cukier. I do takiej masy dodaj twaróg – ja zdejmuję tutaj garnek z kuchenki. Mieszam razem i dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam. Dopiero wtedy ponownie wstawiam garnek na kuchenkę i smażę na średnim ogniu, aż masa zdecydowanie zrzednie i zrobi się gorętsza. Wtedy dodaję do masy rozmieszany z mlekiem budyń i dokładnie mieszam. Prażę dalej masę sernikową na małym ogniu i często ją mieszam, aż masa wyraźnie stanie się gęstsza. Wtedy sernik prażony jest gotowy i można go wylać na przygotowane w formie ciasto.
Jak podać prażony sernik cynamonowy?
Ciasto dyniowe z sernikiem cynamonowym już samo z siebie wygląda tak ładnie, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Ale jeśli masz ochotę jeszcze bardziej pokręcić jego wygląd, możesz przed podaniem udekorować wierzch ciasta odrobiną bitej śmietany. Poza bitą śmietaną ten sernik z cynamonem i dynią będzie wspaniale smakować podany z syropem klonowym albo z sosem karmelowym. Możesz tu przygotować pyszny domowy sos karmelowy z mojego przepisu :)
Jak przechowywać prażony sernik z cynamonem?
Sernik z ciastem dyniowym najlepiej przechowywać w lodówce. Może on również spokojnie postać na zewnątrz przez kilka godzin – szczególnie jeśli nie jest zbyt gorąco. Taki wilgotny sernik dyniowy możesz również zamrozić na około 3 miesiące. Jeśli chcesz zamrozić cynamonowy sernik z ciastem dyniowym to najpierw dokładnie owiń go folią spożywczą, a następnie folią aluminiową. To zabezpieczy ciasto przed utratą wilgotności.
Sernik z cynamonem i dynią najlepiej potem rozmrozić powoli w lodówce – tak aby zachował swoją wyjątkową wilgotność i kremowość.
Ile kcal ma smażony sernik z ciastem dyniowym?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g sernika (przy produktach, które ja użyłam). Jeśli ciasto pokroisz na 24 mniej więcej podobnej wielkości kawałki, to każdy z nich będzie miał około 332 kcal (węglowodany – 20 g, tłuszcze – 17 g, białka – 7 g).
Koniecznie wypróbuj mój przepis i podziel się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na jesienne wypieki
Tej jesieni koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta i inne wypieki. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Smażony sernik z ciastem dyniowym przepis
Ten prażony sernik na cieście dyniowym to prawdziwa kwintesencja jesiennych wypieków – aromatyczny, wilgotny i pełen ciepłych przypraw. Połączenie wilgotnego ciasta dyniowego z kremową warstwą smażonego sernika i nutą cynamonu tworzy deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych ciast. To nie tylko pomysł na wyjątkowy jesienny sernik, ale też sposób, by wypełnić dom zapachem dyni, wanilii i przypraw korzennych.
Przepis jest prosty i sprawdzony, przygotowany ze zdjęciami krok po kroku oraz krótkim filmem z przygotowań, dzięki czemu bez trudu upieczesz idealne ciasto – nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z sernikami. Ten wypiek świetnie sprawdzi się na weekend, rodzinne spotkania czy jesienne popołudnie z filiżanką kawy lub herbaty. Jeśli kochasz serniki, ciasta dyniowe i jesienne desery, ten przepis na pewno Cię oczaruje!