Przepis na Biscoff Brownie
Przepis na ciasto brownie z ciasteczkami Lotus i kremem Biscoff
Ciasto Biscoff Brownie to połączenie dwóch wspaniałych smaków: ciasta brownie o intensywnym smaku czekolady i kremu ciasteczkowego Biscoff z chrupiącymi ciasteczkami Lotus. „Mięsiste” i mocno czekoladowe brownie o niewielkiej ilości cukru łączy się ze słodkimi i chrupiącymi ciasteczkami oraz kremem ciasteczkowym tworząc jedno idealne ciasto! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto Biscoff Brownie z ciasteczkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta pieczone ze słodkimi dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto Biscoff Brownie przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
składniki na biscoff brownie
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g cukru (- 1/2 szklanki – lub do smaku)
- 3 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
- 120 g mąki pszennej (- niepełna szklanka)
- 30 g gorzkiego kakao (- ok 1/3 szklanki)
- ok 70 g kremu Biscoff
- ok 6-7 sztuk ciasteczek Lotus
Instrukcja
Jak zrobić ciasto Biscoff Brownie
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem – dokładnie wymieszaj.200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
- Dodaj do wymieszanej czekolady cukier i wymieszaj łyżką.100 g cukru
- Wbij pojedynczo jajka i po każdym wymieszaj dokładnie masę czekoladową.3 jajka
- Przesiej przez sito mąkę oraz gorzkie kakao bezpośrednio do miski z masą czekoladową.120 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao
- Wymieszaj ciasto łopatką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy o wielkości około 22/22 cm – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Podgrzej krótko krem Biscoff (np. w mikrofalówce), aby stał się płynny i wylej go na wierzch brownie.ok 70 g kremu Biscoff
- Przemieszaj delikatnie łyżeczką brownie z kremem, tak aby powstały "esy floresy".
- Posyp wierzch brownie lekko połamanymi ciasteczkami lotus.ok 6-7 sztuk ciasteczek Lotus
- Piecz ciasto brownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 30-40 minut.
- Po upieczeniu brownie ostudź i pokrój na kawałki.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Brownie z kremem Biscoff – uwagi
Upiekłam nam ostatnio takie proste i jednocześnie pyszne ciasto brownie i rozeszło się praktycznie w ciągu dnia. Ciasto szczególnie zasmakowało mojemu synowi i on sam zjadł jego większość. Co to jest za ciasto Biscoff Brownie? To podwójnie czekoladowe ciasto brownie zrobione zarówno z czekoladą jak i z gorzkim kakao. Do tego słodki krem ciasteczkowy Biscoff i chrupiące ciastka Lotus. To razem daje cudne połączenie smaków.
Składniki do brownie z ciasteczkami Lotus
Do przygotowania tego brownie będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie, albo masz już w domu. Poza nimi będziesz potrzebować krem Biscoff i ciasteczka Lotus. Poniżej podaję listę podstawowych składników.
- czekolada gorzka – bazą brownie jest gorzka czekolada. W przepisie użyłam 200 g czekolady, wiem jednak, że ostatnio producenci czekolady lubią zmniejszać gramaturę czekolady do 90 a nawet 80 g. Jeśli masz czekoladę o wadze 90 g to ją użyj i będzie jej trochę mniej, ale nie zaszkodzi to brownie.
- kakao – poza czekoladą do brownie dodałam jeszcze kakao – ma to być gorzkie kakao – może być zwykłe lub odłuszczone. Nie może to być słodzony napój kakaowy w proszku.
- masło – użyj tu masła o zawartości tłuszczu około 82 %, możesz też zrobić brownie na oleju kokosowym, albo na maśle bez laktozy jeśli nie tolerujesz laktozy.
- cukier – mimo tego, że brownie ma w sobie mnóstwo gorzkiej czekolady i gorzkiego kakao dodałam do niego zaledwie pół szklanki cukru. Nie chciałam robić zbyt słodkiego brownie, bo sporo słodyczy dodają ciasteczka oraz krem. Możesz oczywiście użyć więcej cukru, jeśli lubisz mocno słodkie ciasta.
- ciasteczka Lotus – to popularne belgijskie ciasteczka o wyjątkowej chrupkości i lekko korzennym i cynamonowym smaku. Te ciasteczka bez problemu dostaniesz w Biedronce albo w sklapach Dealz. Można je również kupić np. na allegro.
- krem Biscoff – ten krem zrobiony jest z pokruszonych ciasteczek Lotus. Jego kupno jest odrobinę bardziej problematyczne, bo sklepy nie mają go w stałej sprzedaży. Czasami pojawia się w Dealz, ja swój kupowałam na allegro – wzięłam od razu dwa opakowania. Ten krem i ciasteczka możesz zrobić samodzielnie – zobacz mój przepis na ciasteczka i krem ciasteczkowy speculoos (bardzo podobny w smaku).
Przygotowanie brownie z kremem Biscoff – porady i wskazówki
Samo przygotowanie tego brownie jest niezwykle proste i do tego szybkie. Nie będziesz tu nawet potrzebować miksera, bo całe ciasto da się przygotować jedynie za pomocą łyżki lub łopatki i mieszania składników w misce. Pamiętaj tu o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki, tak aby się ogrzały. A co jeśli zapomnisz wyjąć jajka? To nie problem. Przełóż je do miski i zalej gorącą wodą. Potrzymaj jajka kilka minut w wodzie, a one się od niej ogrzeją. Podgrzej również krem Biscoff, aby stał się płynny. Ja go przełożyłam do miseczki i podgrzałam około 30 sekund w mikrofalówce.
Jak roztopić masło i czekoladę do brownie?
Masło i czekoladę możesz rozpuścić na dwa sposoby. Ja swoje masło przełożyłam do większej miski i dodałam połamaną czekoladę. Miskę wstawiłam do mikrofalówki i podgrzewałam w seriach po 30 sekund – po każdym, lekko mieszałam masę. W sumie rozpuszczenie czekolady zajęło mi 1,5 minuty. A co jeśli nie masz mikrofalówki? Wtedy masło przełóż do rondelka i rozpuść je samo. Wtedy dodaj połamaną czekoladę, poczekaj kilka minut, aby czekolada zmiękła i wtedy dokładnie wymieszaj. Do tak rozpuszczonej i wymieszanej czekolady z masłem zacznij dodawać pozostałe składniki.
Czas i temperatura pieczenia brownie
Ciasto brownie przełóż do formy do pieczenia o wielkości około 22 na 22 cm (formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, albo posmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra dół) i piecz około 35 minut. Ciasto możesz również piec na trybie termoobiegu – wtedy zmniejsz temperaturę o 10 stopni. Czas pieczenia zostaje podobny.
Różne warianty brownie z ciasteczkami
To ciasto brownie możesz przygotować w różnych smakach. Wykorzystaj tu podstawowy przepis na ciasto brownie, a zmień składniki umieszczane na wierzchu, aby uzyskać inny smak. Jeśli nie masz kremu z ciasteczek Biscoff, to możesz wykorzystać zamiast niego krem czekoladowo-orzechowy (np. Nutellę), fajnie się tu również sprawdzi masło orzechowe (wtedy możesz dodać więcej cukru do brownie, bo masło jest niesłodkie), albo domowy sos karmelowy. Dodatkowo w okresie bożonarodzeniowym w Lidlu pojawia się ich krem ciasteczkowy – jest pyszny i świetnie zastąpi krem Biscoff.
Czym zastąpić ciasteczka Lotus w brownie?
Ciasteczka Lotus możesz zastąpić podobnymi w smaku ciasteczkami speculoos – zwykle są ogólnie dostępne w okresie przedświątecznym. Możesz też nadać temu brownie charakter bardziej świąteczny używając bardziej chrupiące pierniczki. Wtedy możesz dodać do samego ciasta na brownie łyżeczkę przyprawy do piernika, aby podkreślić smak pierniczkowy.
Jak przechowywać Biscoff Brownie?
To ciasto brownie nie musi być przechowywane w lodówce. Świetnie sobie poradzi w temperaturze pokojowej. Polecam schować ciasto do szczelnego pojemnika, albo formę z ciastem przykryć folią spożywczą lub kloszem. Zapobiegnie to nadmiernemu obsychaniu ciasta.
Czy brownie z ciasteczkami Lotus można zamrozić?
Tak, ciasto brownie można zamrażać. Wystarczy owinąć je w folię spożywczą (po zupełnym ostudzeniu) i można go schować do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to Biscoff Brownie z kremem Biscoff i ciasteczkami Lotus przypadnie Ci do gustu i będziesz często korzystać z tego przepisu. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to ciasto.
Ps. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe, to koniecznie zobacz mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same przepisy na pyszne czekoladowe słodkości, w tym przepisy, których nie ma na blogu i nie są nigdzie publikowane!
Polecane przepisy na brownie
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta w stylu brownie, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na te smakowite ciasta. Na blogu jest sporo przepisów na nie, a każdy inny i z innymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Inspiracja – podaję swoją wersję.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na brownie z ciasteczkami lotus
Zobacz mój prosty i szybki przepis na ciasto brownie zrobione z gorzką czekoladą i gorzkim kakao i pieczone z chrupiącymi korzennymi ciasteczkami lotus. Takie amerykańskie brownie zrobisz nawet bez użycia miksera! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania oraz z krótkim filmikiem a na pewno ciasto wyjdzie ci bez problemu. Takie podwójnie czekoladowe brownie z ciasteczkami to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Zakup więc niezbędne składniki albo wykorzystaj podane przeze mnie zamienniki i upiecz to ciasto jak najszybciej.