Przepis na miękkie ciastka cynamonowe
Przepis na cynamonowe ciastka z palonym masłem
Upiecz dziś ze mną rewelacyjne miękkie ciastka cynamonowe. Te ciasteczka w amerykańskim stylu są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a zasmakują i dzieciom i dorosłym. Dzięki obtoczeniu przed pieczeniem w cukrze z cynamonem ciastka są fajnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i obejrzyj krótki film z przygotowań. Dzięki temu upieczenie takich ciasteczek cynamonowych w domu będzie czystą przyjemnością!
Spis treści
Miękkie ciastka cynamonowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłów na proste i szybkie ciasteczka idealne do przygotowania z małymi dziećmi, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Miękkie ciastka cynamonowe przepis z filmem
Składniki
składniki na ciastka cynamonowe
- 200 g masła
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 350 g mąki pszennej (2 i ⅓ szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciastka cynamonowe z palonym masłem
Krok 1 – przygotowania
- Masło pokrój na kawałki, przełóż do rondelka i rozpuść.200 g masła
- Podgrzewaj aż masło zacznie ciemnieć i nabierze brązowej barwy.
- Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.200 g cukru
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciasteczek z cynamonem
- Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, sól i cynamon.350 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Do przestudzonego masła dodaj pojedynczo jajka i każde dokładnie wymieszaj.2 jajka
- Dodaj wanilię – jeśli używasz i wymieszaj.0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Przelej mokre składniki do suchych.
- Zmiksuj krótko mikserem, albo wymieszaj łyżką – masa będzie dość gęsta.
- Schowaj ciasto na ciastka do lodówki na godzinę, aby bardziej stężało.
Krok 3 – formowanie ciasteczek cynamonowych
- Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta.
- Tocz z nich w dłoniach kulki – u mnie wielkości dużego orzecha włoskiego.
- W miseczce zmieszaj razem cukier i cynamon i obtocz każdą kulkę.50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – mi wyszło 27 ciastek i część z nich piekłam na drugiej blaszce.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są jeszcze bardzo miękkie – nie ściągaj ich od razu z blachy tylko daj im chwilę ostygnąć. Wtedy z wierzchu nabiorą chrupkości.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękkie ciastka z cynamonem – uwagi
Ostatnio testuję sobie różne przepisy z TikToka podsyłane mi przez córkę. Wcześniej robiłam muffiny Apple Pie, które okazały się strzałem w 10, a dziś mam przepis na miękkie ciastka cynamonowe z przepisu @majasrecipes. Ciastka zrobiłam i muszę przyznać, że są pyszne – może jak dla mnie odrobineczkę zbyt słodkie, ale tylko odrobineczkę. Ciastka spakowałam córce do szkoły i jej koleżanki też były zachwycone, a nawet usłyszałam, że to najlepsze co jadły w życiu :)
Myślę, że to w zupełności wystarczy na zachętę i ty również przetestujesz ten przepis!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania cynamonowych ciastek?
Do zrobienia tych ciasteczek potrzebujesz kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie masz już w domu. A że ciasteczka są szybkie do zrobienia, to możesz je upiec o każdej porze. Zobacz jakie produkty użyłam oraz czym ewentualnie możesz je zastąpić.
- masło – podstawą tych ciasteczek jest palone masło, postaw więc tu na masło extra o zawartości tłuszczu 82 %
- mąka pszenna – może to być typ 450, 500 lub ewentualnie typ 550, ale myślę, że można tu również wypróbować inne jasne mąki jak np. orkiszową
- cynamon – do ciasta na ciastka i do obtoczenia używany jest mielony cynamon, jeśli go nie masz, albo nie przepadasz za jego smakiem, to możesz użyć zamiast niego przyprawę do piernika, albo zrezygnować z przypraw i do ciasta dodać trochę aromatu lub skórkę cytrusową – do obtoczenia użyj wtedy sam cukier
Co to jest masło palone?
Masło palone to nic innego niż dłużej podgrzewane masło. Masło na początku po rozpuszczeniu zacznie się pienić, a z czasem piana zacznie zanikać, a masło nabierze ciemniejszego koloru i pojawią się w nim ciemne kropki. Takie palone masło nabiera lekko orzechowego smaku i aromatu.
Jak przechowywać ciastka z masłem palonym?
Ciasteczka z cynamonem po upieczeniu dobrze ostudź i wtedy dopiero przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. W takim pudełku ciasteczka nie będą twardnieć i dłużej zachowają świeżość. Takie miękkie ciastka nie należą do ciastek, które się długo przechowuje – najlepiej smakują w pierwszym tygodniu po upieczeniu. Potem też są smaczne, ale będą coraz bardziej podsuszone i lekko twardniejące.
Jeśli zasmakowały ci wypieki z palonym masłem, to wypróbuj również mój przepis na ciasto migdałowe z palonym masłem albo na pieczone oponki z masłem palonym :)
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na ciastka
Jeśli lubisz takie domowe ciasteczka, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy – na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka cynamonowe bez wałkowania przepis
Zapraszam dziś na szybkie i bardzo proste miękkie ciastka cynamonowe z palonym masłem. Te ciasteczka możesz bez problemu przygotować nawet z małymi dziećmi. Na pewno dużo radości sprawi im toczenie kuleczek z ciasta, które zostaną potem upieczone z cynamonowym cukrem. Ciasteczka z cynamonem po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Świetne do zjedzenia w towarzystwie kubka gorącej herbaty, kawy albo mleka. Koniecznie sprawdź mój przepis i dowiedz się jak zrobić miękkie ciasteczka z cynamonem idealne dla dzieci i dorosłych.