Przepis na szarlotkowe babeczki
Przepis na babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną
Zapraszam na pyszne, cudnie puszyste i lekko cynamonowe szarlotkowe babeczki. Te małe słodkości upiekłam z dodatkiem prażonych jabłek, a po upieczeniu i ostudzeniu udekorowałam bitą śmietaną. Ciepłe babeczki z jabłkami możesz również podać od razu z gałką ulubionych lodów. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Szarlotkowe babeczki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz małe słodkie babeczki, to koniecznie zrób te babeczki z jabłkami i bitą śmietaną.
Szarlotkowe babeczki z bitą śmietaną przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki.
Składniki
składniki na prażone jabłka do babeczek
- 2 jabłka (duże – u mnie pokrojone bez skórek i ogryzków miały 260 g)
- 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej (- opcjonalnie)
składniki na cynamonowe babeczki
składniki na krem na babeczki szarlotkowe
- 250 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić prażone jabłka do babeczek
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na drobną kostkę.2 jabłka
- W rondelku podgrzej masło, gdy się rozpuści dodaj jabłka.2 łyżki masła
- Wsyp cukier, dodaj sok z cytryny i cynamon – podgrzewaj aż jabłka lekko zmiękną.3 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, to na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Jabłka ostudź.2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić cynamonowe babeczki z jabłkami prażonymi
- Jajka zmiksuj z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę.150 g cukru, 2 jajka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.190 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem.170 g oleju
- Dodaj mleko i krótko wymieszaj.120 ml mleka
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – najlepiej maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki trochę rosną.
- Na wierzch babeczek nałóż mniej więcej po lekko czubatej łyżeczce prażonych jabłek.
- Piecz babeczki szarlotkowe z piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki z prażonymi jabłkami możesz podać już na ciepło z gałką lodów.
- Ostudzone babeczki udekoruj bitą śmietaną.
- Aby zrobić bitą śmietanę wystarczy zmiksować zimną kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki szarlotkowe – uwagi
Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego do kawy, a właśnie skończyło się weekendowe ciasto.
Szybko więc stanęło, na jakiś babeczkach. A że i ja i moja córka uwielbiamy wszelkie ciasta z jabłkami, to upiekłam takie babeczki z prażonymi jabłkami.
Same babeczki robi się ekspresowo, wychodzą fajnie puchate i mięciutkie, do tego lekko pachnące cynamonem.
Babeczki z jabłkami możecie podać na dwa sposoby – jeszcze ciepłe (ale lekko ostudzone) zjedzcie z ulubionymi lodami. A te które zupełnie wystygną udekorujcie bitą śmietaną. Pyszny smak gwarantowany!
Składniki niezbędne do zrobienia babeczek szarlotkowych
Aby zrobić te babeczki nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników. Myślę, że wszystko powinniście już mieć w domu, a jak nie, to łatwo je dostaniecie w osiedlowym sklepiku.
- jabłka – użyłam już wczesne polskie jabłka, najlepsze będą takie twarde i soczyste, aby nie rozpadły się na miazgę przy podsmażaniu. Możecie tu też wykorzystać gotowe prażone jabłka, jeśli macie w domu słoik z zapasów zeszłorocznych.
- cukier – ja tu użyłam do jabłek cukier trzcinowy, ale możecie użyć zwykły cukier
- sok z cytryny – dodałam go trochę do jabłek, aby miały ładny kolor, jeśli nie macie cytryny, to możecie dodać trochę „cytrynki” albo zrezygnować zupełnie z tego składnika
- mąka pszenna – najzwyklejsza, może być typ 450 lub 500
- śmietana kremówka – do bitej śmietany użyłam jak zwykle śmietany 30% w kartoniku – płynnej, aby śmietana dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona w lodówce
Jak zrobić szarlotkowe babeczki – wskazówki
Ja przygotowanie babeczek rozpoczęłam od jabłek, bo po uprażeniu muszą jeszcze ostygnąć. Prażyłam je na roztopionym maśle z dodatkiem cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jeśli macie soczyste jabłka i wytworzą one dużo soku podczas podgrzewania, to na koniec dodajcie od nich trochę mąki, tak aby zagęściła sok.
Moje cynamonowe babeczki były fajnie puszyste dzięki porządnemu zmiksowaniu jajek z cukrem. Jajka miksowałam kilka minut, aż stały się bardzo gęste i blade. Wtedy dodałam pozostałe składniki, ale całość miksowałam już tylko na niskich obrotach i bardzo krótko. Tak aby masa nie straciła swojej puszystości.
Ciasto nakładałam do wysokich papilotek (takich około 5 cm i wtedy wyszło mi 12 babeczek). Jeśli macie takie niższe papilotki, to zapewne wyjdzie Wam z tego przepisu kilka więcej babeczek.
Jeśli lubicie smakowite wypieki z jabłkami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z wykorzystaniem jabłek.
Ps.
Jeśli lubicie proste i pyszne domowe ciasta i inne wypieki, to koniecznie zobaczcie moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, ciasta i torty na różne okazje.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Inspiracja – na babeczki apple pie
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki apple pie
Przygotuj dziś ze mną pyszne, cudownie puszyste i lekkie cynamonowe szarlotkowe babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Takie babeczki to idealny deser na jesienne dni - pełne aromatu babeczki doskonale smakują nutą cynamonu, a słodkie lekko cynamonowe jabłka sprawiają, że każdy kęs smakuje niebiańsko. Zrób babeczki z prażonymi jabłkami od zera, albo jeśli masz w domu słoik domowych prażonych jabłek, to wykorzystaj je do tych babeczek. Jeszcze ciepłe i pachnące babeczki możesz zjeść z dodatkiem lodów, a wystudzone babeczki podaj z bitą śmietaną. Takie babeczki z jabłkami w towarzystwie kubka kawy lub herbaty będą stanowić idealny deser!