Puszyste bułeczki dyniowe
Przepis na pyszne puszyste bułki dyniowe
Zapraszam na puszyste bułeczki dyniowe. Te proste drożdżowe bułki zrobione są z puree z dyni oraz z rozgrzewającymi przyprawami. Takie miękkie dyniowe bułki to świetny pomysł na śniadanie albo przekąskę. Podajcie je ze słodkim twarożkiem, miodem albo konfiturą. Gorąco polecam!
Spis treści
Puszyste bułeczki dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne domowe pieczywo i masz w domu dynię, to zrób te rewelacyjne miękkie bułki dyniowe.
Puszyste bułeczki dyniowe przepis
Składniki
składniki na miękkie bułki dyniowe
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- ok 250 ml mleka (ciepłego – podzielonego na porcje)
- około 400 g mąki pszennej (- 2 i 2/3 szklanki)
- 200 g puree z dyni (- jeśli jest wilgotne, to trzeba je odsączyć)
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonego imbiru
- odrobina masła (- rozpuszczonego – do posmarowania bułek po upieczeniu)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste bułeczki dyniowe
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Dodaj pół szklanki (125 ml) ciepłego mleka – wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.ok 250 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, puree z dyni, przyprawy, olej i jajka.około 400 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 2 łyżki cukru, 50 ml oleju, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonego imbiru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie konieczności dodaj resztę mleka (dużo zależy od gęstości puree – moje było bardzo gęste).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieć – w razie konieczności możesz dodać trochę mąki – ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
- Podziel ciasto na małe bułeczki, obtocz je delikatnie w mące.
- Ułóż bułeczki w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
- Piecz bułeczki przez około 25 minut – sprawdź patyczkiem, czy bułeczki są w środku upieczone.
- Wyjmij foremkę z piekarnika i od razu posmaruj bułeczki po wierzchu rozpuszczonym masłem.odrobina masła
Prywatne
Miękkie bułki dyniowe – uwagi
Miałam jeszcze w lodówce trochę puree z dyni, to upiekłam pyszne, słoneczne puszyste bułeczki dyniowe – to tak na poprawę humoru w tą pochmurną jesienną pogodę.
Puree robiłam z dyni hokkaido, a ona ma mocny, intensywny kolor, który nadał bułeczką rewelacyjną wręcz barwę, aż się do nich buzia sama uśmiecha ;)
Zresztą sami zobaczcie jakie słońce wniosły te bułeczki z dynią do mojego domu.
Do dyni bardzo lubię korzenne przyprawy i tutaj też dodałam do ciasta cynamon, gałkę muszkatołową i mielony imbir, do tego odrobinka cukru i pyszne buły gotowe.
Nie spodziewajcie się jednak słodkiej drożdżówki – co to to nie ;)
Myślę, że spokojnie możecie taką bułkę zjeść nawet z szynką, chociaż ja osobiście postawiłam na domową frużelinę z malin – mąż wybrał krem czekoladowo-orzechowy, a była też wersja z masłem orzechowym.
Miękkie bułeczki dyniowe zachowują swoją puszystość nawet następnego dnia – w ogóle się nie wysuszają (tylko schowajcie je do foliowego woreczka).
Ja zrobiłam 8 bułeczek – takich nawet dość sporych, jeśli wolicie małe bułeczki, to przygotujcie ich 12.
Ps. Moje puree było mocno gęste i zwarte, więc musiałam dolewać w trakcie mleka – dlatego w przepisie podaję mleko w „widełkach”.
Wypróbujcie też inne przepisy z dynią :)
Polecane przepisy na pieczywo z dynią
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo przygotowane z dodatkiem dyni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszyste bułeczki dyniowe
Zapraszam na pyszne miękkie bułki dyniowe z puree z dyni dodanym do ciasta. Te puszyste i miękkie bułeczki to idealny pomysł na śniadanie albo na przekąskę. Bułki z dynią po upieczeniu są super mięciutkie i aromatyczne - za sprawą korzennych przypraw. Podajcie je jeszcze lekko ciepłe, albo już po ostudzeniu. Mi te dyniowe bułki najlepiej smakowały z dodatkami na słodko. Świetnie się tu sprawdzi lekki twarożek polany miodem, albo posmarowany konfiturą. Dzieciom na pewno zasmakują posmarowane nutellą. Spróbujcie koniecznie.
Bułki z dynią przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na puszyste bułeczki dyniowe i sprawdźcie jak zrobić dyniowe bułki na śniadanie. Przygotujcie zwarte puree z dyni - najlepiej z dyni hokkaido i przygotujcie te pyszne i miękkie bułeczki z dynią. Jestem przekonana, że zasmakują one wszystkim domownikom. Koniecznie spróbujcie również inne moje przepisy na domowe bułki i domowe pieczywo.