Scones z brzoskwiniami
Przepis na scones z brzoskwiniami, czyli ciastka z brzoskwiniami
Zapraszam dziś na amerykańskie ciastka scones, które upiekłam razem z kawałkami soczystych brzoskwiń i po upieczeniu posmarowałam grubą warstwą lukru. Takie scones, to świetny pomysł na słodkie śniadanie, na przekąskę albo na deser. Gorąco polecam!
Spis treści
Scones z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie śniadania i słodkie przekąski, to upieczcie sobie takie amerykańskie ciastka z brzoskwiniami i lukrem.
Scones z brzoskwiniami przepis
Składniki
składniki na scones:
- 300-350 g mąki pszennej (- 2 – 2 i 1/3 szklanki)
- 70 g cukru trzcinowego (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- 60 ml śmietany kremówki
- 60 ml jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 brzoskwinia (duża drobno pokrojona )
składniki na lukier do scones
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- śmietana kremówka (do konsystencji – kilka łyżek)
Instrukcja
Jak zrobić scones z brzoskwiniami
- W misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozgnieć całość na kruszonkę.300-350 g mąki pszennej, 70 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 110 g masła
- W drugiej misce zmieszaj razem jajko, śmietanę kremówkę, jogurt i wanilię dodaj mokre składniki do kruszonki i wyrób ciasto.1 jajko, 60 ml śmietany kremówki, 60 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj pokrojoną brzoskwinię i delikatnie wymieszaj.1 brzoskwinia
- Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego placek.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki (jak pizzę).
- Każde ciastko posmaruj z wierzchu odrobiną śmietany kremówki.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 16-18 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Jak zrobić lukier do scones
- Cukier puder zmieszaj z ekstraktem z wanilii, dodaj po łyżce śmietanę kremówkę – tyle aby lukier był gęsty ale płynny.125 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, śmietana kremówka
- Posmaruj lukrem scones.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Brzoskwiniowe scones – uwagi
Zapraszam was dziś na scones z brzoskwiniami.
Scones to taki typ bułeczki/ciastka.
Często podawane są w formie wytrawnej, ale ja lubię je w wersji na słodko :)
Szczególnie jeśli można je zjeść na śniadanie lub na drugie śniadanie :D
Wcześniej na blogu pojawiły się scones z truskawkami, a teraz mam dla was trochę inną wersję smakową :)
Jeśli lubicie takie śniadania na słodko, to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu – szczególnie, że takie scones można też zabrać do pracy lub do szkoły :D
Przepis wypatrzyłam na blogu A latte food.
Oprócz pysznych ciastek ten przepis przyniósł mi rewelacyjny pomysł na robienie lukru ze śmietanką kremówką – spróbujcie sami :D
Polecane przepisy na scones
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na scones – tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Brzoskwiniowe scones
Przepis na amerykańskie scones, czyli ciastka krojone u mnie z dodatkiem brzoskwiń. Takie słodkie scones to fajny pomysł na śniadanie na słodko, albo na przekąskę. Możecie je zabrać do pracy, albo dać dzieciom do szkoły. Scones to takie połączenia ciastek i bułeczek. Są zdecydowanie większe niż ciastka, za to bardziej zwarte i gęste niż bułeczki.
Scones bardzo łatwo przygotujecie z moim przepisem krok po kroku. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajcie więcej mąki.
Przepis na scones z brzoskwiniami
Te słodkie ciastka z brzoskwiniami i lukrem idealnie pasują do kubka gorącej herbaty lub kawy. Najlepsze są jedzone jeszcze na ciepło, ale po ostudzeniu smakują równie wybornie. Przepis na scones z czekoladą znajdziecie również w moim e-booku "Czekoladowe wypieki Beaty" :)
Na blogu są za to przepisy na mini scones waniliowe, scones dyniowe, bananowe scones oraz scones z truskawkami.