Sernik creme brulee
Przepis na aksamitny sernik jak creme brulee
Kremowy sernik creme brulee to pyszny i elegancki deser, który składa się z gładkiego, kremowego sernika upieczonego na lekkim ciasteczkowym spodzie. Wierzch sernika jest karmelizowany, dzięki czemu powstaje delikatna i chrupiąca warstwa cukru, która przypomina popularne danie kuchni francuskiej – crème brûlée. Kremowy sernik creme brulee to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wykwintne i niebanalne smaki. Ten deser sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia rodzinne, a jego elegancki wygląd na pewno zachwyci Twoich gości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik creme brulee przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli pysznych, kremowych serników zachęcam do upieczenia tego rewelacyjnego sernika z karmelizowanym wierzchem. Na pewno zasmakuje każdemu!
Sernik creme brulee przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika creme brulee
- 125 g biszkoptów
- 50 g masła (roztopionego )
składniki na krem angielski do sernika
- 200 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki ( 30%)
- 1 laska wanilii
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka (białka będą dodane do twarogu)
składniki na sernik creme brulee
- 4 białka (rozmiar L)
- krem angielski
- 750 twarogu sernikowego ((polecam Piątnicę))
Instrukcja
Jak zrobić krem angielski do sernika creme brulle
- Śmietankę i mleko podgrzej z rozciętą laską wanilii.200 ml mleka, 300 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii
- Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciągnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
- Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.70 g cukru, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj.
- Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek.
- Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.
Jak zrobić spód z biszkoptów do sernika
- Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła).125 g biszkoptów, 50 g masła
- Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
- Podpiecz spód w 170 stopniach (góra-dół) przez 5 minut i ostudź.
Jak zrobić sernik creme brulle
- Twaróg lekko zmiksuj, dodaj ostudzony krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite).750 twarogu sernikowego, 4 białka
- Całość przelej na podpieczony spód.
- Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
- Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut – tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik creme brulle – uwagi
Ten sernik przypominający creme brulee znalazłam na blogu Cioccolatogatto. Ostatnio lubię wynajdywać różne, niestandardowe przepisy, a on pasuje do mojej kolekcji jak ulał. Sernik creme brulee jest dość słodki, delikatny i aksamitny w smaku, do tego bardzo waniliowy. Przepyszny!
Jak zrobić sernik z karmelizowanym wierzchem – wskazówki
Proponuję wcześniej przygotować sobie krem angielski, który dodajemy do masy twarogowej. Trzeba śmietanę kremówkę podgrzać z mlekiem i wanilią, a następnie zmiksować z żółtkami i gotować do zgęstnienia. Tak przygotowany krem mocno schładzamy i potem miksujemy z twarogiem. Dlatego lepiej krem przygotować dzień wcześniej. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik creme brulee jest niezwykle aksamitny i leciutki. A do tego nie za mocno słodki. Przepis jest na tortownicę 22 cm.
Ps. Polecam wam także inne przepisy na serniki z bloga :)
A tu moje pierwsze zdjęcia tego sernika jeszcze z 2013 roku.
Polecane przepisy na pyszne serniki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne serniki, które świetnie się sprawdzą na specjale okazje i na weekend do kawki :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik creme brulee
Przepis na pyszny aksamitny sernik na spodzie biszkoptowym to idealny sernik na święta i nie tylko. Sam sernik jest bardzo smaczny i zrobiony inaczej niż tradycyjny sernik. Jego podstawę stanowi tu krem angielski który po przestudzeniu dodajemy do twarogu. Dzięki temu kremowi sernik jest super waniliowy, gładki i lekki. Mój sernik jak creme brulee przygotowałam na spodzie ze zmiksowanych biszkopcików wymieszanych z rozpuszczonym masłem.
Creme brulee sernik
Aby sernik wyglądał bardziej jak creme brulee jego wierzch po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem, a następnie go podgrzewamy i rozpuszczamy - tak aby utworzył karmelową warstewkę. Podczas krojenia i jedzenia przebijamy się przez warstwę kruchego i słodkiego karmelu, aby się dostać do aksamitnego wnętrza. Jedzenie tego sernika creme brulee to czysta rozkosz! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik jak creme brulee. A jeśli macie ochotę na oryginalny deser francuski, to zobaczcie mój przepis na creme brulee.