Sernik dacquoise
Przepis na pyszny sernik dacquoise z orzechami i daktylami
wpis sponsorowany
Dziś mam dla was prawdziwy hit! Zapraszam na rewelacyjny sernik dacquoise inspirowany słynnym deserem bezowym. Dlatego tu też mamy połączenie słodkich daktyli, chrupiących orzechów i słodkiego karmelu. To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Przygotujcie ten sernik na święta Bożego Narodzenia, albo na jakąś szczególną okazję.
Spis treści
Sernik dacquoise przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, którym zachwycisz bliskich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik dacquoise przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika dacquoise
- 200 g herbatników (- użyłam kakaowe i zwykłe)
- około 80 g masła (rozpuszczonego)
składniki na warstwę orzechowo-daktylową do sernika
- około 65 g prażonych orzechów (posiekanych laskowych Tree Nuts (pół szklanki) )
- około 55 g daktyli ((10 sztuk) posiekanych )
- 2 łyżki masy kajmakowej (lekko czubate)
składniki na sernik
- 1 kg twarogu (na serniki – dobrego, tłustego )
- 4 jajka ( rozmiar L)
- 200 g masy kajmakowej ((około 6 czubatych łyżek) )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder ( do smaku – opcjonalnie )
składniki na wierzch sernika dacquoise
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
- 1 łyżka cukru pudru
składniki na karmelizowane orzechy:
- około 100 g orzechów laskowych (prażonych Tree Nuts (niecała szklanka) )
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Instrukcja
Jak zrobić sernik dacquoise z orzechami i daktylami
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
- Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.200 g herbatników, około 80 g masła
- Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
- Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy – ja kładłam „kupki”.około 65 g prażonych orzechów, około 55 g daktyli, 2 łyżki masy kajmakowej
- Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu, 4 jajka, 200 g masy kajmakowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru – wymieszaj łyżką.
- Przelej masę to tortownicy.
- Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
- Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin – albo na całą noc.
- Przygotuj karmelizowane orzechy – na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.około 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki wody
- Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
- Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
- Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
- Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
- Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik dakłas (dacquise) – uwagi
Dacquoise to torcik bezowy przekładany kremem śmietankowym z orzechami i daktylami.
Ten deser jest pyszny i również u mnie zagościł na blogu, a teraz posłużył mi jako inspiracja do stworzenia sernika dacquoise.
Na spodzie z kruchych ciasteczek położyłam warstwę posiekanych orzechów laskowych i daktyli wymieszanych z masą kajmakową.
Sam dakłas sernik też zrobiłam z kajmakiem i już go dodatkowo nie dosładzałam.
Mimo użycia słodkiego kajmaku ciasto wcale nie jest za słodkie i jeśli macie „słodki ząb” to możecie dodać do masy twarogowej cukru pudru.
Po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce udekorowałam sernik warstwą bitej śmietany, karmelizowanymi orzechami laskowymi oraz bezikami.
Sernik wyszedł przepyszny, a do tego prezentuje się rewelacyjnie i będzie ozdobą każdego stołu!
Upieczcie koniecznie!
Zerknijcie również na inne moje przepisy na pyszne serniki.
Ps. Do sernika użyłam prażone orzechy laskowe od Tree Nuts – takie orzechy są dużo bardziej chrupiące, a do tego bardziej aromatyczne 😍😋
Wpis przygotowany we współpracy z marką Tree Nuts
Polecane przepisy na serniki idealne na świeta
Koniecznie zobacz również inne moje serniki idealne na święta i różne rodzinne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik dacquoise przepis
Pomysł na przepis na sernik dacquoise pojawił się u mnie niespodziewanie. Myślałam sobie o bezie dacquoise i tak sobie myślałam i myślałam, aż mnie olśniło! Dlaczego nie wykorzystać tego połączenia smaków w serniku! Mamy tu więc daktyle, orzechy i kajmak. A to wszystko w otoczeniu lekkiego sernika. Aby sernik upodobnić mocniej do bezy, to na koniec wierzch sernika udekorowałam bitą śmietaną. Sernik dakłas zasmakował nam bardzo i mam nadzieję, że wam dacquoise w takiej odsłonie również zasmakuje. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście bezy dakłas, to na blogu znajdziecie przepis na bezę dakłas. Upieczcie bezę, a także ten sernik dacquoise!
Przepis na sernik dakłas
Przepis na sernik możecie wykorzystać na specjalne okazje. Takie jak święta, imieniny czy też urodziny. Sernik prezentuje się tak wspaniale i tak wspaniale smakuje, że będzie ozdobą każdego stołu! Przepis na dacqoise przyda się wam w wielu momentach. Zapiszcie go więc sobie na później!
Zapraszam również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne serniki.