Przepis na sernik krówkowy

Zaktualizowany: 2024 2 marca
sernik kajmakowy z oreo

Przepis na sernik kajmakowy na spodzie z ciasteczek

Zapraszam na bardzo prosty i jednocześnie pyszny sernik krówkowy zrobiony z masą kajmakową dodaną do masy twarogowej. Dzięki kajmakowi sernik nabiera pięknego karmelowego koloru oraz fajnego smaku i słodyczy. Idealnie wygląda na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Taki sernik kajmakowy możecie przygotować na weekend do kawki, albo nawet na święta, bo prezentuje się rewelacyjnie.

sernik karmelowy z ciasteczkami

Sernik kajmakowy przepis krok po kroku

Już dziś wypróbuj ten przepis na pyszny sernik kajmakowy i zachwyć rodzinę i przyjaciół jego niezwykłym smakiem. Jestem przekonana, że go pokochają :)

sernik kajmakowy z oreo

Sernik krówkowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny kremowy sernik kajmakowy na spodzie ciasteczkowym.
4.13 z 33 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki spodu na sernik kajmakowy

  • 18 ciasteczek oreo ((można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek))
  • 60 g masła (rozpuszczonego )

składniki masy twarogowej na sernik

dodatkowo

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika

  • Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to przełóż je do grubego woreczka i pokrusz je wałkiem – lekko uderzając i wałkując, aż się dokładnie pokruszą) a potem dokładnie zmieszaj ciasteczka z rozpuszczonym masłem – możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
    18 ciasteczek oreo, 60 g masła
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i dokładnie ubij na dnie, na koniec wyrównaj powierzchnię – fajnie się tu sprawdza szklanka o płaskim dnie. Wystarczy nią ubić ciasteczka i wygładzić.

Jak zrobić sernik krówkowy

  • Do dużej misy, albo misy miksera przełóż twaróg, dodaj masę kajmakową z puszki, wbij jajka. Dodaj mąkę ziemniaczaną (jeśli jej nie masz, to możesz użyć budyń w proszku – taki waniliowy lub śmietankowy, albo nawet karmelowy – użyj opakowanie o wadze około 40 g). Na koniec możesz dodać jeszcze trochę cukru, jeśli lubisz bardziej słodkie serniki. Wszystkie składniki razem zmiksuj mikserem na średnich obrotach – miksuj tylko tak długo aż otrzymasz jednolitą karmelową masę.
    1 kg twarogu sernikowego, 1 puszka masy krówkowej, 3 jajka, 3-5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód.
  • Piecz sernik kajmakowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez 1,5 godziny. Ja swoje serniki zawsze piekę w takiej niższej temperaturze, za to dłużej – dzięki temu sernik nie opada po upieczeniu. Przez niższą temperaturę sernik nie rośnie tak gwałtownie podczas pieczenia, więc potem również nie opada. Ważne jest tu także pieczenie sernika w trybie góra/dół, a nie w trybie termoobiegu. Termoobieg również powoduje, że sernik bardziej gwałtownie rośnie. Jeśli chcesz to możesz również sernik upiec w kąpieli wodnej. Możesz pod przepisem zobaczyć mój krótki film video, gdzie pokazuję jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
  • Po około 1,5 godzinie pieczenia sernika wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika. Sernik kajmakowy pozostaw jeszcze w środku, aż do momentu ostudzenia piekarnika. Wtedy dopiero wyjmij go z piekarnika.
  • Sernik kajmakowy najlepiej teraz wstaw na noc do lodówki aby się dobrze schłodził.
    płatki migdałowe

Jak udekorować sernik krówkowy

  • Następnego dnia posmaruj wierzch sernika pozostawioną masą krówkową i posyp posiekanymi migdałami (albo płatkami migdałowymi) albo posiekanymi orzechami.
  • Możesz też posypać sernik pokruszonymi ciasteczkami.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik kajmakowy, sernik z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik karmelowy na ciasteczkowym spodzie oreo

Sernik kajmakowy z oreo – uwagi

Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia. W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji. Wypróbujcie, bo warto – szczególnie jeśli lubicie serniki.

sernik krówkowy z ciasteczkami

Jak zrobić sernik z kajmakiem – wskazówki

Zacznijcie od przygotowania spodu z ciasteczek. Ja swój spód ciasteczkowy zrobiłam z ciasteczek oreo, które rozdrobniłam malakserem i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiłam całe dno foremki. Teraz czas na masę sernikową – ja jak zwykle wszystkie składniki przełożyłam do misy miksera i zmiksowałam krótko – do ładnego połączenia. Przygotowując sernik nie rozdzielam białek na żółtka i białko, tylko dodaję całe jajka do twarogu i krótko miksuję atak by nie napowietrzyć za mocno masy.

sernik krówkowy

Jak upiec sernik, aby nie opadał?

Ja go piekę w niższej temperaturze – zwykle jest to 150 stopni i w trybie góra/dół. Sernik piekę dłużej, bo około 1,5 godziny.  Niższa temperatura sprawia, że sernik nie rośnie gwałtownie, więc też później nie opada. Po upieczeniu nie wyciągam go od razu z piekarnika, tylko go wyłączam, lekko uchylam i studzę sernik w piekarniku. Na koniec sernik chowam jeszcze do lodówki, aby się schłodził – najczęściej zostawiam go w lodówce na całą noc i dopiero następnego dnia podaję do jedzenia. 

Sernik kajmakowy może być również upieczony w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiecie jak upiec sernik w kąpieli wodnej, to polecam mój krótki film video, gdzie pokazuję, jak przygotować formę do pieczenia w kąpieli.

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami uda się wam każdy sernik! Upieczcie koniecznie ten sernik kajmakowy i dajcie znać jak wam smakował. A potem zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.13 z 33 ocen
Postaw mi kawę

A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wspaniałość” :)

sernik kajmakowy
sernik krówkowy karmelowy
sernik z masą karmelową krówkową
prosty sernik karmelowy

Polecane przepisy na serniki

Wszystkich wielbicieli serników zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo apetycznych przepisów zarówno na serniki pieczone jak i na serniki bez pieczenia. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 27 października

Podziel się przepisem

35 komentarzy

  1. 610885c1192fd60393f23da1f64a7747?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2020 29 lutego w 16:22- Odpowiedz

    Witam spod sernika wyszedł mi mokry , masło oddzielilo się od ciasteczek . Co źle zrobiłam?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 lutego w 16:29- Odpowiedz

      A po schłodzeniu w lodówce spód się nie scalił. Masło może się bardziej wytapiać podczas pieczenia, gdy ciasta same z siebie mają tłuszcz – nie są suche.

  2. 436e7aff40de13af721824bd868d56ac?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2020 26 stycznia w 11:24- Odpowiedz

    Piekłam… już 3 razy od świąt :D Przepis jest rewelacyjny, smak również… a przede wszystkim prostota wykonania – słaby mam talent do ciast. Przytrzymałam jakieś 8 minut dłużej w wyższej temperaturze (170st) – pewnie to kwestia piekarnika. Dodatkowo ostatnio wyszła nieświadoma modyfikacja – miałam masę kajmakową o smaku orzecha laskowego. Wyszedł również fajny, z delikatnym posmakiem. Ten sernik zagościł na stałe w ciastowym menu :) Dziękuję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 stycznia w 13:56- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę!

  3. 0eb92f1fa1e4202e22022e5506e0bc2f?s=54&d=mm&r=g
    Beti 2019 30 marca w 17:40- Odpowiedz

    Witam

    Chcialam zapytac czy zamiast maki ziemniaczanej mozna wsypac budyn waniliowy lub krowkowy ?

  4. 0d8479ca7a278e388fac2f6c99c35a31?s=54&d=mm&r=g
    Emilia 2018 20 września w 21:59- Odpowiedz

    Chciałabym upiec ten sernik, ale zastanawia mnie kwestia temperatury- czy nie powinna być wyższa?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 września w 22:19- Odpowiedz

      Ja zawsze piekę serniki w niższych temperaturach – za to dłużej sernik wtedy nie pęka i tak mocno nie opada.

      • 0d8479ca7a278e388fac2f6c99c35a31?s=54&d=mm&r=g
        Emilia 2018 20 września w 22:46- Odpowiedz

        Ok, a czy 1.5 h na pewno wystarczy w 120 stopniach? I jeszcze jedno, mam 400 g masy krówkowej czy wystarczy powiedzmy 350 g do środka sernika i reszta na wierzch?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2018 21 września w 08:34- Odpowiedz

          Jeśli sernik będzie po tej 1,5 godzinie na środku mocno luźny, to potrzymaj go dłużej – ale ogólnie tyle czasu wystarcza – on potem sobie jeszcze powolutku dochodzi w piekarniku po skończeniu grzania (nie wyciągamy go zaraz po upieczeniu, tylko dopiero wtedy gdy piekarnik ostygnie). Co do masy kajmakowej, to myślę, że wystarczy też ta mniejsza puszka – najwyżej będzie delikatniejszy w smaku.

          • 0d8479ca7a278e388fac2f6c99c35a31?s=54&d=mm&r=g
            Emilia 2018 21 września w 09:28

            Dziękuję za odp ;) dziś będę robiła serniczek, na pewno dam znać jak wyszedł ;-) pozdrawiam

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2018 21 września w 15:16

            Super :)

  5. bad5b7ecb5e6335054e5890f5e52f098?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena Ko 2017 16 kwietnia w 21:26- Odpowiedz

    Jaka jest mniej więcej kaloryczność takiego ciasta? :)

  6. 0581a3cc1714816164e3d4c50264bbb8?s=54&d=mm&r=g
    Beata Pokrzywińska-Osior 2017 27 stycznia w 17:37- Odpowiedz

    CzCzy do sera dodaje ugotowana,lekko przestudzona mase krowkowa?:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 27 stycznia w 17:41- Odpowiedz

      Tak, albo taką gotową masę krówkową – np. z Gostynia lub Bakalandu :)

  7. 1a80b36976f316b3fb736d9ad1a77cc9?s=54&d=mm&r=g
    jus 2016 5 maja w 19:55- Odpowiedz

    jest pyszny :) uzależniłam się od niego.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 5 maja w 20:07- Odpowiedz

      bardzo się cieszę :)

  8. 6c4ea2a5d89be31de14b199b993bca7e?s=54&d=mm&r=g
    Hanna 2016 29 kwietnia w 11:34- Odpowiedz

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 kwietnia w 11:40- Odpowiedz

      Nie, zmiksuj całe :)

  9. b24d472cb7d15d8774d3b52fa3459d2c?s=54&d=mm&r=g
    Daga 2016 24 kwietnia w 14:49- Odpowiedz

    Witam ja mam pytanie a właściwie prośbę czy można by zaznaczyć ilość masy krówkowej w przepisie bo chodzi chyba o już ugotowane mleko skondensowane?? Myślę że to bardzo ważna informacja. Wydrukowałam przepis już jakiś czas temu i musiałam szukać jaka to gramatura puszki. A wiadomo puszka puszce nie równa :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 24 kwietnia w 15:00- Odpowiedz

      Cześć, masy krówkowej potrzeba około 500 g :) Dopiszę w przepisie :)

  10. edec07a4e57c09ebd7cdb1e41a25ab4a?s=54&d=mm&r=g
    aga 2016 20 kwietnia w 09:34- Odpowiedz

    witam :) właśnie znalazłam ten przepis i wydaje mi się być tym czego szukałam dla gości :) mam tylko zapytanie- czy myśli Pani, że sprawdzi się również na kruchym spodzie?

  11. 2dcbc4f62f8a27d8b17c740e71c25ba7?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2015 5 grudnia w 10:31- Odpowiedz

    Ciasto bardzo dobre niestety po 1,5h w temp 120 stopni ciasto nie było gotowane musiałam jeszcze trzymać z godzinę na ok.150 stopni. Nastepnym razem od razu wezmę na 140-150 stopni

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 5 grudnia w 15:21- Odpowiedz

      Czasami tak się dzieje a każdy piekarnik jest inny. Jeżeli sernik nie jest „ścięty” to faktycznie trzeba do dopiec. Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało :)

  12. 00164c31cf922a54e35f8d8f866b83cc?s=54&d=mm&r=g
    ziomka 2015 11 listopada w 15:00- Odpowiedz

    Witam, uwielbiam ciasta z kajmakiem.. no i miałam 1 masę do wykorzystania a że termin przydatności się zbliża, więc szukałam przepisu i trafiłam na Twój. Dałam 4 łyżki cukru, twaróg sernikowy zmielony z Lidla Pilos i reszta jak w przepisie, mąka ziemniaczana się nie roztarła chyba dobrze, na tych najniższych obrotach bo po upieczeniu w cieście były krochmalowe grudki. Sernik wyszedł gorzki i tak jak apetycznie wygląda, kompletnie nie przypadł mi. U mnie ciasta zawsze szybko są zjadane, czasem na drugi dzień już nie ma a na imprezach znika wszystko.Szukałam jakiegoś fajnego i szybkiego przepisu ale niestety muszę szukać dalej….szkoda, bo na zdjęciu wygląda smakowicie :) Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 listopada w 17:43- Odpowiedz

      Hmm, ciekawe czemu sernik wyszedł ci gorzki? Chyba raczej masa kajmakowa (mimo bliskiego terminu ważności) nie powinna być gorzka? Ten przepis ma, że tak powiem „konstrukcję cepa” i nie ma w nim wielu składników – nie wiem od czego mógł złapać gorzki smak – czasami domowy karmel może być gorzki, gdy cukier jest zbyt długo karmelizowany, ale gotowa masa??? A jaką masę kajmakową miałaś – w znaczeniu firmy?

  13. 2e5f9fe043424d5bfb06b346af1d6a5a?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2015 3 kwietnia w 21:01- Odpowiedz

    Przepis bardzo fajny, jednak moim zdaniem podana temperatura pieczenia jest błędna, bo w ten sposób ten właśnie sernik po prostu nie wychodzi. Dopiero, gdy upiekłam w 160 a potem zmniejszyłam do 120 to było ok.
    Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 3 kwietnia w 21:23- Odpowiedz

      Bardzo dużo zależy od użytego twarogu i jego gęstości. Różnie też piekarniki pieką i trzeba swój wyczuć. Czasami trzeba popiec 10-15 minut dłużej. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy masa się ścięła. Jeżeli po poruszaniu sernik się trzęsie jak galaretka to trzeba dać mu chwilę czasu. Można też rozpoczynać od wyższej temp. na samym początku tak jak Ty zrobiłaś :)

  14. 5e0c10b326c6030e86a645e869834ce4?s=54&d=mm&r=g
    sylwia 2014 1 grudnia w 17:41- Odpowiedz

    cudo…<3 następne ciacho do wypróbowania…Pozdrawiam

  15. b94388b9c1936caae1eb2aac3e163a31?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2014 18 maja w 22:35- Odpowiedz

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

  16. Sernik kajmakowy z solą « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 16 kwietnia w 07:24- Odpowiedz

    […] wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego […]

  17. 7d51d470b060101ab59402a662d987e4?s=54&d=mm&r=g
    Wiola 2012 8 listopada w 14:41- Odpowiedz

    Witaj! Bardzo fajny przepis…Mam pytanie jaki duzej puszki Krowki uzywasz, bo ja mialam 400g i wydaje mi sie , ze to troche za malo. Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2012 8 listopada w 15:21- Odpowiedz

      Uzywalam gotowej masy krowkowej z Gostynia, ona ma ponad 500g. Wogole uwazam, ze jest duzo lepsza od mas krowkowych Bakalandu.

  18. Sernik straciatella « Wypieki Beaty 2012 2 listopada w 08:07- Odpowiedz

    […] szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec. Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny. Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy