cytryny

cytryny


Cytryny – przepisy dla każdego!

Człowiek uczy się całe życie :)

I ja też przygotowując ten wpis dowiedziałam się czegoś ciekawego!

Otóż cytryny pochodzą z Chin, chociaż aktualnie nie są tam wcale uprawiane!

Cytryna zawiera sporo witaminy C, a także sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu (źródło Poradnik Zdrowie).

Ja cytryny najchętniej używam do aromatyzowania swoich wypieków.

Świetnie nadaje się do tego zarówno skórka starta z cytryny jak i jej sok.

Polecam dodawać cytrynę do babek i ciast z owocami – nada im ona orzeźwiający smak.

Wypróbujcie moje przepisy z cytrynami!

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: cytryny