jabłka
Jabłka – przepisy z jabłkami dla każdego!
Uwielbiam jabłka i jem je codziennie!
Zresztą nie wiem, czy znacie takie angielskie przysłowie – jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka (po angielsku brzmi lepiej ;)).
Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Najlepiej jeść surowe jabłka bez obierania skórki, gdyż to bezpośrednio pod nią gromadzi się znaczna część błonnika i witaminy C.
Zachęcam was do zjadania przynajmniej jednego jabłka w ciągu dnia i większe ilości możecie przemycić do ciasta :)
W końcu pyszna, ciepła szarlotka z polskich jabłek nie ma sobie równej!
Jabłka możecie także dodawać do ciast ucieranych i drożdżowych, a także do racuszków!
Wypróbujcie moje przepisy z jabłkami!