truskawki
Przepisy z truskawkami w roli głównej
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie.
Są one bogate w witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, potas i błonnik. Zawierają również wiele przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i kwas elagowy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca, układu odpornościowego i innych układów organizmu.
Truskawki są często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania deserów, takich jak ciasta, muffiny, naleśniki, koktajle i sorbety.
Mogą być także dodawane do sałatek, jogurtów, musli i innych dań śniadaniowych, aby dodać im smaku i wartości odżywczych.
Truskawki są również stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji dżemów, marmolad, syropów i innych produktów spożywczych.
Mogą być także suszone, kandyzowane lub zamrażane, aby wydłużyć ich okres przechowywania i zachować ich wartości odżywcze.
Truskawki to takie wdzięczne owoce.
Nie dość, że po prostu pięknie wyglądają, to jeszcze są przepyszne.
Można się nimi zajadać na surowo – i jak się tylko pojawiają pierwsze polskie truskawki – tak właśnie robię – zjadam je aż się uszy trzęsą.
Dodaję je do placuszków, naleśników i gofrów.
I dopiero jak się najem zaczynam piec z nimi ciasta, ciasteczka i robić torty.
Bo truskawki rewelacyjnie sprawdzają się w wypiekach.
Zresztą nie tylko w wypiekach – są idealne do lodów – tych sorbetowych i bardziej kremowych.
Truskawki to nie tylko słodkości :)
Spróbujcie je dodać do sałatki.
Świetni się komponują ze szpinakiem i awokado.
Rewelacyjnie smakują o octem balsamicznym i odrobiną pieprzu.
A jak Wy lubicie jeść truskawki?
Jeśli szukacie nowych inspiracji, to dobrze trafiliście :D