Szarlotka z budyniem
Przepis na kruchą szarlotkę pieczoną z budyniem
Dziś u mnie pyszna krucha szarlotka z budyniem, która sprawdzi się idealnie na deser. Ta szarlotka to kruche ciasto twarożkowe, duża warstwa lekko prażonych jabłek, słodki budyń waniliowy i chrupiąca kruszonka. Samo ciasto nie jest trudne do zrobienia i na pewno poradzi sobie z nim każdy! Polecam.
Spis treści
Szarlotka z budyniem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche, rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie zrób taką pieczoną z budyniem.
Szarlotka z budyniem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 250 g masła
- 200 g twarogu na serniki ((może też być serek naturalny taki na kanapki))
- 75 g cukru pudru (- pół szklanki )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na budyń do szarlotki
- 1 litr mleka (- u mnie 1,5%)
- 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe(na pół litra mleka każdy))
- cukier (- tyle ile podano na opakowaniu budyniu)
- 2 łyżki masła
składniki na masę jabłkową do szarlotki
- 1,5 kg jabłek
- sok z połowy cytryny ((zapobiegnie ciemnieniu jabłek))
- 120 ml wody
- cukier ( do smaku)
- 0,5-1 łyżeczki mielonego cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem do szarlotki
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce (możesz je przygotować wcześniej).375 g mąki pszennej, 250 g masła, 200 g twarogu na serniki, 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj na wielkość foremki, albo zetrzyj na tarce i wylep ciastem foremkę.
- Możesz dodatkowo podpiec spód przez około 15 minut w 180 stopniach (góra/dół), to będzie mniej wchłaniał sok z owoców.
Jak zrobić budyń do szarlotki
- Odlej około 250 ml mleka, a resztę zacznij gotować razem z cukrem i masłem.1 litr mleka, cukier, 2 łyżki masła
- Do odlanego mleka dodaj proszek budyniowy – dokładnie wymieszaj.2 budynie waniliowe
- Wlej mieszaninę do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka i wymieszaj dokładnie – mieszaj aż budyń zgęstnieje.
- Odstaw garnek do lekkiego wystudzenia.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój na mniejsze kawałki.1,5 kg jabłek
- Włóż je do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sok z cytryny i trochę cukru.sok z połowy cytryny, 120 ml wody, cukier
- Podgotuj jabłka do momentu gdy lekko zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Wyłącz gaz, jeśli trzeba to dodaj trochę cukru i cynamon – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.0,5-1 łyżeczki mielonego cynamonu
Szarlotka z budyniem wykończenie:
- Wierzch spodu posyp lekko mąką ziemniaczaną (będzie wchłaniać nadmiar soku z jabłek), wyłóż jabłka, na ich wierzch wyłóż budyń, a na koniec zetrzyj odłożoną część ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem – uwagi
Dziś nowe wcielenie szarlotki na moim blogu, bo będzie szarlotka z budyniem :)
Chociaż muszę się przyznać, że akurat przy niej było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń waniliowy.
Na takie poświęcenie zdecydowałam się dla mojej przylatującej z Anglii siostry – niech wie, że za nią tęskniliśmy :D
Ze względu na ilość warstw ciasto jest trochę pracochłonne – dlatego polecam podzielenie pracy na etapy. Kruche ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać je w lodówce. Jabłka też możecie podprażyć wcześniej i korzystając z pogody przechować na balkonie. Potem już wystarczy tylko ugotować budyń i wszystko włożyć do foremki :)
Ciasto wyszło rewelacyjne i mogę je z całego serca polecić :D
Polecane przepisy na szarlotkę
Jeśli lubisz szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta – na blogu znajdziesz również przepisy na szarlotki z całego świata. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis szarlotka z budyniem
Zapraszam dziś na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem. Ta krucha szarlotka z budyniem zrobiona jest na kruchym cieście z dodatkiem twarogu, do tego sporo prażonych jabłek i słodki budyń waniliowy. To połączenie smaków jest idealne i ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Sprawdź mój dokładny przepis krok po kroku na szarlotkę z budyniem i koniecznie upiecz ją dla swojej rodziny. To szarlotka na dużą blachę, więc ciasta wystarczy również dla gości. Gorąco polecam.