Szybkie oponki cynamonowe
Przepis na szybkie i proste oponki cynamonowe w cukrze
Zapraszam na bardzo szybkie oponki cynamonowe pieczone w piekarniku i posypane na koniec cynamonowym cukrem. Takie pieczone oponki to doskonały pomysł na pyszną i słodką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie się sprawdzą również jako przekąska spakowana dzieciom do szkoły. Gorąco polecam!
Spis treści
Szybkie oponki cynamonowe przepis krok po kroku
Już dziś upiecz te pyszne i aromatyczne cynamonowe pieczone oponki i zjedz je ze smakiem do kubka herbaty lub kawy.
Szybkie oponki cynamonowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia oponek
Składniki
składniki na oponki cynamonowe
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (płaska)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 120 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki cynamonowe
- Zmieszaj razem suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Wymieszaj jajko z mlekiem i wlej do suchych składników – wymieszaj łyżką.1 jajko, 120 ml mleka
- Nałóż ciasto do foremki do pieczenia oponek – ja przełożyłam ciasto do woreczka, odcięłam róg i wycisnęłam ciasto do foremki.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie posmaruj wierzch oponek rozpuszczonym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.2-3 łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pieczone oponki z cynamonem – uwagi
Zapraszam was dzisiaj na szybkie oponki cynamonowe.
Gdy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, to często robię jakieś ekspresowe wypieki.
Takie właśnie są te pieczone oponki.
Przygotujecie je bardzo łatwo i bardzo szybko!
Jak zrobić cynamonowe oponki?
To nic trudnego!
W jednej misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugiej misce zmieszajcie widelcem jajko i mleko.
Wlejcie mleko z jajkiem do suchych składników i wymieszajcie łyżką.
Tak przygotowane ciasto nałóżcie do foremki do pieczenia oponek.
Aby ułatwić sobie pracę możecie przełożyć ciasto do woreczka, odciąć w nim jeden róg i ciasto wycisnąć.
Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do pieczenia oponek, to wyciśnijcie ciasto na papier do pieczenia.
Oponki upieczcie aż będą rumiane.
Jeszcze ciepłe posmarujcie odrobiną rozpuszczonego masła (może też być mleko) i posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem.
Te szybkie oponki cynamonowe najlepiej smakują w dniu zrobienia. Jeśli zostaną wam na następny dzień, to możecie je „odświeżyć” podgrzewając je chwilkę w mikrofalówce.
Jeśli lubicie takie szybkie domowe wypieki, to wypróbujcie inne moje przepisy na oponki.
Polecam wam także awaryjne ekspresowe ciasta w kubku – w wersji czekoladowej oraz waniliowej :)
Polecane przepisy na oponki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne oponki – zarówno pieczone jak i takie smażone. Na blogu jest ich całkiem spory wybór, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam takie trzy przepisy: