Szyfonowe ciasto z kremem
Przepis na puszyste ciasto z dżemem i kremem mascarpone
Zapraszam dziś na amerykański przepis na szyfonowe ciasto z kremem (Chiffon Cake). To to jest jest bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Podane z kremem mascarpone i owocowym dżemem stanowi idealny deser. Do tego dodam, że to ciasto na dużą formę do pieczenia, więc można je podzielić na sporo porcji. Ciasto szyfonowe sprawdzi się zarówno jako weekendowy deser, jak i jako ciasto na imprezy i różne rodzinne uroczystości. Gorąco polecam ten przepis!
Spis treści
Szyfonowe ciasto z kremem mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, ale jednocześnie wyjątkowe ciasta, które zasmakują każdemu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Szyfonowe ciasto z kremem i dżemem przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto szyfonowe
składniki na wierzch ciasta
- ok 180 g dżemu (u mnie truskawkowy)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić szyfonowe ciasto z kremem krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto szyfonowe
- Białka oddzielone od żółtek ubij mikserem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęstą pianę.7 białek
- Żółtka zmiksuj razem z cukrem i wanilią na puszystą masę.7 żółtek, 200 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj do żółtek olej i zmiksuj krótko.120 ml oleju
- Dodaj na zmianę do żółtek mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko – miksuj razem na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka
- Powtarzaj czynność aż do wykorzystania produktów.
- Dodaj w dwóch porcjach pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 50-55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 2 – przygotuj krem mascarpone
- Serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier przełóż do wysokiej miski.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż otrzymasz gęsty krem.
Krok 3 – udekoruj ciasto
- Wierzch wystudzonego ciasta posmaruj częścią dżemu.ok 180 g dżemu
- Wyłóż na wierzch krem mascarpone i rozprowadź równą warstwą.
- Nałóż na krem łyżeczką dżem, a następnie przemieszaj go razem z kremem, tak aby powstały "esy floresy".
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Amerykańskie ciasto szyfonowe – uwagi
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu Curly Girl Kitchen, a że potrzebowałam właśnie jakiegoś fajnego, lekko owocowego ciasta, które może postać, to przepis szybko wykorzystałam :)
Już samo ciasto jest niezwykle ciekawe i pyszne – delikatnie waniliowe w smaku, bardzo puszyste i lekkie, a do tego wilgotne – to zasługa dodanego do ciasta mleka i oleju. Ja odrobinę zmieniłam oryginalny przepis i tutaj podaję swoją wersję. Jeśli lubisz takie lekkie, bardziej biszkoptowe ciasta z mascarpone, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na ciasto z mascarpone i truskawkami – jest przepyszny!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia szyfonowego ciasta?
Ja tutaj użyłam tylko bardzo podstawowe i łatwo dostępne składniki. Miałam ochotę na ciasto z truskawkowym dodatkiem, a że truskawki są już trudniej dostępne i są drogie, to postawiłam na uproszczoną wersję z dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu możesz przygotować również domową frużelinę z truskawek, albo z innych owoców. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć olej słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy. Dobrze, aby to był olej o delikatnym smaku, który nie zdominuje smaku ciasta.
- mleko – użyłam zwykłe mleko uht 1,5 % – możesz użyć również inne mleko, nawet roślinne, autorka przepisu używała zamiast mleka zwykłą letnią wodę, więc jeśli nie masz mleka, to też możesz użyć wodę
- serek mascarpone – ten włoski serek dostaniesz bez problemu w większych sklepach, ale również jest w stałej sprzedaży w Lidlu czy też w Biedronce, jeśli go nie znajdziesz to możesz zastąpić do tłustym twarogiem na serniki, albo serkiem Philadelphia.
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietana w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% – pamiętaj, że zarówno śmietana jak i serek muszą być mocno schłodzone przed miksowaniem inaczej krem się nie ubije – najlepiej schować je do lodówki dzień wcześniej.
Jak przechowywać szyfonowe ciasto?
Jeśli ciasto będzie jedzone w miarę szybko po przygotowaniu i w mieszkaniu nie jest mocno gorąco, to ciasto może stać na kuchennym blacie. Resztki ciasta najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika (aby nie obsychało) i schować do lodówki. Wtedy może w niej postać nawet kilka dni (u mnie jeden kawałek przechował się nawet tydzień). Samo ciasto – bez kremu – możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Ile kcal ma szyfonowe ciasto z kremem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta z kremem i dżemem – przy użytych przeze mnie produktach. Jeśli ciasto podzielisz na 24 porcje to każda z nich będzie miała około 279 kcal. Jeśli zmienisz składniki – np. użyjesz bardziej tłustą śmietanę kremówkę, albo użyjesz więcej dżemu, to kaloryczność ciasta się trochę zmieni.
Mam nadzieję, że to puszyste ciasto z dżemem i kremem zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz korzystać z przepisu przy różnych okazjach. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się pod przepisem swoimi wrażeniami :)
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z kremem idealne na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szyfonowe ciasto z mascarpone przepis
Zapraszam dziś na pyszny i prosty przepis na amerykańskie ciasto szyfonowe - Chiffon Cake. To ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste, do tego wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto szyfonowe przygotowane z dodatkiem oleju, mleka i ubitej piany z białek ma delikatny smak i wspaniale się komponuje z kremem z serka mascarpone zmiksowanego z zimną śmietaną kremówką. Do dekoracji ciasta użyłam również dżem truskawkowy, który dodał mu fajnego owocowego smaku, słodyczy oraz nadał niepowtarzalny wygląd. Ciasto na dużą formę do pieczenia można pokroić na sporo porcji, więc to ciasto idealne na różne rodzinne uroczystości i okazje. Możesz przygotować je w różnych smakach - zmieniając smak dżemu, albo dodając świeże owoce. Zobacz mój przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowań a także zobacz mój krótki film video, gdzie pokazuję jak ja przygotowywałam to ciasto i upiecz szyfonowe ciasto z kremem i dżemem dla swoich bliskich.