Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
Przepis na kruchą czekoladową tartę z czarną porzeczką
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki to niebiańskie połączenie smaków, które z pewnością oczaruje Twoje podniebienie. To kruche, czekoladowe ciasto stanowi doskonałą bazę dla intensywnego, mocno czekoladowego kremu, który rozpływa się w ustach. Całość jest uzupełniona lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, dodającym tarcie wyrazistości i ciekawego smaku. Ta wyjątkowa tarta to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady, którzy poszukują niezapomnianych kulinarnych doznań. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki przepis krok po kroku
Już dziś przygotuj tą obłędną i mocno czekoladową tartę w doskonałym połączeniu z czarną porzeczką. Taka tarta sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, ale także na co dzień. Gorąco polecam!
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do tarty o długości około 30, albo okrągła forma do tarty – około 26 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe kruche ciasto do tarty
- 100 g masła
- 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 30 g kakao
- 30 g cukru pudru (- 2 łyżki)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
składniki na ganasz czekoladowy do tarty
- 250 ml śmietany kremówki ( 30 %)
- 250 g czekolady (- gorzkiej lub deserowej )
- 50 g masła (miękkiego )
- 25 ml amaretto
dodatkowo do tarty czekoladowej
- 4-5 łyżek dżemu ( z czarnej porzeczki)
Instrukcja
Jak zrobić kruchy czekoladowy spód do tarty
- Ze składników szybko zagnieć ciasto – jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.100 g masła, 3 żółtka, 30 g kakao, 30 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
- Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy – użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
- Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
- Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić czekoladowy krem do tarty
- Śmietanę kremówkę podgrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.250 ml śmietany kremówki, 250 g czekolady
- Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.50 g masła, 25 ml amaretto
- Dodaj masło i amaretto – wymieszaj.
- Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .
Jak zrobić czekoladową tartę z czarną porzeczką
- Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody – ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam – u mnie nie było nadmiaru wody ;)).4-5 łyżek dżemu
- Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
- Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.
Prywatne
Czekoladowa tarta z czarną porzeczką – uwagi
Omg – dawno nie jadłam tak dobrej tarty :)
Tarta czekoladowa z przepisu Pawła Małeckiego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Powiem tylko tak – gruuuuba warstwa kremu czekoladowego, a do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.
Czy czujecie to, czy jesteście sobie w stanie to wyobrazić? Obłęd, czysty obłęd :)
Koniecznie musicie ją sobie zrobić, a ja już planuję jakieś babeczki z tym kremem jako dekoracją :)
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” i na pewno nie jest to ostatni przepis, który z niej wypróbuję.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na słodkie tarty.
Polecane przepisy na tarty czekoladowe
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na rewelacyjne czekoladowe tarty – również takie bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
Przepis na mocno czekoladową tartę z dżemem z czarnej porzeczki to przepis dla prawdziwych czekoladoholików. Mocno czekoladowe kruche ciasto, do tego obłędny lekko migdałowy krem czekoladowy z amaretto i kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Wszystkie smaki w tym cieście wspaniale się uzupełniają i komponują ze sobą. Ta czekoladowa tarta z dżemem to prawdziwy sztos!
Ciasto z kremem czekoladowym i czarną porzeczką
Zobaczcie mój przepis na tartę czekoladową z dżemem i sprawdźcie jak zrobić ciasto z kremem czekoladowym i amaretto. Z moim dokładnym przepisem tarta czekoladowa z dżemem wyjdzie każdemu. Jestem przekonana, że podając to ciasto zaimponujecie każdemu! Ciasto z kremem czekoladowym pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam wam również tartę z białą czekoladą i żurawiną oraz tartę czekoladowo-pomarańczową.