Tarta makowo-serowa
Przepis na tartę z makiem i twarogiem
Na Boże Narodzenie poleca się Wam tarta makowo-serowa. To taka wariacja na temat seromakowca. Możecie upiec jedną dużą tartę, albo jak ja kilka mniejszych. Takie mini tarty wyglądają bardzo uroczo i będą idealne na słodki stół świąteczny. Każdą z nich możecie udekorować w odmienny sposób – wycinając różne kształty ciasteczek. Dodam, że kruche tarty z nadzieniem seromakowym smakują obłędnie i na pewno każdy będzie nimi zachwycony.
Spis treści
Tarta makowo-serowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche tarty, to na te święta upiecz taką z połączeniem twarogu i maku.
Tarta makowo-serowa przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko ((użyłam L))
- 1 łyżka cukru waniliowego
składniki na masę makową
- 200 g maku (suchego mielonego )
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 50 ml amaretto (lub rumu lub gorącej wody)
- 3 łyżki miodu ((lub do smaku))
- 1 garść orzechów (posiekanych )
- 50 ml śmietany kremówki
składniki na masę serową do tarty
- 500 g twarogu (na serniki dobrej jakości (użyłam Piątnicę w wiaderku))
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru ( – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka cukru waniliowego
- Ciasto schłodź przez około pół godziny, następnie wyjmij na posypany mąką blat, rozwałkuj i wyklej foremkę do tarty o średnicy 30 cm, albo około 6-8 mniejszych foremek do tart.
- Na wierzch ciasta połóż kawałek folii aluminiowej, a na nią nasyp ziarna grochu/fasoli albo kulki ceramiczne i podpiecz spód w 200 stopniach przez około 10-15 minut.
Jak zrobić masę makową do tarty
- Rodzynki namocz w alkoholu albo w wodzie.50 g rodzynek, 50 ml amaretto
- Włóż do miski pozostałe składniki masy, dosłodź do smaku miodem lub cukrem, dodaj rodzynki razem z alkoholem.200 g maku, 1 jajko, 50 g skórki pomarańczowej, 3 łyżki miodu, 1 garść orzechów, 50 ml śmietany kremówki
Jak zrobić masę serową do tarty
- Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy, a następnie dodaj do niej masę makową i wymieszaj.500 g twarogu, 1 jajko, 50 g cukru pudru
Tarta makowo-twarogowa – wykończenie:
- Nałóż masę na podpieczony spód, wierzch możesz dodatkowo udekorować pozostałym ciastem.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Mini tarty z makiem i twarogiem – uwagi
W święta na moim stole nie może zabraknąć ciast z makiem i dziś też mam dla Was taką propozycję :)
Zapraszam na bardzo łatwą i szybką tartę makowo-serową.
Możecie tak jak ja przygotować kilka mini tart, albo zrobić jedną dużą (taką o średnicy 30 cm).
Kruche ciasto przygotowałam z mojego ulubionego i już wielokrotnie sprawdzonego przepisu.
Do tego prosty i szybki farsz makowo-sernikowy – możecie wykorzystać gotową masę makową, albo zrobić moją ekspresową wersję.
Z okrojonego po wyłożeniu tarty ciasta możecie wyciąć foremkami małe ciasteczka, albo paski i udekorować nimi wierzch tart.
A jeśli nie chcecie dekorować tarty, to po prostu upieczcie ciastka (wystarczy im jakieś 10 minut w 180 stopniach) – moja córka zjadła sama prawie wszystkie „nadprogramowe” ciasteczka :D
Tarta makowo-serowa smakuje wybornie i każdy wielbiciel serników i makowców ją pokocha – koniecznie wypróbujcie więc ten przepis!
Wypróbujcie również przepis na tradycyjnego serniko-makowca.
Polecane przepisy na ciasta z makiem i twarogiem idealne na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz inne moje przepisy, gdzie sernik łączy się z makiem w jednym idealnym cieście. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta z makiem i twarogiem
Przepis na tartę z makiem i twarogiem poleca się wszystkim na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Bo takie kruche ciasto z nadzieniem sernikowo-makowym możecie również przygotować na Wielkanoc, urodziny, albo na weekend do kawy. Mamy tu pyszne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, masę makową z bakaliami oraz lekki sernik. Masę makową dodajmy do sernika i mieszamy tworząc jednorodną masę. Tak przygotowane nadzieniem nakładamy na podpieczony kruchy spód. Ja wam gorąco polecam upieczenie kilki mniejszych tart - wtedy możecie je nawet podarować komuś w świątecznym prezencie :)
Jak zrobić tarty z nadzieniem seromakowym?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na kruche ciasto do tarty oraz na nadzienie z maku i twarogu i przygotujcie te pyszne tarty. Tarta makowo-serowa smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda z upieczonymi na wierzchu kruchymi ciasteczkami. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.