Tarta migdałowa z malinami
Przepis na migdałową tartę z malinami i delikatnym nadzieniem
Dziś u mnie tarta migdałowa z malinami. Przygotowałam tu rozpływające się w ustach kruche ciasto migdałowe z dodatkiem mielonych migdałów. Do tego nadzienie z malin i delikatnego kremu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta migdałowa z malinami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie kruche ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie takie kruche ciasto z malinami i lekkim kremem.
Tarta migdałowa z malinami przepis
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy 24-26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 100 g masła ((użyłam miękkie, bo schładzałam ciasto przez noc))
- 150 g mąki pszennej (- przesianej przez sito – 1 szklanka)
- 50 g migdałów (mielonych – około pół szklanki)
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- 50 g cukru pudru
składniki na krem waniliowy
- 2 żółtka
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 60 g cukru
- 200 ml mleka (pełnotłustego )
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub cukier aromatyzowany laską wanilii)
- około 300 g malin (lub innych drobnych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto migdałowe do tarty
- Wszystkie składniki razem zagnieć – jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, to możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej wody.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 50 g migdałów, 2 żółtka, 50 g cukru pudru
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około 1-2 godzinę (możesz też przechować je kilka dni w lodówce, wtedy przed pieczeniem wyjmij ciasto około pół godziny wcześniej, aby lekko rozmiękło).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (foremka 24-26 cm średnicy) i wyłóż nim formę.
- Ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociąż ziarnami grochu lub fasoli i podpiecz 20 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po tym czasie zdejmij papier z grochem i dopiecz spód przez kolejne 5 minut.
Jak zrobić krem waniliowy do tarty
- Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy oraz mąkę – wymieszaj.2 żółtka, 1 jajko, 60 g cukru, 200 ml mleka, 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Wlej mleko i zmieszaj.
- Masę przelej na kruchy spód, na wierzchu ułóż owoce.około 300 g malin
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – masa ma się zrumienić.
- Gotową tartę wystudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Migdałowa tarta z kremem i malinami – uwagi
Mam dla Was idealne ciasto na letnie dni – delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto aromatyzowane mielonymi migdałami.
Do tego leciutki krem w stylu kremu angielskiego (tutaj zapiekany, a nie gotowany) i mnóstwo świeżych malin (chociaż możecie też wykorzystać dowolne owoce sezonowe).
Kruche ciasto migdałowe możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, do „dnia pieczenia” – skróci to Wam czas przygotowań i przepyszną tartę będziecie wtedy mieli w godzinę.
Przepis na to ciasto pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” – wprowadziłam jednak do niego moje zmiany (inaczej nie byłabym sobą ;)).
Próbujcie, testujcie wersje z różnymi owocami i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty oraz przepisy na kruche ciasta.
Polecane przepisy na kruche tarty z nadzieniem
Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne i rozpływające się w ustach kruche tarty z pysznymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta migdałowa z malinami
Zapraszam na przepyszną i prostą migdałową tartę z kremem i malinami. Taka krucha tarta z owocami i kremem to zawsze świetny pomysł na smaczny deser. Kruche ciasto migdałowe zrobione z dodatkiem mielonych migdałów smakuje wybornie, a lekki krem waniliowy doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami. Zamiast malin możecie użyć również inne drobne owoce - np. jagody czy borówki. Jeśli macie truskawki, to pokrójcie je na mniejsze kawałki. Kruche ciasto z kremem i malinami po upieczeniu dobrze ostudźcie i dopiero wtedy je krójcie. Zaraz po upieczeniu krem waniliowy może być jeszcze lekko płynny. Wraz z ostyganiem nabierze bardziej zwartej formy i krucha tarta migdałowa będzie się łatwiej kroić.
Migdałowe ciasto z kremem i malinami przepis
Zobaczcie mój prosty przepis na kruche ciasto z kremem i malinami i sprawdźcie jak zrobić tartę z migdałami i malinami. Kruche ciasto migdałowe możecie przygotować wcześniej i przechować je w lodówce. Potem wystarczy je już tylko rozwałkować i podpiec krótko w piekarniku. Prosty krem waniliowy nie wymaga wcześniejszego gotowania - on się zapieka w piekarniku. Tarta migdałowa z malinami po upieczeniu pachnie niezwykle, a smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Wypróbujcie również inne moje wypieki z migdałami oraz z malinami.