Tarta panna cotta

Zaktualizowany: 2025 1 maja
waniliowa tarta panna cotta z owocową galaretką i owocami

Przepis na kruchą tartę z panna cottą i owocami

Ta krucha tarta panna cotta to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatny, waniliowy krem panna cotta w połączeniu z owocową galaretką i świeżymi owocami tworzy wyjątkowo elegancki i pyszny deser. Idealna na specjalne okazje, letnie przyjęcia czy po prostu jako słodka przyjemność na weekend. Koniecznie wypróbuj ten przepis – efekt zachwyci każdego!

widok od przodu na paterę z ułożoną na niej kruchą tartą z owocami

Tarta panna cotta przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i orzeźwiające ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

krucha tarta z galaretką i owocami

Tarta panna cotta przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto nadziane waniliową panna cottą oraz udekorowane galaretką i świeżymi owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
5 godziny
Łączny czas 6 godziny
Porcje 12
Kalorie 218 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia (np. tortownica) o średnicy ok 26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto

składniki na waniliową panna cottę

składniki na dekorację

  • 0,5 opakowania galaretki owocowej (u mnie to było 40 g proszku galaretki)
  • 250 ml wody (gorącej – do galaretki)
  • świeże owoce
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę panna cotta krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie kruchego ciasta

    • Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolite i elastyczne ciasto – jeśli ciasto nie chce się do końca ładnie połączyć, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody.
      225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
      składniki na kruche ciasto do tarty panna cotta
    • Ciasto rozwałkuj na cienki placek – o grubości około 0,5 cm.
      wałkowanie kruchego ciasta do tarty
    • Wylep ciastem formę do pieczenia – ja używałam zwykłą tortownicę.
      wylepianie kruchym ciastem formy do pieczenia
    • Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta – ciasto na bokach powinno sięgać przynajmniej 2 cm w górę! U mnie zostało prawie 160 g ciasta i upiekłam z niego kruche ciasteczka :)
    • Nakłuj ciasto widelcem po całym dnie.
      nakłuwanie kruchego ciasta widelcem
    • Schowaj formę z ciastem do lodówki przynajmniej na godzinę – może poleżeć też dłużej.
    • Pod koniec schładzania ciasta włącz piekarnik na grzanie do 180℃ (w trybie góra/dół).
    • Wyjmij schłodzone ciasto – na jego wierzchu połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie – np. suchy groch, suchą fasolę, albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
      obciążanie kruchego ciasta ziarnami grochu przed jej pieczeniem
    • Piecz tak dociążone ciasto przez 15 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem i podpiecz jeszcze samo ciasto przez 5 minut.
    • Wyjmij formę z piekarnika i zostaw ciasto do zupełnego wystudzenia.

    Krok 2 – przygotowanie waniliowej panna cotty.

    • Z mleka odlej około ¼ szklanki i dodaj do niej żelatynę i wymieszaj, odstaw na kilka minut.
      250 ml mleka, 2 łyżeczki żelatyny
      jak zrobić żelatynę do panna cotty
    • Do rondelka przelej kremówkę, resztę mleka i dodaj cukier oraz wanilię – zagrzej, aż śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć!
      250 ml śmietany kremówki, wanilia, 50 g cukru
      dodawanie napęczniałej żelatyny do masy na panna cottę
    • Do gorącej kremówki dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
    • Przelej od razu masę przez gęste sitko i odstaw do przestudzenia.
      przelewanie masy do panna cotty przez sitko

    Krok 3 – przygotowanie tarty panna cotta

    • Na wystudzone kruche ciasto wylej przestudzoną masę waniliową – uważaj aby masa nie przelała się przez kruche boki.
      wylewanie masy na panna cottę na upieczony kruchy spód
    • Jeśli nie zmieści ci się cała masa do nadzienia, to pozostałości przelej do szklaneczki i schowaj je do lodówki – otrzymasz panna cottę na deser :)
    • Formę z wlaną panna cottą ostrożnie schowaj do lodówki na około 2-3 godziny – aby stężała.

    Krok 4 – przygotowanie dekoracji

    • Gdy masa waniliowa tężeje przygotuj galaretkę – połowę proszku na galaretkę zalej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw ją do zupełnego wystudzenia.
      0,5 opakowania galaretki owocowej, 250 ml wody
      przygotowanie galaretki do tarty
    • Gdy galaretka będzie już delikatnie tężeć wylej ją na wierzch panna cotty.
      wylewanie galaretki owocowej na warstwę panna cotty
    • Ponownie schowaj formę do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
    • Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi owocami albo bitą śmietaną.
      świeże owoce
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 218kcalWeglowodany: 18gBiałko: 3gTłuszcz: 15g
    Słowo kluczowe ciasto z panna cottą, kruche ciasto z waniliowym nadzieniem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    krucha tarta z waniliową panna cottą i owocową galaretką

    Tarta z waniliową panna cottą – uwagi

    Moja córka Weronika uwielbia włoskie desery – szczególnie tiramisu i panna cottę. I to ona wpadła na pomysł przygotowania na deser takiej kruchej tarty z panna cottą. Zrobiłam więc swoje ulubione kruche ciasto, przygotowałam masę na panna cottę i oto jest – pyszna, lekka, orzeźwiająca i lekko owocowa tarta panna cotta. Dodatek cienkiej warstwy owocowej galaretki dodaje jej uroku, a świeże owoce sprawiają, że ciasto wygląda wręcz pięknie i smakuje jeszcze lepiej.

    waniliowa panna cotta z galaretką i owocami

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tarty z panna cottą?

    Aby zrobić taką tartę potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz ewentualnie użyć śmietankę 36%, ale lepsza jest ta o mniejszej zawartości tłuszczu
    • mleko – ja użyłam mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu
    • wanilia – ja dodałam mieloną laskę wanilii, możesz użyć ziarenka wydrążone z laski wanilii, a jeśli nie masz wanilii, to użyj cukier waniliowy – możesz wtedy zmniejszyć ilość dodawanego zwykłego cukru, albo zrobić słodszą panna cottę
    • galaretka – polecam użycie galaretki o czerwonym kolorze – smak może być dowolny, wtedy wylana cienką warstwą nabierze ładnego różowego koloru :)
    • mąka pszenna – możesz użyć dowolną mąkę pszenną w przedziale 450-550
    kruche ciasto z galaretką i waniliową panna cottą

    Jak upiec tartę jeśli nie mam obciążenia?

    Jeśli nie masz w domu nic czym możesz dociążyć piekące się ciasto, to trudno. Upiecz spód bez obciążenia – wtedy piecz je odkryte (bez papieru) przez 15 minut. Ja ogólnie na takie okazje mam kupiony już dawno worek suchego grochu. Po pieczeniu studzę go, przesypuję w woreczek i chowam, aż do następnego razu. Ten suszony groch służy mi tak już od kilku lat. Dlatego następnym razem w sklepie kup opakowanie ziaren grochu i trzymaj go specjalnie do pieczenia kruchych spodów do tarty :)

    tarta śmietankowa z galaretką i świeżymi owocami

    Jak przechowywać tartę z waniliową panna cottą?

    Ze względu na masę z żelatyną tartę trzeba przechowywać w lodówce. Możesz ją też oczywiście potrzymać trochę na stole w temperaturze pokojowej. Zależnie od tego jak bardzo będzie ciepło w pomieszczeniu będzie mogła ona spokojnie postać kilka godzin.

    kruche ciasto z masą śmietankową i galaretką z owocami

    Jak zrobić tartę o innych smakach panna cotty?

    Masz ochotę na tartę z panna cottą o innym smaku? Nie ma problemu! Skorzystaj z innych moich przepisów na panna cottę. Przygotuj spód jak podałam powyżej, a potem wylej na upieczone ciasto panna cottę karmelową albo na przykład panna cottę kawową. Tarty w takich smakach najlepiej udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą zamiast galaretki i świeżych owoców.

    krucha tarta z masą śmietankową i galaretką

    Mam nadzieję, że ta tarta panna cotta z galaretką i owocami zasmakuje tobie i twoim bliskim. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz wszystkie moje przepisy, a możesz je łatwo sobie zapisać na później.

    panna cotta z galaretką i owocami na kruchym spodzie

    Polecane przepisy na kruchą tartę

    Jeśli lubisz takie kruche tarty rozpływające się w ustach i uzależniająco pyszne, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz mnóstwo ciekawych propozycji o różnych smakach, pysznych nadzieniach i dodatkach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.

    Opublikowano: 2025 2 maja

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    0 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na tartę z panna cottą

    Szukasz efektownego i przepysznego deseru, który zachwyci domowników i gości? Wypróbuj ten sprawdzony przepis na tartę panna cotta – wyjątkowe połączenie kruchego spodu, delikatnego waniliowego kremu panna cotta i warstwy owocowej galaretki. To ciasto nie tylko wygląda elegancko, ale też rozpływa się w ustach! Przepis został bardzo dokładnie opisany krok po kroku, zawiera szczegółowe zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który krok po kroku pokazuje cały proces – od przygotowania kruchego ciasta, po dekorowanie gotowego deseru. Dzięki temu przepis jest w 100% czytelny i zrozumiały nawet dla osób początkujących – ta tarta uda się każdemu!

    Tarta panna cotta z owocową galaretką to doskonały wybór na wiele okazji: przyjęcia rodzinne, święta, romantyczną kolację, imieniny czy po prostu słodkie popołudnie z kawą. Sprawdzi się także jako efektowny deser na wielkanocny lub letni stół. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy wypiek, który będzie wyglądał jak z cukierni, a jednocześnie będzie prosty do zrobienia w domu – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!