Tarta panna cotta

Przepis na kruchą tartę z panna cottą i owocami
Ta krucha tarta panna cotta to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatny, waniliowy krem panna cotta w połączeniu z owocową galaretką i świeżymi owocami tworzy wyjątkowo elegancki i pyszny deser. Idealna na specjalne okazje, letnie przyjęcia czy po prostu jako słodka przyjemność na weekend. Koniecznie wypróbuj ten przepis – efekt zachwyci każdego!
Spis treści
Tarta panna cotta przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i orzeźwiające ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tarta panna cotta przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia (np. tortownica) o średnicy ok 26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła (w kawałeczkach)
- 1 jajko (rozmiar L)
składniki na waniliową panna cottę
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru (¼ szklanki – lub do smaku)
- wanilia
- 2 łyżeczki żelatyny
składniki na dekorację
- 0,5 opakowania galaretki owocowej (u mnie to było 40 g proszku galaretki)
- 250 ml wody (gorącej – do galaretki)
- świeże owoce
Instrukcja
Jak zrobić tartę panna cotta krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie kruchego ciasta
- Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolite i elastyczne ciasto – jeśli ciasto nie chce się do końca ładnie połączyć, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody.225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek – o grubości około 0,5 cm.
- Wylep ciastem formę do pieczenia – ja używałam zwykłą tortownicę.
- Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta – ciasto na bokach powinno sięgać przynajmniej 2 cm w górę! U mnie zostało prawie 160 g ciasta i upiekłam z niego kruche ciasteczka :)
- Nakłuj ciasto widelcem po całym dnie.
- Schowaj formę z ciastem do lodówki przynajmniej na godzinę – może poleżeć też dłużej.
- Pod koniec schładzania ciasta włącz piekarnik na grzanie do 180℃ (w trybie góra/dół).
- Wyjmij schłodzone ciasto – na jego wierzchu połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie – np. suchy groch, suchą fasolę, albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
- Piecz tak dociążone ciasto przez 15 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem i podpiecz jeszcze samo ciasto przez 5 minut.
- Wyjmij formę z piekarnika i zostaw ciasto do zupełnego wystudzenia.
Krok 2 – przygotowanie waniliowej panna cotty.
- Z mleka odlej około ¼ szklanki i dodaj do niej żelatynę i wymieszaj, odstaw na kilka minut.250 ml mleka, 2 łyżeczki żelatyny
- Do rondelka przelej kremówkę, resztę mleka i dodaj cukier oraz wanilię – zagrzej, aż śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć!250 ml śmietany kremówki, wanilia, 50 g cukru
- Do gorącej kremówki dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
- Przelej od razu masę przez gęste sitko i odstaw do przestudzenia.
Krok 3 – przygotowanie tarty panna cotta
- Na wystudzone kruche ciasto wylej przestudzoną masę waniliową – uważaj aby masa nie przelała się przez kruche boki.
- Jeśli nie zmieści ci się cała masa do nadzienia, to pozostałości przelej do szklaneczki i schowaj je do lodówki – otrzymasz panna cottę na deser :)
- Formę z wlaną panna cottą ostrożnie schowaj do lodówki na około 2-3 godziny – aby stężała.
Krok 4 – przygotowanie dekoracji
- Gdy masa waniliowa tężeje przygotuj galaretkę – połowę proszku na galaretkę zalej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw ją do zupełnego wystudzenia.0,5 opakowania galaretki owocowej, 250 ml wody
- Gdy galaretka będzie już delikatnie tężeć wylej ją na wierzch panna cotty.
- Ponownie schowaj formę do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
- Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi owocami albo bitą śmietaną.świeże owoce
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Tarta z waniliową panna cottą – uwagi
Moja córka Weronika uwielbia włoskie desery – szczególnie tiramisu i panna cottę. I to ona wpadła na pomysł przygotowania na deser takiej kruchej tarty z panna cottą. Zrobiłam więc swoje ulubione kruche ciasto, przygotowałam masę na panna cottę i oto jest – pyszna, lekka, orzeźwiająca i lekko owocowa tarta panna cotta. Dodatek cienkiej warstwy owocowej galaretki dodaje jej uroku, a świeże owoce sprawiają, że ciasto wygląda wręcz pięknie i smakuje jeszcze lepiej.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tarty z panna cottą?
Aby zrobić taką tartę potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz ewentualnie użyć śmietankę 36%, ale lepsza jest ta o mniejszej zawartości tłuszczu
- mleko – ja użyłam mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu
- wanilia – ja dodałam mieloną laskę wanilii, możesz użyć ziarenka wydrążone z laski wanilii, a jeśli nie masz wanilii, to użyj cukier waniliowy – możesz wtedy zmniejszyć ilość dodawanego zwykłego cukru, albo zrobić słodszą panna cottę
- galaretka – polecam użycie galaretki o czerwonym kolorze – smak może być dowolny, wtedy wylana cienką warstwą nabierze ładnego różowego koloru :)
- mąka pszenna – możesz użyć dowolną mąkę pszenną w przedziale 450-550
Jak upiec tartę jeśli nie mam obciążenia?
Jeśli nie masz w domu nic czym możesz dociążyć piekące się ciasto, to trudno. Upiecz spód bez obciążenia – wtedy piecz je odkryte (bez papieru) przez 15 minut. Ja ogólnie na takie okazje mam kupiony już dawno worek suchego grochu. Po pieczeniu studzę go, przesypuję w woreczek i chowam, aż do następnego razu. Ten suszony groch służy mi tak już od kilku lat. Dlatego następnym razem w sklepie kup opakowanie ziaren grochu i trzymaj go specjalnie do pieczenia kruchych spodów do tarty :)
Jak przechowywać tartę z waniliową panna cottą?
Ze względu na masę z żelatyną tartę trzeba przechowywać w lodówce. Możesz ją też oczywiście potrzymać trochę na stole w temperaturze pokojowej. Zależnie od tego jak bardzo będzie ciepło w pomieszczeniu będzie mogła ona spokojnie postać kilka godzin.
Jak zrobić tartę o innych smakach panna cotty?
Masz ochotę na tartę z panna cottą o innym smaku? Nie ma problemu! Skorzystaj z innych moich przepisów na panna cottę. Przygotuj spód jak podałam powyżej, a potem wylej na upieczone ciasto panna cottę karmelową albo na przykład panna cottę kawową. Tarty w takich smakach najlepiej udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą zamiast galaretki i świeżych owoców.
Mam nadzieję, że ta tarta panna cotta z galaretką i owocami zasmakuje tobie i twoim bliskim. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz wszystkie moje przepisy, a możesz je łatwo sobie zapisać na później.
Polecane przepisy na kruchą tartę
Jeśli lubisz takie kruche tarty rozpływające się w ustach i uzależniająco pyszne, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz mnóstwo ciekawych propozycji o różnych smakach, pysznych nadzieniach i dodatkach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tartę z panna cottą
Szukasz efektownego i przepysznego deseru, który zachwyci domowników i gości? Wypróbuj ten sprawdzony przepis na tartę panna cotta – wyjątkowe połączenie kruchego spodu, delikatnego waniliowego kremu panna cotta i warstwy owocowej galaretki. To ciasto nie tylko wygląda elegancko, ale też rozpływa się w ustach! Przepis został bardzo dokładnie opisany krok po kroku, zawiera szczegółowe zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który krok po kroku pokazuje cały proces – od przygotowania kruchego ciasta, po dekorowanie gotowego deseru. Dzięki temu przepis jest w 100% czytelny i zrozumiały nawet dla osób początkujących – ta tarta uda się każdemu!
Tarta panna cotta z owocową galaretką to doskonały wybór na wiele okazji: przyjęcia rodzinne, święta, romantyczną kolację, imieniny czy po prostu słodkie popołudnie z kawą. Sprawdzi się także jako efektowny deser na wielkanocny lub letni stół. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy wypiek, który będzie wyglądał jak z cukierni, a jednocześnie będzie prosty do zrobienia w domu – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!