Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Przepis na proste ciasto ze śliwkami i ajerkoniakiem
Dziś u mnie przepyszna tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym. Samo ciasto jest pełne soczystych śliwek i chrupiących płatków migdałowych. Podane z obłędnym sosem ajerkoniakowym smakuje niebiańsko! Dzieciom możecie dodać do ciasta gałkę lodów zamiast sosu z ajerkoniakiem.
Spis treści
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i mocno owocowe ciasta serwowane ze słodkim sosem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 28 cm.
Składniki
składniki na tartę ze śliwkami
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 200 g masła
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 60 ml śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- około 1 kg śliwek
- płatki migdałowe (do posypania)
- cynamon (do posypania śliwek)
składniki na sos z ajerkoniaku
- 120 ml śmietany kremówki ( – schłodzonej)
- 120 ml ajerkoniaku (najlepiej schłodzony)
Instrukcja
Jak zrobić tartę ze śliwkami i migdałammi
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.450 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj jajka i śmietanę.2 jajka, 60 ml śmietany 18%
- Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
- Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
- Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców).około 1 kg śliwek
- Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów.cynamon, płatki migdałowe
- Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
- Piecz 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić sos ajerkoniakowy
- Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta.120 ml śmietany kremówki
- Dodaj ajerkoniak i delikatnie wymieszaj.120 ml ajerkoniaku
- Sosem polej ciasto.
Prywatne
Ciasto ze śliwkami i ajerkoniakiem – uwagi
Ciasto na dziś – półkrucha tarta ze śliwkami.
Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek :)
Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama :)
Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinanymi z gazet i wydrukowanymi z internetu.
Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy :)
Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne, a sos z ajerkoniaku palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.
Jak zrobić półkruche ciasto ze śliwkami – wskazówki
Ja najpierw przygotowałam proste i szybkie ciasto półkruche. Takie ciasto różni się od ciasta kruchego przede wszystkim tym, że ma w sobie proszek do pieczenia. Stąd też jest trochę bardziej puszyste i wyższe niż kruche ciasto.
To ciasto półkruche też tu ładnie rośnie i mimo sporej ilości śliwek pozostaje puszyste.
Na ciasto układamy śliwki skórką do dołu, to zapobiegnie nadmiernemu nasączaniu ciasta sokiem z owoców. Śliwki dodatkowo posypałam z wierzchu odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.
Tartę ze śliwkami pieczemy w piekarniku, a następnie lekko studzimy.
Ciasto ze śliwkami możecie zjeść jeszcze na ciepło – wtedy idealnie smakuje z sosem z ajerkoniaku i gałką lodów – gorąco polecam takie połączenie!
Mam nadzieję, że ta tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym zasmakuje wam tak bardzo jak mi – dajcie znać w komentarzach.
Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.
Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty oraz przepisy na ciasta z owocami.
Polecane przepisy na ciasto ze śliwkami
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta ze śliwkami przepis
Zapraszam na pyszne i proste półkruche ciasto ze śliwkami w kremie ajerkoniakowym. Aby zrobić to ciasto nie potrzebujecie zbyt dużo czasu, a podane jeszcze na ciepło smakuje obłędnie polane sosem z ajerkoniaku. Możecie również podać je z lodami - będzie pyszne. Możecie również wykorzystać inne owoce, jeśli nie macie teraz pod ręką śliwek - myślę, że będzie świetna z truskawkami :)
Półkruche ciasto ze śliwkami
Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto ze śliwkami i sprawdźcie jak zrobić szybkie ciasto z owocami i sosem z ajerkoniaku. Przygotujcie proste ciasto półkruche, wylepcie nim foremkę do pieczenia dodajcie owoce i siup do pieczenia. Koniecznie zróbcie również sos z ajerkoniaku. Ten sos smakuje obłędnie! Idealny zarówno do ciasta ze śliwkami jaki i innych deserów - np. lodów. Gorąco polecam. Zobaczcie również inne moje wypieki ze śliwkami :)