Tort baranek z kremem bezowo-maślanym
Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka
Przygotuj niezwykłą ucztę dla podniebienia dzięki mojemu przepisowi na tort baranka z kremem bezowo-maślanym! W kształcie uroczego baranka, ten tort jest nie tylko zachwycający dla oczu, ale także pełen pysznego smaku. Kremowy krem bezowo-maślany idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc połączenie, które rozpływa się w ustach. To idealna wizualnie i smakowo atrakcja na każdą okazję, od rodzinnych przyjęć po świąteczne spotkania. Odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy tort i zachwyć swoich gości niezapomnianym smakiem!
Spis treści
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis krok po kroku
Jeśli chcesz zrobić tort z kremem bezowo-maślanym, ale nie wiesz jak się do tego zabrać, to zobacz mój dokładny przepis i zrób taki tort na jakąś okazję :)
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis
Wyposażenie
- Przepis na na tortownicę 22 cm średnicy.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 jajek (rozmiar L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ((czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty))
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
składniki na mus truskawkowy do tortu
- około 300 g truskawek (świeżych dojrzałych albo mrożonych )
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu (na trzy blaty)
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić mus truskawkowy do tortu
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
Jak złożyć tort
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
- Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
Jak zrobić krem bezowo-maślany do obłożenia tortu
- Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.90 g białek
- Dodaj cukier.180 g cukru
- Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści – możesz to sprawdzić palcami – jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
- Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
- Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.270 g masła
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Notatki
Prywatne
Tort z kremem bezowo-maślanym – uwagi
Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska. Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto.
Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.
W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.
Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)
Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.
Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!
Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje
Jeśli lubisz piec pyszne torty w zaciszu własnej kuchni, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na niezwykłe i pyszne torty.
Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym
Przepis na tort z kremem bezowo-maślanym idealnym na urodziny i różne okazje. Ja swój tort z kremem bezowym robiłam na specjalne "zlecenie". Tort miał być w kształcie baranka. Upiekłam więc biszkopt w foremce o kształcie połowy kuli. Jasny biszkopt przełożyłam kremem śmietankowym z mascarpone oraz truskawkami. Z części odciętego ciasta zrobiłam głowę baranka i obłożyłam ją masą cukrowa. Na cały tort wycisnęłam kleksy z kremu bezowo-maślanego, który miał imitować futro baranka. Na koniec jeszcze różne dodatki - jak nóżki, uszy, rogi zrobione z masy cukrowej i moje dzieło gotowe :)
Tort z kremem bezowo-maślanym przepis
Mój tort baranek z kremem bezowym z masłem wyglądał i smakował rewelacyjnie. Jeśli średnio przepadacie za tradycyjnym kremem maślanym, to taki krem bezowo-maślany może być rozwiązaniem dla was. Ten krem jest dużo mniej tłusty niż krem maślany, jest lżejszy, bardziej puszysty i delikatniejszy w smaku. Możecie nim nie tylko dekorować tort, ale również wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić krem bezowo-maślany do tortu. Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na torty. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji.