Tort baranek z kremem bezowo-maślanym
Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka
Przygotuj niezwykłą ucztę dla podniebienia dzięki mojemu przepisowi na tort baranka z kremem bezowo-maślanym! W kształcie uroczego baranka, ten tort jest nie tylko zachwycający dla oczu, ale także pełen pysznego smaku. Kremowy krem bezowo-maślany idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc połączenie, które rozpływa się w ustach. To idealna wizualnie i smakowo atrakcja na każdą okazję, od rodzinnych przyjęć po świąteczne spotkania. Odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy tort i zachwyć swoich gości niezapomnianym smakiem!
Spis treści
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis krok po kroku
Jeśli chcesz zrobić tort z kremem bezowo-maślanym, ale nie wiesz jak się do tego zabrać, to zobacz mój dokładny przepis i zrób taki tort na jakąś okazję :)
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis
Wyposażenie
- Przepis na na tortownicę 22 cm średnicy.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 jajek (rozmiar L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ((czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty))
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
składniki na mus truskawkowy do tortu
- około 300 g truskawek (świeżych dojrzałych albo mrożonych )
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu (na trzy blaty)
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić mus truskawkowy do tortu
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
Jak złożyć tort
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
- Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
Jak zrobić krem bezowo-maślany do obłożenia tortu
- Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.90 g białek
- Dodaj cukier.180 g cukru
- Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści – możesz to sprawdzić palcami – jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
- Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
- Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.270 g masła
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Notatki
Prywatne
Tort z kremem bezowo-maślanym – uwagi
Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska. Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto.
Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.
W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.
Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)
Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.
Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!
Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje
Jeśli lubisz piec pyszne torty w zaciszu własnej kuchni, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na niezwykłe i pyszne torty.
Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.
27 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy wyłożyła pani formę (w kształcie piłki ) papierem ? ,Ew.maslo bułka tarta ???
masło i wysypałam mąką.
[…] lubi stawiać przede mną różne nowe wyzwania – wcześniej robiłam dla niej między innymi tort baranek i tort […]
dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie
dziekuje bardzo za odpowiedz. mam jeszcze pytanie ile jajek ( bialek ) na 90 gr Pani uzyla?
Jedno jajo L to ok 30g-35g :)
pani Beato. ile masy cukrowej Pani uzyla?
Nie pamiętam ale przy tym torcie nie było tego dużo (ok 300g z tego co pamiętam)
[…] Pan Młody szczególnie upodobał sobie mój tort z barankiem, więc bardzo chcieli mieć […]
Tort wygląda przesuper. Właśnie zabieram się do pieczenia na 4 urodziny mojego synka. Mam pytanie (gdyż piekę torta po raz 1szy w życiu) czy mogę użyć masła roślinnego czy najlepiej nadaje się prawdziewe masełko. Pozdrawiam serdecznie, Efka
Używam jedynie prawdziwe masło (takie 82% tłuszczu), a masło roślinne to co najwyżej trochę do ciast kruchych – do niczego więcej :)
Dziękuje serdecznie za odpowiedź :) Działam :)
Nie ma za co :)
tort rewelacja,mam tylko male pytanko,w przepisie podajesz przepis na tortownice 22 cm ,a w opisie mowisz o foremce na pilke Wiltona.Mam rowniez taka foremke,mam w niej rowniez upiec biszkopt z pieciu jajek?
dokładnie wykorzystałam ten przepis w tej foremce :)
[…] powstało z masy bezowo-maślanej z tego przepisu i było wyciskane małą gwiazdką (końcówka Wilton z otworkami – do włosów i trawy […]
[…] Futerko zrobione jest z kremu bezowo-maślanego – przepis znajdziecie tutaj. […]
niesamowity tort autorstwa moich dobrych znajomych. Gorąco polecam bo nie tylko te torty super wyglądają ale i super smakują
Cudo! :)
[…] na tort znajdziecie tutaj – zrezygnujcie tylko z kremu bezowego na rzecz masy […]
[…] przepis znajdziecie tutaj – tylko masę bezową do pokrycia tortu zastąpcie masą cukrową (potrzeba jej około 600 […]
[…] zrobiony według tego przepisu, tylko masę bezową zastąpiłam gotową masą cukrową, którą pokryliśmy z mężem cały tort. […]
Piekny tort.Ja zapytam o czarny barwnik jakiego uzylas, chodzi mi o producenta…kupilam barwniki kilku firm w tym kolorze, ale zaden nie dal oczekiwanego efektu, a twoja czern prezentuje sie wspaniale.Dziekuje.
Używam barwnika w żelu firmy Wilton, ale że go dużo schodzi, to się zmądrzyłam i kupuję gotową czarną masę :)
Tort nie dość, że CUDNY to jeszcze był przepyszny! Zrobił ogromne wrażenie na wszystkich gościach i każdy poprosił o adres bloga. Pani Beato powinna Pani zacząć się bać :-)
Śliczny tort
śliczniutki tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem :)