Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)
Przepis na tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)
Przepis na tort czarnoleski to klasyczna i wyjątkowo aromatyczna kompozycja, która zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Składający się z delikatnych czekoladowych blatów z biszkopta, przekładanych śmietankowym kremem i wiśniami, ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym wyrafinowanym deserem, który z pewnością zyska uznanie każdego łasucha. Przygotuj ten tort już dziś i rozkoszuj się smakiem tradycyjnego tortu czarnoleskiego!
Spis treści
Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta z lekkim kremem i wiśniami, to koniecznie wypróbuj ten klasyczny przepis.
Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt:
składniki na poncz do tortu
składniki na krem do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
składniki na frużelinę wiśniową
- 1 duży słoik wiśni ( w kompocie – bez pestek – ok 700 ml)
- cukier ( do smaku)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej ( rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (i ewentualnie proszkiem do pieczenia).3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.3/4 szklanki cukru, 5 białek
- Dodaj żółtka i zmiksuj.5 żółtek
- Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
- Przekrój biszkopt na trzy blaty.
- Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę wiśniową do tortu
- Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).1 duży słoik wiśni
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 płaskie łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Jak zrobić śmietankowy krem do tortu
- Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone – uważaj, aby nie „przebić” śmietany, bo może się zrobić z niej masło.500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru
Tort czarnoleski – złożenie
- Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
- Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
- Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
- Powtórz czynność z drugim blatem.
- Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
- Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).
- Tort schłodź w lodówce.
Prywatne
Czarnoleski tort z wiśniami – uwagi
Na urodziny mojego chrześniaka Szymka przygotowałam tort czarnoleski (popularny tort Schwarzwaldzki) w troszkę odnowionej wersji – wyszło pysznie, więc się dzielę przepisem. Użyłam do niego kremu z bitej śmietany z serkiem mascarpone (mój ulubiony krem) oraz wiśniowej frużeliny. Jako, że był to tort urodzinowy dla dziecka, to do nasączenia tortu nie używałam nalewki wiśniowej – ale Wy możecie wzmocnić nią poncz.
Szymuś jest ostatnio wielbicielem Rajdka, dlatego dekoracja tortu była z jego ulubieńcem :) Sprawdźcie też mój przepis na pyszny biszkopt kakaowy
Tort tej wielkości (biszkopt na tortownicę 22 cm) jest na około 12-15 porcji.
Zdjęcie „przekrojowe” jest z imprezy urodzinowej :)
Polecane przepisy na torty domowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i piękny torty idealne na specjalne okazje czy też święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort Schwarzwaldzki przepis
Przepis na czekoladowy tort Schwarzwaldzki z wiśniami i bitą śmietaną to idealny tort na urodziny i na różne okazje. Połączenie czekoladowego ciasta i wiśni zawsze smakuje rewelacyjnie. A tu do tego mamy jeszcze krem śmietankowy z serkiem mascarpone. Cały tort czekoladowy z wiśniami wychodzi lekki i pyszny! Taki tort czarnoleski z frużeliną wiśniową możecie zrobić zarówno dla dziecka jak i dla dorosłych. Jeśli tort z czarnego lasu robicie dla dorosłych, to możecie do nasączenia dodać trochę nalewki wiśniowej.
Przepis na czekoladowy tort schwarzwaldzki
Wypróbujcie mój dokładny przepis na czekoladowy tort i zobaczcie jak zrobić tort schwarzwaldzki w domu. Przygotujcie lekki biszkopt czekoladowy, przełóżcie go kremem śmietankowym i wiśniową frużeliną. To połączenie smaków jest idealne i taki czekoladowy tort z wiśniami na pewno zasmakuje każdemu!
Przy okazji polecam wam również przepis na czekoladową roladę z czarnego lasu, czekoladowy sernik czarnoleski, albo szybkie tiramisu z wiśniami.