Urodzinowy tort egipski
Przepis na kremowy tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym
Przepis na tort egipski to kulinarne odkrycie, które zachwyci cię smakiem. Ten orzechowy tort bezowy z kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie chrupiące orzechy doskonale komponują się z aksamitnym kremem i słodkim karmelem. Przygotuj się na doświadczenie egzotyczne i przekrocz granice zwykłych deserów, sięgając po ten wyjątkowy tort egipski.
Spis treści
Orzechowy tort egipski przepis krok o kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bezowy tort egipski przepis
Wyposażenie
- 3 formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm.
Składniki
składniki na orzechowe blaty bezowe
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 łyżek cukru (około 90 g)
- 1,5 łyżki mąki pszennej (ok 30 g)
- 120 g orzechów laskowych (mielonych (czubata szklanka))
składniki na krem budyniowy do tortu
- 6 żółtek (z jajek L)
- 150 g cukru (3/4 szklanki – można dać mniej, bo ciasto jest słodkie)
- 30 g cukru waniliowego (2 łyżki)
- 80 g mąki pszennej (6 łyżek)
- 350 ml mleka (niecałe 1,5 szklanki)
- 200 g masła (miękkiego)
składniki na karmel
- 200 g cukru (1 szklanka)
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych)
dodatkowe składniki do tortu
- około 100 g orzechów laskowych (drobno posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu egipskiego
- Białka zmiksuj lekko aby się spieniły, dodaj w trakcie cukier i miksuj razem aż białka będą białe i bardzo gęste.6 białek, 6 łyżek cukru
- Do ubitych białek dodaj zmielone orzechy laskowe wymieszane z mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.1,5 łyżki mąki pszennej, 120 g orzechów laskowych
- Foremki wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste.
- Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe porcje i przełóż je do foremek, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz blaty w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez mniej więcej 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij foremki i ostudź ciasta.
- Jeśli nie masz trzech foremek, to piecz blaty pojedynczo – na każdy blat ubij 2 białka z 2 łyżkami cukru, dodaj do nich pół łyżki mąki i 40 g orzechów.
Jak zrobić krem budyniowy do tortu
- Żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę umieść w garnku, dodaj część mleka i rozmieszaj trzepaczką lub mikserem, tak aby nie było grudek z mąki.6 łyżek cukru, 150 g cukru, 30 g cukru waniliowego, 80 g mąki pszennej, 350 ml mleka
- Dodaj resztę mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – miksuj 5-10 minut – aż masło będzie bardzo jasne i puszyste.200 g masła
- Wtedy zacznij dodawać po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
- Z gotowego kremu odłóż kilka łyżek kremu (będzie do wykorzystania na boki tortu).
Jak zrobić karmel
- Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier i zagnij go podgrzewać na średnim ogniu.200 g cukru
- Cukier zacznie się topić, część zacznie się zbijać w grudki – ja wtedy zwykle zaczynam mieszać cukier (należę do osób, które mieszają cukier na karmel :)) najlepiej mieszać cukier silikonową łopatką – uważajcie bo cukier jest bardzo gorący!
- Karmel jest gotowy gdy cały cukier się rozpuści i ma kolor bursztynowy – jeśli zrobi się ciemno brązowy, to znaczy że się spalił i jest gorzki – taki karmel należy wylać, bo się nie nadaje!
- Gotowy karmel wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj po nim.
- Gdy karmel zastygnie połamcie go na mniejsze kawałki – można go potłuc np. tłuczkiem do mięsa albo wałkiem.
Jak zrobić krem śmietankowo-orzechowy do tortu
- Orzechy do kremu powinny być uprażone – możecie kupić gotowe orzechy prażone. Jeśli macie zwykłe, to przełóżcie je na blachę od piekarnika i pieczcie w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.120 g orzechów laskowych
- Po tym czasie wyjmijcie orzechy i przełóżcie na ściereczkę albo ręczniki papierowe i pocierajcie dynamicznie, aby pozbyć się skórek.
- Orzechy studzicie, a potem siekacie nożem.
- Zimną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie mocno ubita i gęsta.500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Do ubitej śmietany dodajemy posiekane ostudzone orzechy oraz połamany na kawałki karmel (ja odłożyłam kilka większych kawałków karmelu do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
Tort egipski – złożenie
- Na talerzu albo paterze umieszczamy jeden blat ciasta i zapinamy na nim obręcz tortownicy.
- Nakładamy na niego 1/3 kremu budyniowego i rozprowadzamy równą warstwą.
- Na krem budyniowy nakładamy 1/3 kremu śmietankowego z orzechami i karmelem.
- Układamy drugi blat i kremy.
- Układamy trzeci blat i kremy.
- Chowamy tort do lodówki do schłodzenia na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu ostrożnie zdejmujemy z tortu rant foremki.
- Nakładamy na boki tortu odłożony krem budyniowy i wyrównujemy szpatułką lub łopatką.
- Posypujemy boki i wierzch tortu drobno posiekanymi orzechami laskowymi – mogą też być płatki migdałów.około 100 g orzechów laskowych
- Na wierzchu możemy ułożyć lub wbić odłożone kawałki połamanego karmelu.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dziś mam dla was urodzinowy tort egipski bo to już 10 urodziny mojego bloga! Jak co roku dziękuję Wam wszystkim Kochani za to, że jesteście ze mną. Jestem wam ogromnie wdzięczna za wszystkie odwiedziny, miłe komentarze i zdjęcia waszych smakowitych wypieków. Jeszcze raz dziękuję i zapraszam na torcik :)
Co to jest tort egipski?
Oto orzechowy torcik egipski.
Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa „egipski” – przekopałam internet i nic nie znalazłam. Wszędzie o nim piszą, ale nikt nie jest pewny czemu tak jest nazywany i czy w Egipcie się go piecze. Zwał jak zwał, tort jest przepyszny i mocno kremowy – na kalorie przymykamy oko ;) i na 100% wart zrobienia!
Co my tu mamy dobrego?
- trzy orzechowe blaty bezowe
- waniliowy krem budyniowo-maślany
- krem śmietankowy z posiekanymi orzechami laskowymi i kawałkami karmelu
- mnóstwo prażonych orzechów laskowych
Tort jest dość mocno słodki, więc jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, to możecie obniżyć trochę ilość cukru dodawanego do budyniu. Wierzch tortu możecie również posypać płatkami migdałowymi.
Jak zrobić tort egipski – wskazówki
Najlepiej podzielić sobie pracę na etapy. Wtedy wszystko pójdzie wam sprawnie i szybko. Zacznijcie od upieczenia ciast orzechowych – trzeba je upiec oddzielnie. Ja upiekłam je dzień wcześniej i przechowałam do następnego dnia. Rano zrobiłam budyń do kremu maślanego i zostawiłam na blacie do wystudzenia. W trakcie przygotowałam karmel.
Kupiłam jedne mielone orzechy laskowe (to już nie musiałam ich mielić do blatów) oraz prażone orzechy laskowe, więc nie musiałam ich prażyć i obierać ze skórek :) Na koniec zostało mi już tylko ubicie masła z budyniem i zmiksowanie kremówki. Torcik złożyłam w założonym rancie i schowałam do lodówki. Przed podaniem posmarowałam jeszcze boki krem i posypałam cały tort posiekanymi orzechami.
Koniec!
Do przepisu dodałam zdjęcia robione w trakcie przygotowań, więc mam nadzieję, że nie będziecie mieli żadnych problemów i zrobicie taki tort egipski na jakąś specjalną okazję.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na torty. Znajdziecie tam wiele ciekawych i smakowitych pomysłów!
Polecane przepisy na torty domowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pysze i piękne torty idealne na różne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort egipski
Przepis na niezwykły egipski tort orzechowy z kremem budyniowo-maślanym oraz śmietankowym. Tort jest słodki i mocno orzechowy, bo używamy do niego sporą ilość orzechów laskowych. Poza orzechami do kremu śmietankowego dodajemy pokruszone kawałki karmelu. Robimy również kremu budyniowo-maślany (od zera ;)). Ten tort wymaga trochę czasu, ale w istocie nie jest trudny do zrobienia. Jak zrobić tort egipski? Zaczynamy od upieczenia orzechowych blatów bezowych. Trzeba zrobić trzy takie blaty, więc albo pieczecie wszystkie na raz, albo każdy z nich przygotowujecie oddzielnie i oddzielnie pieczecie. Gotujemy domowy budyń waniliowy i miksujemy go z napuszonym masłem. Ubijamy śmietanę kremówkę i mieszamy ją z posiekanymi orzechami laskowymi i połamanym karmelem. Tymi kremami przekładamy blaty ciasta orzechowego.
Tort egipski przepis
Zobaczcie mój przepis na tort egipski z orzechami laskowymi i zobaczcie, że przy dobrej organizacji pracy przygotowanie takiego tortu orzechowego nie jest trudne! Podzielcie sobie pracę na etapy, a wszystko pójdzie wam szybko i sprawnie. A wracając do samego tortu egipskiego, to jest przepyszny! Dość słodki (dla mnie odrobinę za bardzo), ale jest też przeraźliwie słodki. A do tego nieziemsko pyszny. Można go przez te dwa kremy porównać trochę do naszej tradycyjnej kremówki. Krem budyniowy i śmietankowy wspaniale się uzupełniają i tworzą harmonijną całość z lekkimi blatami orzechowymi. Jak zrobić krem budyniowo-maślany? Najważniejsza jest tu temperatura budyniu i masła - muszą mieć ją podobną - pokojową. Inaczej po połączeniu krem może się zwarzyć. Z kolei śmietana kremówka musi być mocno schłodzona, aby dała się dobrze ubić. W moim dokładnym przepisie na tort orzechowy zobaczycie również jak zrobić karmel. To nie jest trudne, a z moimi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.
Tort egipski z orzechami
Ten orzechowy tort z kremem budyniowym smakuje wybornie, dajcie mu tylko postać trochę w lodówce, aby wszystkie smaki i faktury mogły się ładnie połączyć. Przed podaniem obsypcie go po bokach i wierzchu posiekanymi orzechami. Możecie również dodać dekorację z kawałków połamanego karmelu. Ten egipski tort orzechowy możecie przygotować na urodziny, na święta, albo rodzinną okazję. Bezowy tort orzechowy wspaniale się prezentuje i zasmakuje każdemu! Wypróbujcie więc mój przepis na tort egipski i przygotujcie go na specjalną okazję. Taki urodzinowy tort egipski każdemu się spodoba! Polecam wam również torcik malinowa chmurka na biszkopcie, karmelowy torcik musowy albo tort kajmakowy z czekoladą.