Zapiekanka kukurydziana
Zapiekanka kukurydziana na Walentynki rodem z Chile
wpis sponsorowany
Pastel de choclo, czyli zapiekanka kukurydziana, to kulinarna podróż do tradycyjnej kuchni chilijskiej. To aromatyczne danie łączy w sobie soczyste mięso, warzywa i jajka, pokrywając je warstwą puszystego puree z kukurydzy. Pastel de choclo to nie tylko smaczny przysmak, ale także wyraz kultury i historii kulinarnej Chile. Spróbuj tego przepisu, by doświadczyć autentycznego smaku Ameryki Południowej w wyjątkowej formie zapiekanki kukurydzianej.
Spis treści
Zapiekanka kukurydziana przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować przepisy z różnych zakątków świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zapiekanka kukurydziana przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić zapiekankę kukurydzianą z mięsem
- Kukurydzę zmiksuj z mlekiem, dodaj do niej masło, przełóż do rondelka i pogrzej – do rozpuszczenia masła.200 g kukurydzy, około 50 ml mleka, 20 g masła
- Możesz kukurydzę lekko posolić – ja soliłam, bo wydała się mi za mdła.
- Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.1 mała cebula, 0,5 strączka papryczki chili
- Mięso mielone podsmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem, cebulą i papryczką, dodaj rodzynki.250 g mielonego mięsa wołowego, 1 ząbek czosnku, 1 garść rodzynek
- Dopraw mięso do smaku.
- Przełóż mięso do dwóch naczynek do zapiekania, na wierzchu ułóż kukurydzę.
- Zapiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Podawaj gorące z czerwonym winem.
Prywatne
Co to jest pastel de choclo?
Razem z pysznym winem Panul zapraszam Was do egzotycznego, pachnącego Chile :) Stamtąd pochodzą wina Panul, a ich nazwa oznacza uścisk lub objęcie, specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi. Już jutro Walentynki, więc przygotowałam dla Was bardzo fajną propozycję na walentynkową kolację. Oczywiście danie inspirowane jest Chile i chilijską kuchnią. Jednym z bardziej popularnych w tym kraju dań jest pastel de choclo – zapiekanka kukurydziana, w której mielone mięso wołowe, z dodatkiem kawałków kurczaka, gotowanego jajka, rodzynek i innych dodatków zapieka się pod pierzynką zmiksowanej kukurydzy.
Ja przygotowałam swoja wersję tego dania – lekko słodką i mocno pikantną – taką jaka jest miłość :D Myślę, że takie danie idealnie pasuje na walentynkową kolację, szczególnie, że jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste (zostanie Wam więc sporo czasu na „zrobienie się na bóstwo” :D). Do tego dania proponuję Wam czerwone wytrawne wino Panul – ja mam do niego Carmenere, które zachwyciło mnie swoim owocowym bukietem :)
Wino Panul pojawiło się już wcześniej na blogu – możecie z niego przygotować pieczone pierogi z kaszą – spróbujcie jakie pyszne :)
Inspiracją do przepisu był dla mnie przepis znaleziony kiedyś w internecie, ale niestety nie pamiętam już gdzie to było.
Polecane przepisy na zapiekanki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne zapiekanki idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Zapiekanka pastel de choclo
Przepis na tradycyjną zapiekankę kukurydzianą rodem z Chile. Ta zapiekanka z mielonego mięsa smażonego z czosnkiem, cebulą, papryczką i rodzynkami (tak, tak - rodzynkami) smakuje wyśmienicie. Jej wierzch to warstwa zmiksowanej kukurydzy. Słodka kukurydza i rodzynki świetnie komponują się ostro doprawionym mięsem z papryczkami. Ta kukurydziana zapiekanka z mięsem to świetny pomysł na walentynkową kolację. Te przyprawy rozpalą wasze zmysły ;) Zapiekankę koniecznie podajcie z czerwonym winem!
Kukurydziana zapiekanka z mięsem
To danie z mięsa mielonego możecie również przygotować po prostu na obiad. Zróbcie je wtedy z podwójnej porcji i całość umieśćcie w żaroodpornej foremce do zapiekania. Wypróbujcie ten przepis na zapiekankę kukurydzianą z mięsem mielonym i dajcie znać jak wam smakuje takie połączenie słodko-ostre.
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na zapiekanki z bloga, polecam wam między innymi tradycyjną lazanię z mięsem, lazanię ziemniczaną, zapiekankę brokułową, babkę ziemniaczaną albo tartę wiejską z pieczarkami.