Minipavlova pinacolada
Przepis na małe bezy z kremem kokosowo-ananasowym
Dziś u mnie będzie tropikalnie, bo zawitała minipavlova pinacolada. Wypróbuj mój przepis na te delikatne małe bezy, które rozpływają się w ustach, a do tego wypełnione są kremem kokosowo-ananasowym. To idealna kombinacja smaków, która przenosi Cię prosto na tropikalną plażę. Te małe cudeńka są nie tylko przepyszne, ale też efektowne, więc sprawdzą się doskonale na różne okazje – od spotkań rodzinnych po eleganckie przyjęcia. Odkryj radość w każdym kęsie tych lekkich i kremowych bezy!
Spis treści
Minipavlova pinacolada przepis krok po kroku
Wypróbujcie koniecznie mój przepis na pyszne i proste mini bezy z kremem pinacolada – sprawdzą się idealnie na deser!
Minipavlova pinacolada przepis
Składniki
składniki na mini bezy
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na krem pinacolada do bez
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- około 3 łyżki cukru pudru ((do smaku))
- 1 puszka ananasa
- około 50 g wiórek kokosowych
- likier kokosowy ( lub syrop kokosowy do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić mini bezy
- Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę.3 białka, 1 szczypta soli
- Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.150 g cukru pudru
- Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
- Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
Jak zrobić krem pinacolada do bezy
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, około 3 łyżki cukru pudru
- Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.około 50 g wiórek kokosowych
- Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.1 puszka ananasa, likier kokosowy
- Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Prywatne
Mini bezy z kremem pinacolada – uwagi
Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady. Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie. Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi bezy rocher.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy z kremem. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na bezy z kremem kokosowym oraz musem ananasowym to świetny deser dla każdego łasucha. Lekkie i bezy podałam z prostym kremem kokosowym przygotowanym ze zmiksowanej śmietany kremówki, do której wmieszałam wiórki kokosowe. Aby minipavlova pinacolada miała bardziej tropikalny charakter to podałam je z musem ze zmiksowanego ananasa z dodatkiem odrobiny likieru kokosowego (w wersji dla dorosłych). Jeśli ten deser bezowy mają jeść dzieci, to zamiast likieru kokosowego możecie dodać do ananasa odrobinę aromatu kokosowego. Minipavlova pinacolada bardzo mi zasmakowała, dlatego wam również polecam ten przepis. Zobaczcie przepis i sprawdźcie jak zrobić bezy pavlovej z kremem kokosowym. Wszyscy wielbiciele kokosa pokochają tą wersję bez - sprawdźcie koniecznie. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy, polecam wam między innymi malinową bezę z kremem malinowym.
1 komenarz
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Mini pavlova pinacolada
Bezy pavlova z kokosem
mniam, to musiało być pyszne :)