Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
babeczki czekoladowe z kremem michałkowym7

Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków

Zapraszam dziś na przepyszne babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Te super puszyste i mocno czekoladowe babeczki udekorowane są słodkim kremem z śmietany kremówki zmiksowanej z białymi cukierkami Michałkami. Ten krem w połączeniu z babeczkami tworzy wyjątkowo smakowity deser. Gorąco polecam!

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym1

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na babeczki z kremem, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym3

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędne babeczki czekoladowe z kremem z cukierków Michałków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 40 minut
Danie Desery
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki czekoladowe:

składniki na krem michałkowy do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki czekoladowe:

  • Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość – może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstaw do przestudzenia.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
    4 białka
  • Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    100 g cukru
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały – krótko wymieszaj – uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
    2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
  • Gotowe babeczki wystudź.

Jak zrobić krem z cukierków Michałków

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
    500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
  • Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
  • Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
  • Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z michałkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki czekoladowe z kremem michałkowym5

Czekoladowe babeczki z Michałkami – uwagi

Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady. Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów. Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym2

Jak zrobić krem michałkowy z cukierków – wskazówki

Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możecie też użyć śmietanę 36%. Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)

Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 12 stycznia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym

Przepis na pyszne mocno czekoladowe babeczki z kremem michałkowym z cukierków Michałki. Jeśli do babeczek zamiast mąki dasz więcej mielonych migdałów, to otrzymasz bezglutenowe babeczki czekoladowe! Te babeczki czekoladowe na małej ilości mąki są mega puszyste i lekkie. A do tego obłędnie czekoladowe. Krem z Michałków i śmietany kremówki świetnie pasuje to takich czekoladowych babeczek. Krem michałkowy z cukierków jest przepyszny i możecie go wykorzystać również do innych ciast i deserów. Wystarczy cukierki Michałki pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącej śmietanie kremówce. Potem taką śmietanę z cukierkami mocno schładzamy i ubijamy.

Czekoladowe babeczki Michałki

Babeczki z Michałkami i lekkim kremem śmietankowym zasmakują i dużym i małym. Możecie je przygotować na święta, albo na rodzinne okazje. Te babeczki czekoladowe z Michałkami będą ozdobą każdego stołu. Koniecznie zróbcie babeczki czekoladowe z kremem michałkowym.

Wypróbujcie również inne babeczki i muffinki czekoladowe z bloga - polecam między innymi babeczki czekoladowe z wiśniami, babeczki czekoladowe z powidłami, czekoladowe babeczki dla dwojga, babeczki oreo albo czekoladowe babeczki z cukinią.