Babeczki dyniowe
Przepis na dyniowe babeczki z kremem maślanym
Babeczki dyniowe to pyszne nieduże słodkości, których głównym składnikiem jest dynia. Są one miękkie i wilgotne, a ich delikatny smak dyni wzbogacony jest cynamonem i imbirem. Babeczki te są udekorowane kremem maślanym, który nadaje im dodatkowej słodyczy i puszystości. To idealne babeczki na jesienne popołudnie, możecie je zjeść na deser, zabrać do pracy, lub spakować dzieciom do szkoły (wtedy polecam bez kremu na wierzchu ;)
Spis treści
Babeczki dyniowe – przepis krok po kroku
W sezonie jesiennym kiedy dynie są pyszne i soczyste warto wykorzystać je również w słodkich wypiekach. Koniecznie przygotujcie takie dyniowe babeczki z mojego przepisu i zachwyćcie się ich smakiem jak ja :)
Babeczki dyniowe przepis
Składniki
składniki na babeczki dyniowe
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru (zmielonego )
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 jajka ( rozmiar L)
- 1 łyżeczka wanilii
- około 250 g puree dyni
składniki na krem maślany do babeczek dyniowych
- 200 g masła (miękkiego )
- około 120 g słodzonego mleka skondensowanego (z puszki lub tubki)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe babeczki
- Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj.2 jajka
- Dodaj ekstrakt z wanilii.1 łyżeczka wanilii
- Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.około 250 g puree dyni
- Masę nałóż do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 18-20 minut.
Jak zrobić krem do babeczek dyniowych
- Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.200 g masła
- Zeskrob masło z boków miski i miksując dalej dodawaj mleko skondensowane.około 120 g słodzonego mleka skondensowanego
- Na koniec miksuj przez 1-2 minuty na niskich obrotach.
- Krem możesz podzielić na porcje i zafarbować barwnikiem spożywczym.
- Gotowym kremem udekoruj babeczki.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki z dynią i kremem – uwagi
Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej :)
Tym razem zapraszam was na puszyste, mięciutkie babeczki dyniowe :)
Dynię trzeba wcześniej przygotować – zrobić z niej puree.
Tutaj polecam wam najbardziej dynię hokkaido – ma obłędny, intensywny kolor i jest zwarta.
Puree z tej dyni wychodzi bardzo gęste i nie rozrzedza za mocno ciasta na babeczki.
Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to na blogu jest przepis – zapraszam.
Z podanego przepisu wychodzi około 14 babeczek.
Możecie je podać po prostu posypane cukrem pudrem, albo ubić bitą śmietanę i dodać do niej odrobinę cukru pudru i cynamonu.
Możecie także zrobić prosty krem maślany :)
Jeśli lubicie dynię w wypiekach, to wypróbujcie również inne przepisy z dynią z bloga.
A tutaj moje pierwsze zdjęcia tych babeczek – jeszcze z 2012 roku :)
Przepis na babeczki z Joy of baking.
Polecane przepisy na babeczki z dodatkiem warzyw
Jeśli w swoich wypiekach lubisz korzystać nie tylko z owoców, ale również z warzyw. To koniecznie zobacz inne moje przepisy z ich dodatkiem. Tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
Zapraszam na proste i pyszne babeczki zrobione z dynią, a dokładnie z puree z dyni. Tutaj najbardziej polecam dynię hokkaido, która ma piękny pomarańczowy kolor i zwarty miąższ. Z dynią babeczki wychodzą mega pyszne i wilgotne. Ja je po upieczeniu udekorowałam bardzo prostym kremem maślanym zrobionym z miękkiego masła zmiksowanego ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Zamiast kremu maślanego możecie babeczki udekorować bitą śmietaną, kremem twarożkowym (jak przy cieście marchewkowym) albo polać rozpuszczoną czekoladą. Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić babeczki z dyni. Takie aromatyczne i wilgotne babeczki z dyni to świetne babeczki na jesień. Spróbujcie koniecznie! Pamiętajcie, że możecie również dodać do nich posiekane orzechy, albo jeśli lubicie to nawet rodzynki :) Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na babeczki oraz przepisy na ciasta z warzywami.
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na babeczki z dynią
Dyniowe babeczki przepis
czy do kremu mozna tez dodac puree z dynii dla koloru ??
Możesz trochę dodać, tylko musi być w temp. pokojowej, aby się krem nie zwarzył
Zobaczyłam Twój konkurs i nie mogłam nie wziąć udziału! W końcu nie ma nic lepszego niż dyniowe babeczki, po prostu mistrzostwo! W dzieciństwie zawsze gdy ktoś nawet słowem wspominał o dyni od razu wprost czułam jej okropny smak. Nie widziałam w niej nic dobrego, a moja opinia o dyni nie zmieniała się przez lata aż do teraz, kiedy to trafiłam na Twój blog
W końcu odkryłam jak smaczne może być to warzywo na słodko. Długo testowałam różne Twoje przepisy, ale ten jeden najbardziej zapadł mi w pamięć. W tym roku mogłam zrealizować go używając już własnoręcznie wyhodowanej dyni, satysfakcja niesamowita A te babeczki idealnie nadają się na szare, jesienne wieczory razem z kubkiem gorącego kakao. Bardzo dziękuję Ci za zmianę mojego nastawienia do dyni oraz wklejam zdjęcie mojego wypieku :D
Pozdrawiam, Agnieszka
PS: będę wdzięczna za instrukcję dodawania zdjęć w komentarzach, bo na chwile obecną nie widzę takiej opcji ;-(
Faktycznie przy wsystkich zmianach funkcja „się zgubiła” :(. Teraz przy dodawaniu komentarza poniżej jest guzik umożliwiający dodanie zdjęcia :)
Przepraszam za niedogodności :)
Te babeczki to kwintesencja jesiennych smaków i kolorów. Dlatego zostały wybrane przez mnie jako wypiek w Jesiennym Konkursie. U mnie zmodyfikowane, gdyż podane w formie tortu stanowiącego element jesiennej aranżacji mini słodkiego bufetu. W połączeniu z buraczanymi babeczkami z kremem pomarańczowym oraz marchewkowymi muffinami. Mamy zatem nie tylko jesienne kolory utrzymane w tonacji spadających liści, ale również ziemiste smaki smacznych polskich warzyw korzeniowych. Wszystko z rodzinnego gospodarstwa. To moje smaki jesieni. Mam nadzieję, że również innym przypadną do gustu :-)
Super, poproszę jeszcze o zdjęcie :)
w imieniu Aguri dorzucam zdjęcie :)
[…] już podawałam przepis na babeczki dyniowe i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz […]
Te babeczki najbardziej lubię. Zawsze je robię jak mam dynię w domu. Są tak pyszne, że niejednokrotnie specjalnie na te babeczki dynię mrożę w zamrażalniku, aby mieć na kolejny raz :-)
sezon dyniowy się zbliża i czas odnowić zapasy :)
[…] Krem zrobiłam według tego przepisu. […]
[…] nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto […]