Chlebek watykański
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli

Na ostatnią gwiazdkę dostałam od Św. Mikołaja dostałam między innymi książkę, Amy Atlas „Sweet Disigns”, która zawiera nie tylko ciekawe przepisy na różne słodkości, ale również podpowiada jak je niebanalnie podać 🙂

Już po pobieżnym przejrzeniu spodobał mi się przepis na bananowe whoopie pies (ciastka tego typu są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych).

Whoopie pies z pozoru przypominają nasze markizy – też są tu dwa ciasteczka przełożone kremem, ale te ciasteczka są z reguły miękkie i pulchne, a nasze ciastka w markizach są chrupiące i twarde.

Te bananowe whoopie pies były moimi pierwszymi ciastkami tego typu, ale już wiem, że na pewno nie ostatnimi 🙂 a wersja bananowa jest obłędna.

Już podczas pieczenia można dostać ślinotoku, bo w całym domu pachnie bananami – niecierpliwi mogą zjeść ciastko na ciepło zaraz po upieczeniu, ale po przestudzeniu i przełożeniu kremem z mascarpone whoopie pies są jeszcze pyszniejsze 🙂

Ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko, więc nie chcę słyszeć żadnych marudzeń i szybko do kuchni 😉

bananowe whoopie-pies4

bananowe whoopie-pies2

bananowe whoopie-pies3

Bananowe whoopie pies
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
whoopie pies:
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
  2. Suche składniki zmieszaj razem.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
  4. Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszke przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
  6. Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
  7. Piecz w 170 stopniach na termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
  8. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
  9. Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.
  10. Aby przygotować krem musisz zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem 🙂

 

Chlebek watykański
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli

Related Post