Reklama


Ciasteczka makowe

Ciasteczka makowe

 

ciasteczka makowe

 

Ciasteczka makowe to pierwszy z przepisów z książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego”, który postanowiłam wypróbować.

Głównie ze względu na zbliżające się święta i na mak oczywiście (uwielbiam wszystko co ma w sobie mak – takie moje malutkie uzależnienie ;)).

Ciasteczka makowe robi się szybko i bezproblemowo – musicie mieć tylko mielony suchy mak – ostatnio łatwiej go kupić w sklepie niż mak niemielony. Potem pół godzinki schładzania i można piec ciastka.

Ja do swoich wprowadziłam odrobinkę modyfikacji – dodałam trochę olejku migdałowego – bo to moje ulubione połączenie z makiem, a do ciasta dodałam jajko (oryginalnie ciastka są bez jajek) – ciasto słabo się mi lepiło i uznałam, że jajko mi pomoże i faktycznie – o wiele lepiej mi się pracowało z tym ciastem 🙂

Z przepisu wyszły mi dwie pełne blachy ciastek – w sumie coś około 40 ciasteczek.

Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na mięciutkie ciasteczka cytrynowe posypywane makiem 🙂

 

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki 🙂

łatwe ciasteczka z makiem

 

ciastka na boże narodzenie

 

ciasteczka na boże narodzenie

 

kruche ciasteczka z makiem

 

ciasteczka z makiem

 

Ciasteczka makowe
 
Autor:
Składniki
  • 250 g mąki + dodatkowa do podsypywania
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80 g suchego maku mielonego
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko (oryginalnie go nie ma)
  • odrobina olejku migdałowego - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę zimnej wody - ja dałam jajko, bo ciasto nie chciało się odpowiednio lepić, nawet po dodaniu wody.
  2. Uformuj z ciasta kulę i schłódź je w lodówce przez około 30 minut.
  3. Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto - jeśli się lepi, to wierzch ciasta posyp lekko mąką.
  4. Wykrawaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz 180 stopniach przez około 12 minut - do zrumienia.
  6. Po upieczeniu ostudź.

 

zBLOGowani.pl

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: