Reklama


Ciasto 3-bit

Malowany tort makowy
Sorbet malinowy

Ciasto 3-bit – czyli karmelowo-budyniowe ciasto bez pieczenia

Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3-bit – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawany jest na zimno. Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe 🙂

Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa krówkowa/kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha 🙂

Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.

Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz – dużo łatwiej będzie pokroić 3-bita (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.

Polecam również ciasto chałwowe – również przygotujecie je bez pieczenia 😀

ciasto 3-bit

ciasto 3-bit

Ciasto 3-bit

Cake 3-bit

 

Ciasto 3-bit
 
Autor:
Składniki
  • 3-4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka masy krówkowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 śmietan fixy (opcjonalnie)
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji
Wykonanie
  1. Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłódź. Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a nastęnie odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksuj go z miękkim masłem.
  2. Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami. Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  3. Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  4. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
  5. Schłódź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Smacznego 🙂
Notatki
Przepis znaleziony na Kotlet Tv

Malowany tort makowy
Sorbet malinowy

Related Post

Reklama


  • Uwielbiam je, pięknie podane 🙂

    • wypiekibeaty

      Smacznego 🙂

  • zojka

    Z gotowanego mleka powstaje kajmak, karmel to z cukru 😉 a ciacho pycha 🙂

    • Tak, oczywiście masz rację 🙂 taki mały błąd drukarski 😉

  • JOANNA

    Zrobiłam je … zachwyciło wszystkich
    Wchodzi na stałe do mojego repertuaru
    Dziękuję Beatko 🙂

    • Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów 🙂

  • Kasia

    Wg opinii degustujacych ten deser – najsmaczniejszy 3bit jaki kiedykolwiek jedli. Nawet osoba, która zwykle nie je słodyczy zjadła kilka kawałków 😉

    • Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów 🙂 pozdrawiam, Beata

  • Justi

    Kiedy miksuje śmietanę kremowa 30 z cukrem pudrem to po ubiciu dodaje jeszcze śmietanę fix. Napisane 1-2 a od czego to zależy

    • Sama nie używam w kuchni śmietan-fixu, więc ich ilość zależy od tego na jaką porcję kremówki jest jedno opakowanie. Nie wiem, czy jedno jest na 250 ml kremówki, czy więcej.

  • Ewelina

    Dlaczego środkowa warstwa rozlała mi się i nie tężeje? Na innym przepisie było napisane że najpierw trzeba zmiksować masło na puszyste i dopiero potem dodawać budyń. Jak Pani to robi?

    • Możliwe, że się krem zwarzył 🙁 Niestety kremy maślane z połączeniu z budyniem mogą się zepsuć. W takim przypadku możesz spróbować podgrzać masę w kąpieli wodnej (miskę z kremem ułóż na garnku z gotującą się wodą, po podgrzaniu masę zmiksuj, powinna nabrać ładną konsystencję. Czasami jednak próby ratowania niewiele dają, wtedy niestety trzeba zrobić krem od nowa – najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.

  • Patrycja

    Jednego nie rozumiem; odnośnie masy budyniowej i masła pisze Pani „Gdy będzie zupełnie zimny ( budyń) zmiksuj go z miękkim masłem”, z kolei w ostatnim poście : „najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.” To mają być w podobnej temperaturze, czy jednak nie ?

    • Zarówno budyń jak i masło mają być w pokojowej temperaturze. Zimny budyń czyli ostudzony (nie wkładamy go do lodówki 🙂 )

  • maggiegb

    Jakie mają być te herbatniki ? Zwykłe bebetki czy krakersy słone czy jakie ?

  • Jakiej firmy używa Pani śmietany? I czy bez problemu ona się ubija bez śmietan-fixu?

    • W 99% używam Łaciatą 30 % i nigdy nie miałam problemu z jej ubiciem 🙂

  • Pamiętam to ciasto z czasów nastoletnich i wiem,że było przepyszne! 🙂

    • O tak, spróbuj – jest łatwe do zrobienia 🙂

%d bloggers like this: