Chleb pszenny na piwie
Bananowe pancakes

 

Gruszki ostatnio królują w moim domu i często wykorzystuję je w różnych postaciach – a najchętniej jako składnik ciast 🙂

Teraz też upiekłam sobie ciasto z gruszkami i przygotowałam do niego przepyszny sos waniliowy (świetny również do lodów, lub do polania pancakesów).

Do przygotowania sosu waniliowego potrzebny Wam będzie golden syruptutaj znajdziecie przepis na jego domową wersję. Warto go zrobić, bo jest często wykorzystywany w angielskich i amerykańskich przepisach i świetnie nadaje się do polewania naleśników i różnych placuszków. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie sobie samemu golden syrup i nie macie, gdzie go kupić, to możecie go zastąpić miodem 🙂

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol2”. Już wcześniej zamieszczałam przepis na ciasto z gruszkami z tej książki, ale tamten przepis jest trochę inny 🙂 A znajdziecie go tutaj.

Podany przepis jest na foremkę około 25-26 cm średnicy lub na 24/24 cm.

 

z gruszkami i sosem waniliowym1

z gruszkami i sosem waniliowym2

z gruszkami i sosem waniliowym3

z gruszkami i sosem waniliowym4

z gruszkami i sosem waniliowym5

Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym
 
Autor:
Składniki
gruszki:
  • 750 g dojrzałych gruszek (około 3 duże)
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 rozmieszane jajka
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sos waniliowy:
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g golden syrup
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
gruszki:
  1. Owoce obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj sok z cytryny. Wrzuć owoce do miski i chwilę je potrzymaj w wodzie (nie będą brązowieć).
  3. Owoce odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym.
  4. W garnku lub patelni rozpuść masło razem z cukrem, dodaj cynamon oraz owoce.
  5. Podduś je od czasu do czasu mieszając.
  6. Gdy owoce zmiękną zestaw je z ognia i ostudź.
ciasto:
  1. Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
  2. Dodaj po trochu jajka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodaj gruszki razem z wytworzonym sokiem.
  4. Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej foremki.
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu ostudź.
sos waniliowy:
  1. W rondelku podgrzej masło, golden syrup oraz cukier trzcinowy.
  2. Gdy masa zacznie bulgotać wlej ostrożnie śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii.
  3. Dokładnie zamieszaj.
  4. Sos będzie trochę gęstniał w trakcie ostygania.
  5. Ciasto podawaj polane sosem i najlepiej z dodatkiem lodów 🙂

 

Przepis podaję z moimi zmianami.

Chleb pszenny na piwie
Bananowe pancakes

Related Post