Reklama


Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym

 

Gruszki ostatnio królują w moim domu i często wykorzystuję je w różnych postaciach – a najchętniej jako składnik ciast 🙂

Teraz też upiekłam sobie ciasto z gruszkami i przygotowałam do niego przepyszny sos waniliowy (świetny również do lodów, lub do polania pancakesów).

Do przygotowania sosu waniliowego potrzebny Wam będzie golden syrup – tutaj znajdziecie przepis na jego domową wersję. Warto go zrobić, bo jest często wykorzystywany w angielskich i amerykańskich przepisach i świetnie nadaje się do polewania naleśników i różnych placuszków. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie sobie samemu golden syrup i nie macie, gdzie go kupić, to możecie go zastąpić miodem 🙂

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol2”. Już wcześniej zamieszczałam przepis na ciasto z gruszkami z tej książki, ale tamten przepis jest trochę inny 🙂 A znajdziecie go tutaj.

Podany przepis jest na foremkę około 25-26 cm średnicy lub na 24/24 cm.

 

z gruszkami i sosem waniliowym1

z gruszkami i sosem waniliowym2

z gruszkami i sosem waniliowym3

z gruszkami i sosem waniliowym4

z gruszkami i sosem waniliowym5

Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym
 
Autor:
Składniki
gruszki:
  • 750 g dojrzałych gruszek (około 3 duże)
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 rozmieszane jajka
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sos waniliowy:
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g golden syrup
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
gruszki:
  1. Owoce obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj sok z cytryny. Wrzuć owoce do miski i chwilę je potrzymaj w wodzie (nie będą brązowieć).
  3. Owoce odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym.
  4. W garnku lub patelni rozpuść masło razem z cukrem, dodaj cynamon oraz owoce.
  5. Podduś je od czasu do czasu mieszając.
  6. Gdy owoce zmiękną zestaw je z ognia i ostudź.
ciasto:
  1. Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
  2. Dodaj po trochu jajka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodaj gruszki razem z wytworzonym sokiem.
  4. Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej foremki.
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu ostudź.
sos waniliowy:
  1. W rondelku podgrzej masło, golden syrup oraz cukier trzcinowy.
  2. Gdy masa zacznie bulgotać wlej ostrożnie śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii.
  3. Dokładnie zamieszaj.
  4. Sos będzie trochę gęstniał w trakcie ostygania.
  5. Ciasto podawaj polane sosem i najlepiej z dodatkiem lodów 🙂
 

Przepis podaję z moimi zmianami.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: