Reklama


Ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować 🙂

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy (kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej, aby później praca poszła mi szybciej).

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie 🙂

Przepis jest na prawdę rewelacyjny, a ciasto znika samo 🙂

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

ciasto z rabarbarem i bezą_3

ciasto z rabarbarem i bezą_8

ciasto z rabarbarem i bezą_2

ciasto z rabarbarem i bezą_5

Ciasto z rabarbarem i bezą
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
nadzienie:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej
  • 3 łyżki płatków migdałów
beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Ciasto:
  1. Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni.
  4. Popiecz ciasto przez 20 minut.
  5. Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.
  6. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury - wymieszaj.
  7. Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
  8. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mękę ziemniaczaną.
  9. Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.
  10. Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg.
  11. Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.

 

Related Post

Reklama

  • obłędnie dobre ciacho 🙂 moje ulubione smaki

  • An etka

    Beatko, ale to studzenie ciasta nie odbywa się w wyłączonym piekarniku ? Trzeba je wyjąć tuż po upieczeniu, tak 🙂 ?

    • Najpierw podsuszasz bezę przez 20 minut w 60 stopniach. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw ciasto do wystudzenia w środku. Niecierpliwi mogą pominąć etap studzenia i dobrać się do ciepłego ciasta 🙂

      • An etka

        Beatko, dziękuję za sugestie i dodam, że piekłam to ciasto już dwa razy. Na tamten i ten weekend. Jest pyszne 🙂 ! I, co bardzo ważne, robi się szybko. Myślę, że na poczęstunek dla gości będzie idealne. W końcu nie chodzi o to, by spędzić przy pieczeniu mnóstwo czasu, a o efekt. Tu gwaranowany 🙂 ! Polecam każdemu :).

  • Meg

    Piękne ciasto, a beza imponująca – z 4 białek, a tak wysoka 🙂

  • gin

    Obłędne ciacho, uwielbiam 🙂

  • pyza

    czy piekarnik mam nastawić – góra dół

  • Slawka

    Zrobilam, pysznosci 😉

  • ewa

    witam.
    Ciasto robie już 2 raz… i 2 raz nie wychodzi a robie dokladnie krok po kroku. za pierwszym razem wyszla marna pianka z „rosą”…. a teraz???? beza rozlala sie po ciescie i nie urosła. Robilam juz torcik bezowy z twojego przepisu i wyszedł… więc nie mam pojecia czemu na tym ciescie nie chce wyjsc… tragedia. ciasto w smaku przepyszne ale co z tego jak nie wygląda dobrze,… pozdrawiam

    • a na pewno dobrze ją ubiłaś ? Jeżeli się rozlała to była za rzadka. Pamiętaj, że bęzę można ubijać bardzo długo bez ryzyka, że się zepsuje. Zawsze lepiej dłużej niż krócej. Beza jeżeli jest samodzielna zachowuje się troszkę inaczej i może być mniej ubita a i tak się uda.

  • ewa

    byla sztywna ale jak dodawałam cukier to się zrobiła rzadka…. ;(

    • A cukier dodawałaś stopniowo czy wszystko na raz? Długo ubijałaś po dodaniu cukru? no i cukier zwykły czy puder ?

  • ewa

    stopniowo… długo ubijałam… i zwykły cukier… ach no nic zrobie jeszcze raz 🙂 dziękuję za odpowiedz 🙂

  • Pingback: Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Lucyna

    Super upiekłam dzisiaj rozpływa się w ustach , jeszcze nigdy kruche ciasto nie wyszło mi tak dobre naprawdę polecam .Muszę wypróbować jeszcze inne przepisy.

  • Justyna

    Witam serdecznie,
    Przepis świetny akurat tego szukałam. Ale… Zrobiłam wieczorem, rano okazało się że masa rabarbarowa jest płynna. Dosłownie mogę ją wylać z blachy! Zamiast skrobii ziemniaczanej użyłam kukurydzianej. Czy to dlatego?

    • Skrobia ziemniaczana dużo lepiej „ściąga” i żeluje niż skrobia kukurydziana – ona działa delikatniej – więc może być, że za mało jej było.

%d bloggers like this: