Ciasto z rabarbarem i bezą
Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatyczne i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Spis treści
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku
W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła (zimnego)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L (białka zachować do bezy))
składniki na rabarbarowe nadzienie do ciasta
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoiczek konfitury malinowej ((200 g) )
- 3 łyżki płatków migdałów
składniki na bezę do ciasta
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto:
- Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 50 g cukru, 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
- Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki – do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
- Podpiecz ciasto przez 20 minut.
Jak zrobić nadzienie z rabarbaru do ciasta
- Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.600 g rabarbaru
- Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury – wymieszaj.1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoiczek konfitury malinowej
- Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
Jak zrobić bezę do ciasta z rabarbarem
- Białka ubij lekko i zacznij porcjami dodawać cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną – ja ubijam długo – nawet z 10 minut.4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.3 łyżki płatków migdałów
- Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i włącz termoobieg.
- Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.
Prywatne
Ciasto z rabarbarem i malinami – uwagi
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)
Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.
Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.
Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)
Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo :)
Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).
Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu wiele inspirujących pomysłów.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie zobaczcie również inne przepisy z tym niezwykłym warzywem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą z dodatkiem konfitury malinowej to idealne ciasto na weekend. To rabarbarowe ciasto z bezą smakuje wyśmienicie. Połączenie kwaskowatego rabarbaru, cynamonu i konfitury malinowej jest obłędne! A do tego lekkie ciasto i pyszna słodka beza z chrupiącymi migdałami na wierzchu. Takie ciasto możecie spokojnie przygotować na jakaś rodzinną okoliczność. Ciasto pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie! To najlepsze ciasto z rabarbarem! Zobaczcie mój przepis na ciasto z rabarbarem i bezą i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem. Gwarantuję, że z moim dokładnym przepisem krok po kroku upieczecie przepyszne ciasto. Takie ciasto zasmakuje każdemu i na pewno zaimponujecie im swoim gościom. Tak że będą prosić was o przepis. Podajcie to kruche ciasto z rabarbarem w towarzystwie herbaty lub kawy i zjedzcie pyszny słodki podwieczorek. Przy okazji polecam wam również przepis na szarlotkę z bezą i orzechami - to przepyszne ciasto z jabłkami, od którego trudno się oderwać.
26 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto z rabarbarem przepis
Ciasto upieklam dwa razy, bardzo smaczne. Ale niestety nie polecam wsypywania maki ziemniaczanej poniewaz nadaje dziwny maczny smak. Mimo iz pieklam je dluzej niz w przepisie ciasto smakowalo na make. Dlatego tez polecam wsypanie 4 lyzek kaszy mannej do rabarbaru.
PIANA! zeby nie zrobila sie z niej woda musi byc pozadnie ubita ( minimum 10 minut) przed dodaniem cukru. Wtedy nie ma znaczenia czy cukier wsypiemy od razu czy powoli, czy puder czy krysztal.
Fajny pomysł z tą kaszą manną – muszę wypróbować :)
Zawsze używam kaszy manny do kruchych ciast z owocami. Wysypuję ją jednak na ciasto i dopiero układam owoce. Zwykle nie podpiekam samego ciasta, piekę po prostu ciut dlużej z owocami.
Tak, kasza fajnie wchłania nadmiar soków
Witam serdecznie,
Przepis świetny akurat tego szukałam. Ale… Zrobiłam wieczorem, rano okazało się że masa rabarbarowa jest płynna. Dosłownie mogę ją wylać z blachy! Zamiast skrobii ziemniaczanej użyłam kukurydzianej. Czy to dlatego?
Skrobia ziemniaczana dużo lepiej „ściąga” i żeluje niż skrobia kukurydziana – ona działa delikatniej – więc może być, że za mało jej było.
Super upiekłam dzisiaj rozpływa się w ustach , jeszcze nigdy kruche ciasto nie wyszło mi tak dobre naprawdę polecam .Muszę wypróbować jeszcze inne przepisy.
Super, zapraszam :)
[…] Ciasto z rabarbarem i bezą […]
stopniowo… długo ubijałam… i zwykły cukier… ach no nic zrobie jeszcze raz :) dziękuję za odpowiedz :)
powodzenia
byla sztywna ale jak dodawałam cukier to się zrobiła rzadka…. ;(
A cukier dodawałaś stopniowo czy wszystko na raz? Długo ubijałaś po dodaniu cukru? no i cukier zwykły czy puder ?
witam.
Ciasto robie już 2 raz… i 2 raz nie wychodzi a robie dokladnie krok po kroku. za pierwszym razem wyszla marna pianka z „rosą”…. a teraz???? beza rozlala sie po ciescie i nie urosła. Robilam juz torcik bezowy z twojego przepisu i wyszedł… więc nie mam pojecia czemu na tym ciescie nie chce wyjsc… tragedia. ciasto w smaku przepyszne ale co z tego jak nie wygląda dobrze,… pozdrawiam
a na pewno dobrze ją ubiłaś ? Jeżeli się rozlała to była za rzadka. Pamiętaj, że bęzę można ubijać bardzo długo bez ryzyka, że się zepsuje. Zawsze lepiej dłużej niż krócej. Beza jeżeli jest samodzielna zachowuje się troszkę inaczej i może być mniej ubita a i tak się uda.
Zrobilam, pysznosci ;)
Bardzo się cieszę :)
czy piekarnik mam nastawić – góra dół
tak :)
Obłędne ciacho, uwielbiam :)
Piękne ciasto, a beza imponująca – z 4 białek, a tak wysoka :)
Beatko, ale to studzenie ciasta nie odbywa się w wyłączonym piekarniku ? Trzeba je wyjąć tuż po upieczeniu, tak :) ?
Najpierw podsuszasz bezę przez 20 minut w 60 stopniach. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw ciasto do wystudzenia w środku. Niecierpliwi mogą pominąć etap studzenia i dobrać się do ciepłego ciasta :)
Beatko, dziękuję za sugestie i dodam, że piekłam to ciasto już dwa razy. Na tamten i ten weekend. Jest pyszne :) ! I, co bardzo ważne, robi się szybko. Myślę, że na poczęstunek dla gości będzie idealne. W końcu nie chodzi o to, by spędzić przy pieczeniu mnóstwo czasu, a o efekt. Tu gwaranowany :) ! Polecam każdemu :).
Super! Bardzo się cieszę :)
obłędnie dobre ciacho :) moje ulubione smaki