Deser jogurtowy z mango
Placki kukurydziane

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować 🙂

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy (kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej, aby później praca poszła mi szybciej).

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie 🙂

Przepis jest na prawdę rewelacyjny, a ciasto znika samo 🙂

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

ciasto z rabarbarem i bezą_3

ciasto z rabarbarem i bezą_8

ciasto z rabarbarem i bezą_2

ciasto z rabarbarem i bezą_5

Ciasto z rabarbarem i bezą
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
nadzienie:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej
  • 3 łyżki płatków migdałów
beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Ciasto:
  1. Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni.
  4. Popiecz ciasto przez 20 minut.
  5. Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.
  6. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury - wymieszaj.
  7. Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
  8. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mękę ziemniaczaną.
  9. Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.
  10. Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg.
  11. Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.

 

Deser jogurtowy z mango
Placki kukurydziane

Related Post