Ciasto z rabarbarem i bezą
Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatyczne i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Spis treści
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku
W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła (zimnego)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L (białka zachować do bezy))
składniki na rabarbarowe nadzienie do ciasta
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoiczek konfitury malinowej ((200 g) )
- 3 łyżki płatków migdałów
składniki na bezę do ciasta
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto:
- Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 50 g cukru, 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
- Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki – do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
- Podpiecz ciasto przez 20 minut.
Jak zrobić nadzienie z rabarbaru do ciasta
- Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.600 g rabarbaru
- Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury – wymieszaj.1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoiczek konfitury malinowej
- Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
Jak zrobić bezę do ciasta z rabarbarem
- Białka ubij lekko i zacznij porcjami dodawać cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną – ja ubijam długo – nawet z 10 minut.4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na nadzienie, a wierzch posyp płatkami migdałów.3 łyżki płatków migdałów
- Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i włącz termoobieg.
- Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.
Prywatne
Ciasto z rabarbarem i malinami – uwagi
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)
Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.
Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.
Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)
Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo :)
Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).
Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu wiele inspirujących pomysłów.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie zobaczcie również inne przepisy z tym niezwykłym warzywem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
Przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą z dodatkiem konfitury malinowej to idealne ciasto na weekend. To rabarbarowe ciasto z bezą smakuje wyśmienicie. Połączenie kwaskowatego rabarbaru, cynamonu i konfitury malinowej jest obłędne! A do tego lekkie ciasto i pyszna słodka beza z chrupiącymi migdałami na wierzchu. Takie ciasto możecie spokojnie przygotować na jakaś rodzinną okoliczność. Ciasto pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie! To najlepsze ciasto z rabarbarem!
Kruche ciasto z rabarbarem przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto z rabarbarem i bezą i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem. Gwarantuję, że z moim dokładnym przepisem krok po kroku upieczecie przepyszne ciasto. Takie ciasto zasmakuje każdemu i na pewno zaimponujecie im swoim gościom. Tak że będą prosić was o przepis. Podajcie to kruche ciasto z rabarbarem w towarzystwie herbaty lub kawy i zjedzcie pyszny słodki podwieczorek. Przy okazji polecam wam również przepis na szarlotkę z bezą i orzechami - to przepyszne ciasto z jabłkami, od którego trudno się oderwać.