Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli
Przepis na proste ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli Lawson
Dziś u mnie niezwykle proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto, które przygotujesz nawet bez użycia miksera! Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i pyszne, wilgotne i cudownie aromatyczne ciasto będziesz mieć w przeciągu chwili. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mięsiste i mocno czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli przepis
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki)
- 300 g dżemu pomarańczowego ( z kawałkami skórki pomarańczowej)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki – można dać mniej jeśli dżem jest słodki)
- 1 szczypta soli
- 2 jajka ((roztrzepane widelcem) rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.300 g dżemu pomarańczowego, 150 g cukru, 2 jajka
- Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
- Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy :)
Prywatne
Czekoladowe ciasto z dżemem pomarańczowym – uwagi
Już wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a za razem bardzo łatwa do wykonania – wszystko przygotowuje się w jednym garnku. To idealne ciasto czekoladowe, dla tych którzy nie wierzą w swoje kulinarne talenty oraz dla wszystkich wielbicieli czekolady. Zapraszam na czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli w wersji „easy”!
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z mojego bloga – szczególnie polecam proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache.
Przepis pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson. To szybkie ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym zrobicie w niespełna 30 minut i już możecie wstawiać je do pieczenia. To ekspresowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe smakuje wyśmienicie i jest długo świeże. Możecie je dodatkowo po upieczeniu polać polewą czekoladową z rozpuszczonej czekolady. Jak zrobić polewę czekoladową? Wystarczy w rondelku podgrzać 1/4 szklanki śmietany kremówki. Gdy będzie gorąca dodajemy połamaną czekoladę mleczną i mieszamy aż się rozpuści. Prosta polewa czekoladowa gotowa! Spróbujcie koniecznie! Takie czekoladowo-pomarańczowe ciasto możecie zrobić szybko i podać niespodziewanym gościom. Mój syn uwielbia takie proste ciasta czekoladowe i już sam je robi. Bo ten przepis na ciasto czekoladowe jest tak prosty, że nawet ktoś z małym doświadczeniem cukierniczym sobie z nim poradzi! Spróbujcie koniecznie mojego przepisu krok po kroku. Wypróbujcie również inne moje wypieki z pomarańczami, polecam wam między innymi drożdżową babkę cytrusową, kostkę czekoladowo-pomarańczową bez pieczenia, puszystą babkę pomarańczową, mini bezy z kremem pomarańczowym albo pomarańczowy sernik na spodzie brownie.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z dżemem pomarańczowym
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Wyszło turbo-turbo słodkie! Dla nas w domu wręcz za słodkie :(( A i tak daliśmy tylko 100 g cukru i 2/3 dżemu pomarańczowego. Wystarczyło, że zjedliśmy po kawałku i już mieliśmy „cukrowe” uderzenia gorąca w twarzach. Jeśli ktoś chciałby wykonać ten przepis, ale w o wiele mniej cukrowej wersji, to z mojej strony polecam pominięcie tych 150 g cukru i oparcie się jedynie na czekoladzie i dżemie :)
Ja ostatnio tez dużo mniej słodzę, ale w sumie ciasto jest na gorzkiej czekoladzie, a dżem pomarańczowy zwykle jest bardziej kwaskowaty/cierpki niż słodki. Oczywiście każdy inaczej odczuwa smak i słodkość. Jaką czekoladę dałaś?
a jaki dżem jest taki w sklepach o jakim piszesz w przepisie ?
Są w sklepach dżemy pomarańczowe :)
Pyszne, mięciutkie i chce się go więcej :0
Genialne w swej prostocie ! A smak zapewne powala …