Gruszki karmelizowane
Pszenny chleb tostowy

 

Oto kolejny przepis na placuszki z patelni do mojej kolekcji – z racji jesieni są to dyniowe pancakes 🙂

Będzie tu Wam niezbędne puree z dyni – tutaj znajdziecie sposób ja je wykonać.

Dynia lubi przyprawy, więc zadbajcie o zapas cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – przydadzą się Wam do innych dyniowych przepisów, albo do przyprawy piernikowej na święta.

Te placuszki rewelacyjnie smakują z sosem waniliowym (tutaj znajdziecie przepis) albo z sosem toffi. Mi też bardzo smakowały posmarowane masłem orzechowym i polane lekko pogrzanym kremem czekoladowo-orzechowym w typie nutelli.

Z podanej porcji otrzymacie około 8 placuszków o średnicy 10 cm (ja robiłam z półtorej porcji).

 

pancakes dyniowe2

pancakes dyniowe4

pancakes dyniowe1

pancakes dyniowe5

Dyniowe pancakes
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz puree z dyni.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Smaż małe placuszki (o średnicy około 10 cm) na lekko posmarowanej olejem patelni.
  5. Podawaj z sosem waniliowym, toffi, świetnie pasuje tu masło orzechowe i nutella 🙂

 

Przepis Marthy Stewart.

Dynia na słodko i słono Naleśniki na 100 sposobów

Gruszki karmelizowane
Pszenny chleb tostowy

Related Post