Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli
Chleb pszenno-pomidorowy

Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste 🙂

Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem.

Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).

Proste prawda?

Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić).

Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami.

Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).

ptysie z kremówką3

ptysie z kremówką1

ptysie z kremówką2

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciasto ptysiowe:
  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • rozpuszczona mleczna czekolada
  • cukier puder
Wykonanie
ciasto:
  1. W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
  2. Dodaj do garnka mąkę i sól - zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
  3. Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
  4. Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
  5. Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
  6. Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta - zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
  7. Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach - aż będą rumiane.
  8. Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości ¾.
krem:
  1. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
  2. Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
  3. Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.

 

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli
Chleb pszenno-pomidorowy

Related Post