Reklama


Gofry z ziemniaków

Gofry z ziemniaków

 

gofry drożdżowe

 

Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków 🙂

Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich.

Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały.

Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu  nie zrobię gofrów z ziemniakami?

No właśnie, czemu??

Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry.

Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są 🙂

Gofry są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka.

Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie 😉

Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.

gofry z ziemniakami

 

proste gofry

 

gofry drożdżowe

 

gofry z masłem orzechowym

 

chrupiące gofry

 

Gofry z ziemniaków
 
Autor:
Składniki
  • 200 g ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych) ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj - odstaw na około 20 minut - jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.
  2. W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
  4. W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
  6. W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
  7. Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
  8. Gotowe gofry połóż na kratce - nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

gofry drożdżowe

Related Post

Reklama

  • W sumie jak robiłyśmy kiedyś gofry z batatów to czemu nie i z klasycznych ziemniaków 😀

  • Miśka33

    Pierwszy raz przeglądam Twój blog i już mnie zaskoczyłaś 😉 Szukałam właśnie dla urozmaicenia jakiegoś innego przepisu. U mnie gofry jada się w domu jakieś 2 razy w tygodniu, zazwyczaj tradycyjny przepis, ale mniej cukrów dodaję. Wolę naturalnie jakimś domowym dżemem je osłodzić 😉 Ale z ziemniaków nigdy nie próbowałam. Ja kiedyś strasznie nie lubiłam robić gofrów, bo dla 8-10 sztuk później było zmywania 20 min. Na urodziny mąż kupił mi gofrownicę Profi, gdzie normalnie ręcznikiem papierowym ściągam resztki a później przecieram mokrą ściereczką. Wstręt do pieczenia gofrów mi przeszedł i eksperymentuję różnych przepisów. Ten na bank wypróbuję. Dzięki 😉

    • Super, bardzo mi miło, że blog Ci się spodobał 🙂 Koniecznie zrób te gofry, bo są pyszne – możesz też do ciasta dodać mielony cynamon – świetnie się komponuje z ziemniakami 😀

%d bloggers like this: