Pieczone faworki
Paluchy z serem

 

Moja dzisiejsza propozycja, czyli minipizze z pesto z bazylii i roszponki będą świetne jako przystawka, albo danie imprezowe 🙂

Rozmiar idealny na „małego głoda” 😉

Mamy tu lekkie ciasto drożdżowe posmarowane domowym pesto ze świeżej bazylii, roszponki, oliwy z oliwek, czosnku, startego sera Gran Padano i orzechów (użyłam orzechy piniowe, ale jako że niełatwo je dostać, to można je zastąpić orzechami włoskimi lub orzechami nerkowca).

Do zapieczenia możecie posypać minipizzę mozzarellą albo startym parmezanem.

W efekcie otrzymacie bajecznie aromatyczną i przepyszną przekąskę 🙂

Dodam jeszcze, że takie domowe pesto możecie dodać do ugotowanego makaronu – pycha.

Możecie też robić różne kombinacje składnika „zielonego” – świetnie sprawdzi się tu szpinak, świeża pietruszka, a nawet rukola.

minipizza z pesto3

minipizza z pesto2

minipizza z pesto1

minipizza z pesto zbiorowe

 

Minipizza z pesto z bazylii i roszponki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
pesto:
  • bazylia - cała kupna doniczka, lub około 4 garście samych liści
  • 2 garście roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów - piniowych, włoskich lub nerkowca
  • około ½-2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • około pół szklanki tartego parmezanu lub sera Gran Padano
  • mozzarella
Wykonanie
ciasto:
  1. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  5. Podziel na 8 części.
  6. Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
  7. Przełóż placki na wyłożone papierem blachy.
pesto:
  1. Zmiksuj razem w rozdrabniaczu liście bazylii, roszponkę, czosnek i orzechy.
  2. Dodaj stopniowo oliwę z oliwek, a na koniec dodaj tarty parmezan lub ser Gran Padano.
  3. Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
  4. Posmaruj placki po wierzchu pesto i posyp tartym parmezanem, albo mozzarellą.
  5. Odstaw do lekkiego wyrośnięcia - na około 30 minut.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (możesz też je upiec jak pizzę w temperaturze min. 250 stopni - przez koło 10 minut).
  7. Podawaj ciepłe.

 

Przepis własny.

Pieczone faworki
Paluchy z serem

Related Post