Reklama


Pieczony sernik Oreo

Pieczony sernik Oreo

Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).

Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną 🙂

Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami – więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę) i piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był równiótki i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.

Taj pieczony sernik oreo wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny 🙂

Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.

Jeśli robiliście już sernik oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję 🙂

sernik oreo pieczony

 

sernik oreo pieczony

 

baked oreo cheesecake

 

pieczony sernik oreo

 

Pieczony sernik oreo
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
  • budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
dodatkowo:
  • 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
  • kilka ciastek oreo do dekoracji
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  4. Ciastkami wylep dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  8. Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.

 

Przepis własny.

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Related Post

Reklama

  • mukq

    „1 kg twarogu sernikowego
    300 g cukru
    4 duże białka (z jajek o wielkości L)
    budyń waniliowy
    200 ml śmietany kremówki” -> czy te wszystkie składniki wrzucić do miski? Czy raczej w jakiejś ustalonej kolejności ?

    • Ja wszystko wrzucam jednocześnie do miski i wtedy krótko miksuję 🙂

  • Beata

    Witam!
    Sernik wygląda rewelacyjnie. Mam pytanie – czy mozna dodać cale jaja?

    • Dziękuję 🙂 Oczywiście możesz dać całe jajka. W moim przepisie użyłam tylko białek aby żółtka nie zmieniły koloru i sernik był bardziej biały. Należy jednak zachować konsystencję ciasta więc proponuję użyć 3 jajek 🙂

  • Karola

    Czy przepis na sernik nadaje się tylko do tortownicy czy można też piec na blasze? :))

    • Oczywiście, możesz go upiec również na blaszce. Tutaj możesz przeliczyć składniki wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek

  • Monika

    Witam

    Czy na spód mają iść całe ciasteczka wraz z nadzieniem? Czy nadzienie przełożyć do masy sernikowej?

    • Do tego przepisu nie musimy oddzielać nadzienia. Miksujemy wszystko razem 🙂

      • Monika

        Dziękuję za odpowiedź, to biorę się za pieczenie

        • Trzymam kciuki 🙂 Bede wdzieczna za zdjecia 😉

  • JOANNA

    sernik pyszny 🙂 jeszcze nie zdążył wystygnąć a już połowy nie ma
    ja zrobiłam bez wierzchu – czyli bez masy krówkowej i ciasteczek na
    P O L E C A M

    • Dziękuję 🙂

    • Justi

      Jaki twaróg najlepszy? Moze byc gotowy z wiaderka?

      • tak, tylko ważne aby był sprawdzony i nie za bardzo wodnisty. Ja używam Piątnice lub Pilosa z Lidla

  • Justi

    Dzis zrobiłam sernik oreo. Przepyszny. Polecam!!!! I naprawdę łatwe . Ja tez nie dałam polewy na wierzch – nie zdążyłam

  • Anna

    Wspaniały przepis :), właśnie wczoraj go wypróbowałam i połowy już nie ma 🙂 Pyszny POLECAM !!!

    • Dziękuję bardzo 🙂 serniczek wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  • wielkie dzięki za przepis!
    rzeczywiście po dodaniu całych jaj wychodzi żółtawy, następnym razem spróbuję z samymi białkami.
    zmodyfikowałam to lekko: do spodu zmiksowałam same ciastka z masłem (bez środka, ten poszedł do sernika).
    i nie wyobrażam sobie dania na górę jeszcze masy kajmakowej 😀 jak można aż tak slodkie zjeść? 🙂

    • Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało 🙂 Zdjęcie super!

  • Kasia

    Witam,Mam pytanie,bo chciałabym zrobić ten py z ny sernik na Święta: budyn waniliowy ile ma mieć gram (w sklepach są tak różne opakowania…)
    Pozdrawiam

    • Zawsze używam standardowych wielkości budyniu – taki do rozrobienia na pół litra mleka – o ile mnie pamięć nie myli, to opakowanie ma chyba jakieś 30 g.

  • Kasia

    Oczywiście gwiazdek za przepis miało być pięć, komputer mi szwankuje☺

  • A śmietankę wcześniej Pani ubija?

    • Nie, nie ubijam wcześniej śmietany 🙂 Pozdrawia, Beata

  • Dziękuję za odpowiedź, a serniczek pyszny, mojemu 5 latkowi baaardzo smakował 🙂 Pozdrawiam

    • Super 🙂 najbardziej cieszy jak ciasta smakują dzieciom, bo są wybredne 🙂

  • Ewelina Kaszkowiak

    Czyli na spod całe ciastka a do masy cos z ciastek tez dać? Np ten środek?

    • Do sernika idzie tylko to co podane w składnikach, z ciasteczek nie wydłubujemy tym razem kremu 🙂

  • Ewelina Kaszkowiak
  • Agata
    • Ale cudnie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂

  • Pingback: Sernik Oreo bez pieczenia - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Maja Bukowska

    A czy można ten sernik zrobić na serku ricotta? Albo ew. w jakimś połączeniu z twarogiem sernikowym?

    • Na samym serku ricotta jeszcze nie piekłam sernika – myślę, że lepiej zmieszać go z twarogiem sernikowy, bo ma bardzo lekką konsystencję i sernik może być luźny i niedopieczony. Jeśli zdecydujesz się na samą ricottę to nie dawaj już śmietany kremówki, aby dodatkowo nie rozrzedzić za bardzo masy.

%d bloggers like this: