Reklama


Sernik gotowany

Miękkie ciasteczka cytrynowe
Dyniowe churros

sernik gotowany

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku moje przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam). W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję,która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że sernik gotowany to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat sernika gotowanego.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu 🙁

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu sernikowi.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja 🙂

Sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem 🙂

Kupujcie więc dobry ser (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać 😀

sernik gotowany

sernik gotowany

sernik gotowany 6

sernik gotowany 8

Sernik gotowany
 
Autor:
Składniki
sernik:
  • 1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić)
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g herbatników
polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła
dodatkowo do wyboru:
  • wiórki czekolady
  • zmiksowane ciasteczka
  • wiórki kokosowe
  • siekane orzechy itp.
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
  2. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  3. Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  4. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  5. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  6. Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
  7. Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  8. Ułóż na wierzchu herbatniki.
polewa czekoladowa:
  1. Podgrzej kremówkę razem z masłem.
  2. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania.
  4. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon 🙂

Przepis znalazłam tutaj i bardzo dziękuję za niego 🙂

Miękkie ciasteczka cytrynowe
Dyniowe churros

Related Post

Reklama


  • wygląda pysznie 🙂

  • A ja już od dawna przymierzam się do tego, by zrobić sernik gotowany i jakoś wciąż to odkładam, a jeszcze nigdy nie robiłam:))

  • Ola

    Hej Beata,

    Pamietam to ciasto z dziecinstwa. Koniecznie sprobuje.

    Czy mozna ten sernik mrozic?

    Pozdrowienia

  • Monika

    Witam,

    Mam pytanie co do punktu 4. Te budynie to w jakiej ilości mleka rozpuścić? Pozdrawiam 🙂

  • Kasia

    Robię kolejny raz serniczek z tego przepisu i wychodzi pyszny!!!! Zachwyciłam męża i teścia . Piątnica sprawdziła się doskonale. Do polewy dodałam dosłownie pół łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie a następnie w odrobinie gorącej ( miałam obawy że polewa nie zastygnie ). Robię tylko z gorzkiej czekolady.

    • Cieszę się, że serniczek zasmakował rodzinie 🙂 Pozdrawiam, Beata

  • Patrycja

    Sernik gotowany wg przepisu Beaty, gorąco polecam

  • justyna

    pani beatko sernik wyglada pszepysznie 🙂 robilam go z identycznego pszepisu dwa tygodnie temu i mi nie wyszedl byl rzadki. nie poddaje sie dzisiaj robie go ponownie z uzyciem pani rad, mam nadzieje ze tym razem wyjdzie

  • Kretyn

    przepis jest niepełny. miedzy punktem 3 i 4 jest przepaść. mieszam wszystkie składniki w tym zimny ser i inne drobne rzeczy. i Tylko masło jest rozpuszczone. I nagle do gorącej tej masy dodaję budyń. Czary? Zrobiło się nagle gorące? Proszę się przyłożyć do szczegółów. początkowe gospodynie też by chciały zrobić sernik.

    • Ominąłeś/ominęłaś punkt drugi – Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Dodajesz składniki do rozpuszczonego masła które jest cały czas na ogniu/płycie

  • Beata

    Super ciasto!!! Godne polecenia!!!pozdrawiam

  • Pingback: Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Julia Nowakowska

    Mąż zażyczył sobie sernik gotowany – więc ugotowaliśmy 🙂 Wyszedł pyszny, smakował wszystkim gościom. Lżejszy i delikatniejszy od pieczonego 🙂 Pycha! Zrobiłam już bez polewy, na górę starłam czekoladę mleczną i wyszło fajnie.

%d bloggers like this: