Miękkie ciasteczka cytrynowe
Dyniowe churros

sernik gotowany_4

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku moje przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam). W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję,która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że sernik gotowany to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat sernika gotowanego.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu 🙁

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu sernikowi.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja 🙂

Sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem 🙂

Kupujcie więc dobry ser (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

sernik gotowany 2

sernik gotowany 3

sernik gotowany 6

sernik gotowany 8

Sernik gotowany
 
Autor:
Składniki
sernik:
  • 1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić)
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g herbatników
polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła
dodatkowo do wyboru:
  • wiórki czekolady
  • zmiksowane ciasteczka
  • wiórki kokosowe
  • siekane orzechy itp.
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
  2. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  3. Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  4. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  5. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  6. Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
  7. Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  8. Ułóż na wierzchu herbatniki.
polewa czekoladowa:
  1. Podgrzej kremówkę razem z masłem.
  2. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania.
  4. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon 🙂

Przepis znalazłam tutaj i bardzo dziękuję za niego 🙂

Miękkie ciasteczka cytrynowe
Dyniowe churros

Related Post