Reklama


Seromakowiec na kruchym spodzie

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców 🙂

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

sernik z makiem seromakowiec

poppy seed cheesecake

sernik z makiem

makowiec z sernikiem

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat 🙂

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

 

Seromakowiec na kruchym spodzie
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta kruchego:
  • 2 i ¼ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła (albo margaryny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki masy makowej:
  • 2 szklanki maku
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ¾ kostki masła (takiego 200g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 budyń waniliowy
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
wykonanie masy makowej:
  1. Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
wykonanie masy serowej:
  1. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
  2. Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  3. Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  4. Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Related Post

Reklama

  • Ilona

    Witam, o jakiej śmietanie mowa?

  • Ilona

    a jeśli kupiłam mielony już mak to również muszę go dodać 2 szklanki?

    • Jeśli masz gotową masę makową, to pomiń w ogóle tą część dotyczącą maku – możesz ewentualnie dodać do niej swoich orzechów, czy rodzynek, aby była „bogatsza”. Możesz też dodać do niej dwa starte na dużych oczkach jabłka – masa nabierze wtedy fajnej konsystencji 🙂

  • Ilona

    i jeszcze pytanie odnośnie kruchego ciasta. składniki na nie mają być zimne czy w temp. pokojowej?

    • Ja często robię z takiego masła stojącego na zewnątrz i jest ok – więc nie muszą być specjalnie schłodzone 🙂

  • Ilona

    nie mam gotowej masy makowej. to jest zwykły sypki mak tyle że mielony i zastanawiam się czy nadal mają być 2 szklanki 🙂

  • Ilona

    wszystko wyszło świetnie 🙂 super przepis. a jakbym chciała zrobić tylko sernik z tego przepisu na mniejszą blaszkę to połowa składników wystarczy? i czy czas pieczenia zostaje taki sam? pozdrawiam

  • aga

    Witaj! Ile gotowej masy makowej powinnam uzyc?

    • Gdy robiłam to ciasto z gotowej masy makowej, to dawałam ją całą 🙂

  • Pingback: Pomarańczowy sernik na makowym spodzie - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Dagmara Szudrowicz

    Witam. Mam pytanie: czy masa makowa ma być gęsta? nie wiem dlaczego ale wyszła mi rzadka i przy wykładaniu masy serowej wypływała na wierzch tak że obie warstwy są teraz przemieszane… mam tylko nadzieję że mimo nieciekawego wyglądu będzie się nadawało do jedzenia… narazie się piecze… wszystko zrobiłam jak w przepisie, jedynie mak miałam już gotowy mielony

    • Użyłaś mak mielony czy gotową masę ?
      Sama masa powinna być dość gęsta ale nie twarda. Na pewno powinna być gęstsza od masy serowej

%d bloggers like this: