Tort League of Legends
Tort mojito z balującą panną młodą

Torcik dyniowo-karmelowy

 

torcik toffee

 

Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni 🙂

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.

Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….

Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….

Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki – a musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy :D)

Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu 🙂

Sam torcik nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.

Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę 🙂

tort z karmelem

 

tort z orzechami

 

pumpkin cake

 

ciasto dyniowe

 

tort z kremem i karmelem

 

tort z kremem

 

tort dyniowy

 

torcik dyniowy

 

Torcik dyniowo-karmelowy
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • około 450 g pure z dyni
  • 200 g cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 4 jajka
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sos karmelowy - do smaku
dodatkowo:
  • orzechy - np. pekan lub włoskie
  • sos karmelowy
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki - poza cukrem.
  2. W drugiej misce zmieszaj pure z dyni, olej, cukier oraz jajka.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
  2. Dodaj sos karmelowy do smaku.
wykończenie:
  1. Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz 🙂
  2. Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
  3. Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
  4. Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.

 

Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.

Tort League of Legends
Tort mojito z balującą panną młodą

Related Post