Sticky toffee cupcakes
Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Ten tort barankowy był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska 🙂

Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowomaślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego – może wymaga trochę więcej pracy, ale warto 🙂

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann – tutaj jest filmik, jak go przygotowuje.

Przepis jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła. W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)) – od biszkoptu zaczynając (przepis z Moich Wypieków – wielokrotnie już przeze mnie przetestowany). Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

baranek1

baranek2

baranek3

 

 

Tort baranek z kremem bezowomaślanym
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
  • około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek
  • 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
składniki kremu bezowomaślanego:
  • 90 g białek
  • 180 g cukru
  • 270 g masła pokrojonego w małe kostki
  • ewentualnie aromat lub barwnik
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
  1. Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około ¼ szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
wykonanie kremu:
  1. Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  2. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  3. Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
wykonanie kremu bezowomaślanego:
  1. Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj. Dodaj cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe 🙂
  2. Ubij białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące. Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
  3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort 🙂
Notatki
Elementy "barankowe" są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami - bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem 🙂

Sticky toffee cupcakes
Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Related Post