Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami
Tort z samochodzikiem

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

 

jagodzianki

 

Zapraszam na zakręcone bułeczki z brzoskwiniami i borówkami 🙂

Lekkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocami – w takiej ilości, że uciekają bokami, do tego kokosowa kruszonka i na okrasę trochę lukru – mniam 🙂

Te bułeczki to mój kolejny wypiek na bieganie – po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po pysznej drożdżóweczce z owocami – jeśli biegacie, to spróbujcie moją metodę – można jeść bezkarnie 😀

Do kokosowej kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową – ale jeśli nie macie to użyjcie normalną i dodajcie trochę wiórek kokosowych.

Z przepisu otrzymacie około 8 bułeczek (i to na prawdę sporych).

 

drożdżówki z owocami

 

ciasto drożdżowe z owocami

 

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

 

A tu są zdjęcia z przygotowań 🙂

 

zakrecone buleczki zbiorowe 1

 

zakrecone buleczki zbiorowe 2

 

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami
 
Autor:
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka - rozmiar L
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g oleju
  • 80 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
kruszonka:
  • 50 g masła
  • 6 czubatych łyżek mąki kokosowej lub pszennej
  • 3 łyżki cukru
owoce:
  • 3 średnie brzoskwinie
  • około 100 g borówek
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka mąki kokosowej (lub ziemniaczanej)
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • odrobina mleka lub ciepłej wody
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj.
  2. Przykryj rozczyn drożdżowy ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ma być dość gęste).
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotuj owoce - brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę (możesz je też wcześniej obrać), dodaj borówki lub jagody, wsyp mąkę i cukier i wymieszaj.
  6. Z podanych składników przygotuj kruszonkę - połącz wszystko razem palcami tworząc grudki ciasta.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypany mąką blat i krótko zagnieć - w razie konieczności możesz dodać do niego trochę mąki.
  8. Rozwałkuj ciasto na plaski placek.
  9. Na połowie rozłóż owoce i przykryj drugą połową ciasta.
  10. Ostrym nożem pokrój ciasto na grube paski.
  11. Trzymając dłońmi za dwa końce zwiń bułeczki w przeciwnych kierunkach.
  12. Przenieś ostrożnie bułeczki na blachę z piekarnika - dopchaj owoce, które wypadły w trakcie.
  13. Wierzch posyp kruszonką.
  14. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  15. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  16. Po upieczeniu ostudź i polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub mleka.

 

Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami
Tort z samochodzikiem

Related Post