Angel food cake przepis
Przepis na puszyste i lekkie anielskie ciasto z białek
Angel Food Cake to niebiańsko lekkie ciasto przygotowane wyłącznie z białek jajek (bez użycia żółtek). To delikatne i puszyste cudo, które rozpływa się w ustach. Bez zbędnego tłuszczu i pełne subtelnej słodyczy, idealne na lekki słodki deser o każdej porze roku. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Angel Food Cake przepis krok po kroku
Jeśli masz w domu białka, których nie wiesz jak wykorzystać, to koniecznie upiecz to ciasto!
Angel food cake przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki – najlepiej z odpinanym rantem.
Składniki
składniki na ciasto Angel Food
- 180 ml białek (w temperaturze pokojowej (z około 9 jajek))
- 125 g cukru ( – trochę ponad pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie, albo trochę soku z cytryny lub wanilii)
Instrukcja
- Białka ubij lekko i zacznij dodawać po łyżce cukier i miksuj jak bezę – aż białka będą białe i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.180 ml białek, 125 g cukru
- Pozostały cukru przesiej przez sito razem z mąką.100 g mąki pszennej, 100 g cukru
- Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat – krótko zmiksuj.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki octu winnego, kilka kropel aromatu migdałowego
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem – formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
- Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
- Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka – zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
- Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania -polecam bitą śmietanę oraz owoce.
Notatki
Prywatne
Anielskie ciasto z białek – uwagi
Od dawna chciałam upiec ciasto Angel Food Cake, ale brakowało mi odpowiedniej formy. W końcu ją sobie kupiłam i proszę – anielskie ciasto w całej okazałości. Pewnie się zastanawiacie czemu brak formy mnie ograniczał, bo przecież ciasto wygląda na zwykłą babkę. Otóż nie jest to taka zwykła babka i zapewne z tradycyjnej formy na babkę, to bym go jedynie wyjęła łyżeczką. Angel Food Cake jest ciastem specyficznym, bardziej bezą niż ciastem.
Jak zrobić anielskie ciasto – wskazówki
Robi się je z dużej ilości białek i niewielkiej ilości mąki. Aby ciasto nie opadało, to formy w którym się piecze niczym się nie smaruje – ciasto ma się przykleić do ścianek i dzięki temu nie opaść. Jak się pewnie domyślacie, aby je potem wyjąć trzeba je obkroić dookoła nożem – nie stanowi to żadnego problemu jeśli forma na babkę ma odpinany rant jak w tortownicy – albo ma płaskie i proste brzegi. Przeczytaj dokładnie mój przepis i opis co zrobić z ciastem po upieczeniu, bo te wskazówki są ważne, aby przygotowanie tego ciasta okazało się sukcesem!
Jak podać ciasto Angel Food?
Anielskie ciasto jest delikatne, białe i lekkie. To trochę takie połączenie bezy i biszkoptu, ale jest lżejsze od biszkoptu i mniej klejące od bezy. Najlepiej podać je z bitą śmietaną i owocami – w sezonie na truskawki i inne świeże owoce, warto wykorzystać właśnie świeże owoce. Poza sezonem świetnie się sprawdzą owoce z puszki – np. brzoskwinie, gruszki czy ananas. Owoce pokrój wtedy w kostkę i podaj z ubitą śmietaną kremówką. Poza bitą śmietaną i owocami to ciasto z białek możesz podać z dodatkiem sosu toffi, albo sosu waniliowego – wtedy sosem polej ciasto tuż przed podaniem, tak aby ładnie spłynął na talerzyk i nie zdążył za mocno nasączyć ciasta.
Jak przechowywać ciasto Angel Food?
Samo ciasto – bez śmietany kremówki i owoców możesz przechowywać na blacie kuchennym – nie ma potrzeby chowania go do lodówki. Koniecznie przechowuj ciasto pod szczelnym przykryciem – np. pod szklanym kloszem, albo owinięte folią spożywczą. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszaniu ciasta – a że ciasto nie ma w sobie dodanego tłuszczu, to ma tendencję do obsychania! Dodatki do ciasta najlepiej nałożyć dopiero przed podaniem.
Mam nadzieję, że skusisz się na to niezwykle lekkie i puszyste ciasto i przygotujesz je swojej rodzinie. Szczególnie jeśli masz w lodówce nadmiar białek i nie wiesz jak je wykorzystać.
Ps. Ja swoje Angel Food Cake przygotowałam z około 9 białek i wcale nie wyszło jakieś super wysokie (czego się obawiałam), więc jeśli macie sporo białek, to spokojnie możecie zrobić z 12 białek. Polecam też przepisy na bezy – to jeśli to ciasto Was trochę onieśmiela.
Aha – jeszcze jedno – jeśli do ciasta nie podacie bitej śmietany, tylko np. same owoce, to otrzymacie bardzo dietetyczne ciasto.
Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking – jest też tam film z przygotowania ciasta – film jest po angielsku.
Polecane przepisy na ciasta z białek
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta, które przygotujesz bez użycia żółtek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka z białek przepis
Przepis na lekkie i puszyste ciasto z samych białek. To anielskie ciasto rodem z USA jest leciutkie jak chmurka i tak samo białe. Dlatego nazywane jest anielskim ciastem. Najlepiej upiec je w odpinanej formie do babki - to ułatwi wyjęcie ciasta z formy. Puszyste ciasto na białkach wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i owocami. Do ciasta dajemy niewiele mąki dlatego ciasto z białek jest niskokaloryczne. Każdy może sobie pozwolić na zjedzenie kawałka lub dwóch :)
Przepis na ciasto na białkach
Anielskie ciasto na białkach jest proste do zrobienia, ale dobrze jest mieć do niego specjalną rozpinaną formę do babki. Jeśli macie dużo białek i nie wiecie co z nimi zrobić, to ten dokładny przepis krok po kroku na ciasto z białek będzie idealne. Używamy tu aż 9 białek.
Wypróbujcie również moje przepisy na czekoladowe ciasto z białek, bakaliowe ciasto na białkach albo na malinową bezę, kokosowe babeczki na białkach i roladę bezowo-orzechową.