Babeczki friands z jabłkami
Przepis na migdałowe babeczki z jabłkami
Przygotujcie razem ze mną popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii babeczki friands, czyli lekko chrupiące migdałowe babeczki robione podobnie do makaroników. Moje babeczki upiekłam z jabłkami i aromatycznymi rozgrzewającymi przyprawami. Takie babeczki będą idealne na Boże Narodzenie oraz w okresie karnawału. Gorąco polecam!
Spis treści
Babeczki friands z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie babeczki, to na te święta albo w okresie świątecznym upiecz migdałowe babeczki.
Babeczki frinads z jabłkami przepis
Składniki
składniki na kruszonkę na babeczki:
- 2 łyżki masła ((około 30 g))
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 mała garść płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru ((użyłam trzcinowy))
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
składniki na babeczki friands z jabłkami
- 140 g masła
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 140 g mielonych migdałów
- 175 g cukru pudru (- trochę ponad szklanka)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 białka ( z dużych jajek – użyłam rozmiar L)
- 2 jabłka (większe )
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe babeczki friands:
- Przesiej przez sito mąkę pszenną, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy.50 g mąki pszennej, 140 g mielonych migdałów, 175 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- Jeśli zostaną na sicie kawałeczki migdałów, to przełóż je do oddzielnej miseczki i dodaj do nich składniki kruszonki – wszystko razem połącz palcami tworząc kruszonkę.2 łyżki masła, 50 g mąki pszennej, 1 mała garść płatków migdałowych, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- Jabłka pokrój na ćwiartki, z części wykrój 12 plasterków o kształcie księżyca. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.2 jabłka
- Masło na babeczki rozpuść i przestudź.140 g masła
- Białka z jajek przełóż do miski i zmiksuj – do momentu aż się napuszą i zwiększą objętość, ale nie mogą być sztywne.4 białka
- Dodaj do białek przesiane przez sito migdały z mąką i cukrem i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj, na koniec wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka.
- Nałóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do babeczek, albo do mini tart.
- Posyp wierzch friandsów kruszonką i na koniec wetknij w każdą babeczkę plasterek jabłka.
- Piecz w 170 stopniach (na terooobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem angielski do babeczek
- Mleko zagotuj – uważaj aby nie wykipiało (jeśli używasz wanilię w lasce, to przekruj ją na pół i ostrym nożem wyciągnij ziarenka, dodaj je do mleka).250 ml mleka, ziarenka z połowy laski wanilii
- W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 żółtka, 4 łyżki cukru
- Ostrożnie wlej małym strumieniem zagotowane mleko i ciągle miksuj.
- Przelej masę znowu do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut – aż masa lekko zgęstnieje.
- Gotowy krem przelej do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni kremu) i schłodź krem w lodówce.
Prywatne
Babeczki migdałowe z jabłkami – uwagi
Babeczki friands, to wyjątkowe babeczki :)
Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku.
To wszystko zasługa ciasta – trochę podobnego do ciasta na makaroniki, bo przygotowanego z białek i mielonych migdałów z jedynie odrobiną mąki, a chrupkość wierzchowi nadaje dodatkowo migdałowo-cynamonowa kruszonka.
Friandsy mogą być przygotowywane z różnych owoców, a ja zrobiłam je z jabłkami oraz z dodatkiem cynamonu i mielonego kardamonu – tak aby babeczki pasowały do świątecznego nastroju :)
Żółtka, które zostaną Wam po przygotowaniu babeczek możecie wykorzystać do zrobienia kremu angielskiego – tworzy on idealne połączenie z friandsami, a będzie również rewelacyjny do innych świątecznych ciast – szczególnie babek i ciast drożdżowych – taki gotowy krem angielski możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ps. Na święta polecam również czekoladowe babeczki z kremem michałkowym :)
Przepis na babeczki friands pochodzi z magazynu BBC Goodfood (nr 6/2015).
Polecane przepisy na babeczki na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babeczki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na friands z jabłkami
Friands to popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii babeczki bezowe zrobione trochę podobnie do makaroników. Ich podstawą są również białka, które po ubiciu łączy się z przesianymi przez sito mielonymi migdałami zmieszanymi z odrobiną mąki i cukru pudru. Ja swoje friands upiekłam dodatkowo z pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz z chrupiącą kruszonką migdałową z cynamonem. Otrzymałam lekkie i pyszne babeczki. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i lekko ciągnące. Do tego niezwykle aromatyczne. Podałam je z domowym sosem angielskim i razem smakowały wręcz obłędnie. Jak zrobić sos angielski? Sprawdźcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej - tam macie wszystko dokładnie wytłumaczone :)
Babeczki friands migdałowe
Zobaczcie mój przepis na babeczki z jabłkami i kremem angielskim i przygotujcie je na weekend albo na święta Bożego Narodzenia. Takie babeczki będą doskonałym deserem - sami się przekonajcie :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.